Contrapès de Barcelona

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, elegida primera presidenta de l’associació Arc Metropolità

  • Els alcaldes de Martorell, Xavier Fonollosa, i de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ocuparan les vicepresidències de l’entitat

  • L’associació representa els municipis de la segona corona metropolitana que volen deixar de ser «el pati del darrere de Barcelona»

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, elegida primera presidenta de l’associació Arc Metropolità

Ayuntamiento de Sabadell

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Nau Gaudí de Mataró (Maresme) ha acollit aquest dijous, 7 d’octubre, l’assemblea constituent de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, durant la qual s’han escollit per votació la presidència i vicepresidències de l’organisme. La presidència de l’entitat, nascuda perquè els municipis de la segona corona metropolitana deixin de ser «el pati del darrere de Barcelona», ha recaigut finalment en l’alcaldessa de Sabadell (Vallès Occidental), Marta Farrés, una de les mandatàries que més ha reclamat a la capital catalana durant els últims dos anys treballar mesures i projectes de manera conjunta. Per la seva banda, els alcaldes de Martorell (Baix Llobregat), Xavier Fonollosa, i de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Pere Regull, n’ocuparan les vicepresidències.

L’amfitrió de la trobada, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha explicat a l’inici de l’assemblea que la nova entitat vol convertir-se en «una sola veu» en defensa d’un territori disseminat al voltant de la Gran Barcelona, però amb problemàtiques comunes. «És per a mi un gran honor ocupar la presidència d’una entitat que representa prop de 900.000 habitants, però que pot arribar a representar-ne gairebé 3 milions, i que treballarà perquè els municipis i comarques de la segona corona tinguem veu pròpia i se’ns escolti en decisions globals», ha proclamat Farrés després de ser elegida presidenta.

Més enllà de l’elecció de càrrecs, la Nau Gaudí acull al llarg del matí una sessió de treball dels alcaldes i representants municipals participants per debatre sobre qüestions com infraestructures, vivenda, sostenibilitat i l’impuls de zones de baixes emissions.

Alcaldes «units»

L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes, alcaldesses i representants dels ajuntaments que l’abril d’aquest mateix any van fundar l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità a través de la firma de la Declaració de Martorell: Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallés, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Un document en el qual els alcaldes signants es van comprometre a mantenir «una estratègia conjunta i coherent» de cara a les polítiques que es desenvolupen a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Els altres alcaldes assistents també han intervingut en l’acte de constitució de l’entitat. És el cas de l’alcalde de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Josep Monràs, que ha asseverat que la unió dels municipis de l’arc metropolità «ens permetrà amb una veu comuna fer les reivindicacions que necessita el nostre territori. Tot això ens farà ser més forts per aconseguir millores per a la ciutadania». En la mateixa línia s’ha manifestat l’alcaldessa de Rubí (Vallès Occidental), Ana María Martínez: «A més, la col·laboració entre municipis que compartim els reptes de futur ens dona més força, més possibilitats i més eines per arribar als objectius».

Durant la jornada d’aquest dijous, també s’han aprovat els estatuts de l’organisme i la participació econòmica de cada municipi, que anirà en funció del volum de població. Així, l’associació de l’Arc Metropolità està oberta a la incorporació de nous membres. «S’hi poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme», expliquen des de l’entitat.

Segregació urbana creixent

Notícies relacionades

La segregació urbana, entesa com la distribució de la població en un territori en funció del seu nivell socioeconòmic, ha crescut en les dues últimes dècades a la regió metropolitana de Barcelona. A més, les grans ciutats de la segona corona, entre les quals hi ha els municipis que integren l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, es troben infradotades a l’hora de prestar serveis socials als seus veïns en comparació amb els municipis del seu entorn, per la qual cosa es dona així la paradoxa que les ciutats de l’arc metropolità «sostenen, amb recursos limitats, serveis imprescindibles per al conjunt del territori».

Aquestes són algunes de les principals conclusions que s’extreuen de l’estudi Segregació urbana i desigualtats intermunicipals, elaborat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per encàrrec de l’Ajuntament de Mataró (Maresme) i que es va presentar el 9 de juny.