cultura

L'Any Colla de Sabadell commemorarà a tot Catalunya els cent anys del cèlebre grup d'intel·lectuals

El col·lectiu va revolucionar el panorama cultural sabadellenc durant els anys 20

foto 3457689

foto 3457689

3
Es llegeix en minuts
ACN

Sabadell i altres municipis catalans rememoran aquest 2019 el centenari de la fundació de la Colla de Sabadell, el cèlebre grup d’intel·lectuals liderat per Joan Oliver (Pere Quart), Francesc Trabal i Armand Obiols, que va sacsejar el panorama cultural sabadellenc durant els anys 20.

La Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sabadell col·laboren en les activitats de l’Any Colla Sabadell, comissariat pel periodista Joan Safont, i que es tindrà lloc sota el lema ‘Estem envoltats de pocavergonyes’,el mateix que exhibien els membres del grup a la seva seu, el Casino dels Senyors.

Un dels principals objectius de l’Any Colla Sabadell és donar a conèixer el grup al voltant de Catalunya i en altres territoris de parla catalana, i buscar la influència que aquest grup d’intel·lectuals va exercir sobre altres ciutats i pobles.

L’any se celebra per commemorar el centenari de la fundació del grup, però també per “observar” la seva activitat en el seu conjunt, donar a conèixer tots els membres del col·lectiu, impulsar l’estudi de la Colla en el seu context històric i revaloritzar l’aportació del grup a la cultura catalana del seu temps.

Entre les activitats programades destaca el vermut-festa de presentació del mateix Any, aquest diumenge, 17 de febrer, un simposi acadèmic i posterior publicació dels debats que tindran lloc a la ciutat vallesana el 4 i 5 d’octubre, impulsat pel Col·lectiu Pere Quart, l’estrena d’un documental divulgatiu que ressegueix la història de la Colla, a finals d’any als Cines Imperial de Sabadell i una exposició que s’estrenarà a Barcelona i una altra que farà itinerari en espais culturals i a la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat.

El periodista i escriptor, Joan Safont, comissari de l’Any Colla de Sabadell, ha destacat que el “repte principal” de la commemoració és donar a conèixer el grup més enllà de Sabadell. Safont s’ha declarat deutor de les iniciatives sorgides a Sabadell durant la celebració, el 2016, dels 30 anys de la mort de Joan Oliver.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha posat de relleu que la commemoració tingui caràcter oficial perquè, tot i que això no n’incrementarà el pressupost, la implicació del departament és un paraigua que dona més dimensió a la celebració. “La quantitat d’activitats que es duran a terme a partir de mecanismes que hem arbitrat, com l’exposició itinerant”, insisteix Borràs, fan que l’Any es converteixi en una “commemoració autènticament nacional”.

D’altra banda, Borràs ha dit que el més “interessant” d’aquest Any Colla de Sabadell serà veure “avui” la seva mirada “sorneguera” i la seva capacitat de “sacsejar un país”. “Vivim una època de segons quins sotracs, estic segura que la Colla ens farà de lent d’augment i ens ajudarà a mirar el nostre present amb la seva lucidesa”, manifesta la consellera.

Teixit associatiu

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha elogiat que una “celebració de ciutat” agafi dimensió nacional amb la condició de commemoració oficial. Des de l’ajuntament, no obstant, fan èmfasi en el fet que la celebració no sorgeix del consistori sinó d’“un grup de gent”, la Comissió 100 anys de la Colla de Sabadell, el “veritable motor” d’aquesta commemoració.

I és que per a Serracant, reivindicar la Colla de Sabadell és “reivindicar també aquells que fan de dinamitzadors culturals des de fora de la institució”, i per això l’alcalde lloa la tasca de la Comissió.  

Notícies relacionades

D’altra banda, l’alcalde recorda que ara fa 100 anys, en temps de la Colla, Sabadell era “un referent de país, que vivia un moment cultural esplèndid malgrat el context”. Un temps en què la ciutat expressava la voluntat de ser dins del país, més enllà de la potència de la capital, per reivindicar-se com a ciutat líderper la seva aportació cultural, per la seva innovació i, també, pel seu “humor corrosiu”.

Més notícies de Sabadell