Reivindicació 8-M

Sabadell clama contra la desigualtat en l’esport per commemorar el 8-M a la ciutat

  • El consistori de la cocapital vallesana alerta de la bretxa salarial esportiva: «Els futbolistes masculins d’elit cobren 200 vegades més que les femenines de la mateixa categoria» 

  • El Vallès protestarà, en bloc, en una marxa nocturna tenyida de negre, la vigília de la jornada de vaga

Sabadell clama contra la desigualtat en l’esport per commemorar el 8-M a la ciutat

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

«Feminisme i esport». Una bandera que el consistori de Sabadell vol onejar, el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora. L’Ajuntament de la cocapital vallesana impulsa un programa per commemorar el 8-M, amb pràcticament una cinquantena d’activitats que posen la lupa en les desigualtats esportives quant a termes salarials, de visibilització i de reconeixement.  

El consistori, a través de dades –extretes de l’Observatori Català de l’Esport– ha reflectit les esmentades discriminacions: els futbolistes professionals masculins cobren 200 vegades més que les femenines de la mateixa categoria. Així com, les dones només representen el 20% càrrecs directius en clubs esportius.

«Les xifres denoten una falta de visibilització i sensibilització», ha advertit la tinenta d’alcalde de Feminismes i regidora no adscrita, Marta Morell, que també denuncia la normalització «dels alarmants números». 

La ‘influencer’ María Jiménez, protagonista del 8-M

La ‘influencer’ María Jiménez, protagonista del 8-MDurant el mes de març, Sabadell, acollirà diferents activitats que giraran al voltant de «la dona i la igualtat en l’esport». Es portaran a terme exposicions amb recitals poètics, xerrades per a tots els públics, entre altres participants, María Jiménez, ‘influencer’ i activista contra la grassofòbia, capitanejarà una tertúlia per posar sobre la taula vivències sobre ‘bullying’, trastorns alimentaris, autoestima i xarxes socials. 

També, Maica Garcia, waterpolista sabadellenc, i Núria Picas, referent femení de l’àmbit de l’alpinisme, protagonitzaran una taula rodona el 16 de març. Per consultar tot el programa, clica aquí

Maica Garcia, reina de l’esport sabadellenc 

Maica Garcia, reina de l’esport sabadellenc La waterpolista Maica García és la guanyadora, per quarta vegada consecutiva, del premi de la millor Esportista de Sabadell, amb tres medalles en els Jocs Olímpics amb la selecció espanyola, l’última en els Jocs Olímpics de Tòquio. Coincidint amb la representant de la Junta Directiva del Club Natació de Sabadell, Ester Eroles, manifesten que «una dona ha de ser dues coses: qui ella vol i el que ella vol» i reitera que més de la meitat de les esportistes olímpics, del club de Sabadell, són dones».

Garcia ha sigut proclamada subcampiona del món, amb la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Tòquio i assegura que «formar part de l’esport de la ciutat és un honor i un orgull». A més, ha obtingut diferents medalles a nivell mundial.

El Vallès es tenyirà de negre

El Vallès es tenyirà de negre«Un dia no podrem més i juntes ho podrem tot». Amb aquest lema i sota el paraigua de Vallès Feminista, les feministes de la comarca es mobilitzaran la vigília del 8 de març a Rubí (Vallès Occidental) per clamar contra «el patriarcat». La protesta nocturna, segons denuncien des de l’esmentat col·lectiu en declaracions a EL PERIÓDICO, hi ha un doble objectiu: «Escalfar motors per a la jornada vaga, així com, transformar l’espai públic perquè dones amb diferents identitats se sentin segures, trencant amb la idea preestablerta de terror sexual».

La consigna de les feministes és assistir a la manifestació de color negre com a símbol de força i combativitat: «A més, és una manera de visibilitzar i recordar els feminicidis d’aquest any: conseqüència de violència masclista», apunten integrants de Vallès Feminista. El 2022, a Catalunya s’han produït 7 feminicidis, mentre que a Espanya 99, segons apunten des de Feministes de Catalunya.

Des de Vallès Feminista apunten que, des de fa més de vint anys, capitanegen mobilitzacions i actes: «Molts col·lectius de la comarca, històricament, han sigut part de la lluita feminista». També mostren la importància de protestar en bloc com a Vallès: «Volem mostrar també tota aquesta mobilització més enllà dels actes institucionals, o de la manifestació de Barcelona», reivindiquen. El col·lectiu coordinador està articulat per diferents entitats feministes del Vallès, com Aloges (Rubí), Justa Revolta (Sabadell), Hora Bruixa (Sant Cugat), Entre Totes (Terrassa) i KDB (Barberà), entre d’altres. Així mateix, l’enclavament que acull la protesta nocturna, cada 7 de març, és un territori diferent de la comarca. A tall d’exemple, el 7 de març (2022) es va fer a Terrassa, i l’anterior (2021) a Sabadell.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Comitè Feminista de Sabadell ha convocat una manifestació el 8-M a les 18.30 h, iniciarà el seu recorregut a la plaça de la Creu de Barberà. Un col·lectiu que es desvincula rotundament dels actes institucionals impulsats des del consistori.

Llegeix totes les notícies de Sabadell a EL PERIÓDICO Sabadell