Una estratègia conjunta

Municipis de l’arc metropolità s’uneixen per deixar de ser «el pati del darrere» de Barcelona

  • Un total de nou alcaldes de la segona i tercera corona metropolitana han firmat aquest dimarts 13 d’abril la Declaració de Martorell

  • Els municipis aspiren a poder treballar conjuntament amb Barcelona i l’AMB en el desenvolupament de les polítiques de la Regió Metropolitana

Municipis de l’arc metropolità s’uneixen per deixar de ser «el pati del darrere» de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«Volem mirar a la Gran Barcelona cara a cara. Volem deixar de ser el seu pati del darrere i passar a ser a la cuina, allà on es prenen les decisions», ha sentenciat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en la presentació de la l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona. Un total de nou alcaldes de la segona i tercera corona metropolitana han firmat aquest dimarts 13 d’abril la Declaració de Martorell, un document que posa les bases perquè aquestes nou ciutats –Sabadell, Rubí, Mollet, Granollers, Mataró, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Terrassa i Martorell– estableixin «una estratègia conjunta i coherent» de cara a les polítiques que es desenvolupen a la Regió Metropolitana de Barcelona.

L’acte de presentació d’aquesta nova entitat ha tingut lloc al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna de Martorell, un espai seleccionat amb una voluntat simbòlica, al tractar-se d’un municipi ‘frontissa’ entre la Barcelona Metropolitana i la Catalunya Central, i perquè, en un tram d’uns 200 metres al seu voltant hi passen el riu Llobregat, carreteres i trens que, precisament, creuen per aquestes dues realitats territorials.

Els diferents alcaldes reclamen que se’ls respecti i se’ls tingui en consideració en el marc de la planificació i organització territorial a Catalunya i, en especial, en tot allò relatiu als continguts propis del Pla Territorial Metropolità (PTMB). De fet, els signants, que pertanyen al PSC, ERC, Junts i Tot per Terrassa i representen prop de 900.000 catalans, destaquen com a primer punt de la declaració reclamar la convocatòria de la Comissió d’Ordenació Metropolitana, «contemplada en la llei del Pla Territorial i mai convocada».

Notícies relacionades

«En el dia d’avui no disposem dels elements de seguiment del Pla, de manera que, transcorreguts ja deu anys de la seva vigència, ens temem que s’estigui perdent l’oportunitat d’abordar conjuntament una avaluació general», assenyala el text aprovat pels diferents alcaldes. Malgrat tot, els regidors insisteixen que aquesta nova associació no pretén «competir» amb Barcelona o la seva àrea metropolitana, sinó que l’objectiu és «crear sinergies» i treballar conjuntament, «però escoltant de veritat», remarca l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

D’aquesta manera, segons l’opinió dels signants, és necessari que les ciutats que firmen la Declaració de Martorell treballin conjuntament amb les de l’àrea metropolitana en el desenvolupament, entre d’altres, del Pla de Rodalies o el sistema de tarifació del transport públic.