Eleccions municipals 2023

PSC i ERC ‘pesquen’ en altres formacions per donar múscul a les seves llistes de cara a les municipals a Sabadell

  • Els socialistes incorporen un exregidor de Ciutadans, mentre que els republicans aposten per un exregidor de Podem a les primeres files

  • El front republicà apel·la a la unió de les alternatives d’esquerres per plantejar els comicis com una batalla entre PSC i ERC

pleno-sabadell-ordenanzas

pleno-sabadell-ordenanzas

4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Petit gir de timó en la política sabadellenca. Els dos partits més votats el 2019, el PSC (10 regidors) i ERC (7 regidors), anuncien, aquesta setmana, nous moviments de fitxes en un tauler de joc encara desordenat. Es tracta d’un intercanvi de colors polítics que actua amb un doble objectiu: blindar «un projecte de ciutat» i afrontar amb més solidesa els pròxims comicis del 28 de maig. 

Els dos grups són els millors posicionats a la casella de sortida i, ara, pugnen per teixir més aliats i, sobretot, donar múscul a les seves llistes. Els socialistes han apostat per incorporar a la seva llista una cara coneguda de la ciutat: Adrián Hernández, exregidor del grup municipal Ciutadans.

Per la seva banda, els republicans utilitzen com a ariet el fundador de Podem Sabadell, Ramon Vidal, i exregidor de l’esmentat grup en el mandat anterior (2015-2019) i que, fins ara, es trobava sota el paraigua del grup Ara Sabadell

Tant el PSC com ERC queden distanciats d’una majoria absoluta, però conviuen amb la certesa d’aconseguir una aritmètica que els permeti atraure aliats, i acostar-se així a la vara de comandament de l’alcaldia.

Es pot recordar que cap formació ha obtingut la majoria absoluta, des del 2003, amb Manuel Bustos (PSC) al capdavant, ara complint una pena de presó, acusat de dos delictes per tràfic d’influències emmarcats en el cas Mercuri. No obstant, els equilibris seran un pilar fonamental en la cursa electoral. Ara, amb peus de plom, ja es van configurant les diferents llistes.

Canvi de color: de Cs al PSC 

Canvi de color: de Cs al PSC Els socialistes han incorporat a les seves files Adrián Hernández, excandidat de Ciutadans amb un recorregut de 10 anys i amb clar lideratge a la ciutat.

Així ho va anunciar a les seves xarxes socials l’alcaldessa, Marta Farrés, on donava la benvinguda al nou membre: «Afegim a la nostra campanya i a l’equip una persona de molt talent que ha treballat durant molts anys per Sabadell. Hernández és criteri i ganes», apuntava des de la plaça del Pi, al nord de la ciutat, barri de l’exmembre de la formació taronja. 

En el ple del 7 de febrer, Hernández va renunciar a l’acta com a regidor per voluntat pròpia, i es va desvincular així de Ciutadans després de 10 anys. Se’n va anar dient que «la vocació de servei públic continuava intacta».

Les seves paraules es materialitzen, ara, formant part del «tren de Farrés», cap a «un projecte de ciutat», segons reitera l’alcaldessa. Hernández no ha determinat el número que ocuparà a la llista socialista, tot i que intueix que serà dels primers.

No obstant, s’hi incorpora com a independent: «Ideològicament, soc pròxim al que ha significat el PSC al llarg de la història. Tot i que hi ha algunes diferències, sento una gran sintonia personal amb Farrés i sé que treballa bé», ha explicat en declaracions a aquest diari. En aquest sentit, Hernández ha afegit: «Des de l’esclat del cas Mercuri, no sortien coses positives de la ciutat. Farrés ha aconseguit revertir la situació». 

Malgrat això, es deixa la porta entreoberta a futures incorporacions de la formació taronja a les files socialistes. 

«Ampliar la base»

«Ampliar la base»Un dia després de l’anunci de Farrés, ERC va revelar part de la seva estratègia, sota el seu paradigma directriu: «eixamplar la base» i conquerir «el consens més gran». Així queda reflectit en la nova jugada d’ERC Sabadell: de cara a les municipals, les files de Gabriel Fernàndez estaran ocupades per fundadors de Podem, actualment integrats a Ara Sabadell, la branca municipal vinculada a Ara Catalunya

El Consell Local d’ Ara Sabadell ha decidit no subscriure el pacte nacional entre Ara Catalunya i el PDeCAT, sinó «donar ple suport» a Fernàndez. Amb l’aval de l’òrgan, el secretari general i portaveu de la formació, Ramon Vidal, també màxim dirigent de Podem Sabadell regidor de Salut el mandat anterior (2015-2019), ocuparà un lloc rellevant a la llista republicana com a «referent» d’Ara Sabadell. 

Esquerra Republicana a Sabadell ha fet diversos fitxatges l’últim mes amb polítics i grups polítics que no pertanyen pròpiament al partit. L’arribada de Vidal s’afegeix a la de Sílvia Renom (ex-Convergència i Unió), que serà la número 2 en les eleccions municipals i alguns membres sense designar d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA).

L’alcaldable, Gabriel Fernàndez, ha justificat les noves incorporacions per «obrir el partit a tots els que tinguin sensibilitat sobiranista i d’esquerres». 

Per la seva banda, Ramon Vidal, en declaracions a aquest diari, assegura que vol «apostar per les forces a l’esquerra» i creuen «que ha arribat el moment de fer aquest pas endavant». El mateix Vidal compara els pròxims comicis com una pugna entre el PSC i ERC: «Es tracta de configurar un govern municipal d’esquerres, alternatiu al PSC.» 

Així doncs, a tres mesos de les eleccions, es podria establir un cara a cara entre socialistes i republicans, encara que tot apunta que lluny d’una majoria absoluta

Notícies relacionades

 

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell