Judicial

Elgio: "No demanaré perdó per fer ús de la meva llibertat d'expressió"

El músic de Sabadell està acusat d'enaltiment del terrorisme i s'enfronta a dos anys i un dia de condemna per escriure cançons

El sabadellenc Alex Nicoalev, conegut pel seu nom artístic Elgio.

El sabadellenc Alex Nicoalev, conegut pel seu nom artístic Elgio. / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

El sabadellenc Alex Nicoalev té 22 anys, està a punt d'acabar la carrera d'Enginyeria Mecànica a la UPC de Terrassa s'enfronta a una pena de dos anys i un dia de presó i una multa de 4.800 euros per haver escrit i difós cançons a través d'Internet quan era membre del col·lectiu de músics La Insurgencia.

El jove, conegut amb el nom artístic d'Elgio, ha assegurat que no es penedeix d'haver “utilitzat la música per denunciar les injustícies que es cometen” i adverteix que serà conseqüent fins al final, encara que això suposi el seu ingrés a presó. “No demanaré perdó ni faré pactes”, afirma Nicoalev, que assegura que el que està vivint encara li dona més força per seguir donant veu a totes les persones que “han patit o pateixen represàlies” en un món i un Estat “sense llibertat d'expressió”.

Alex Nicoalev va arribar a Sabadell quan tenia sis anys procedent de Moldàvia. Tot i que assegura que la seva inquietud per l'escriptura l'ha acompanyat des que era ben petit, explica que no va ser fins l'adolescència que va decidir fer cançons i donar a conèixer els seus pensaments a través d'Internet. “Vaig crear el canal de Youtube Elgio i poc després em va contactar la gent de La Insurgencia i em vaig sumar al seu projecte fa tres anys”, relata.

Malgrat trobar-se en la situació actual, el jove afirma que no es penedeix d'haver entrat a formar part d'aquest col·lectiu. “Ha sigut una experiència enriquidora que m'ha permès aprendre moltes coses, tant a nivell musical com polític”, comenta Nicolaev, que explica que en aquests moments s'ha desvinculat del projecte i torna a difondre els seus missatges en solitari. “El procés judicial no ha sigut la causa, però sí que és cert que els conflictes interns s'aguditzen en moments de crisi”, comenta.

Tot i que assegura que sabia que donant veu a casos “de persones represaliades que s'havien volgut silenciar” corria un cert risc, afirma que tot el procés judicial l'ha afectat molt emocional i judicialment. “Està sent dur perquè hi ha la possibilitat que acabi a la presó per escriure cançons”, lamenta el jove, que explica que està a les portes d'acabar la carrera d'Enginyeria Mecànica i que seria un cop molt fort.

Amb tot, adverteix que seguirà endavant per fer sentir la seva veu i defensar els seus ideals. “Tot això que ha passat em dona forces per seguir denunciant aquestes injustícies i em dona més ràbia per combatre tots els que van en contra de nosaltres per fer cançons”, comenta Nicolaev, que adverteix que serà conseqüent i que “no demanaré perdó ni faré pactes, seguiré amb la línia de defensar la llibertat d'expressió, encara que això suposi acabar a la presó”.

UN PROCÉS JUDICIAL OBERT

El sabadellenc ha explicat que tot el procés va arrencar el novembre del 2016 quan un dia, en sortir de la UPC de Terrassa l'esperaven dos policies a la porta. “Em van entregar una citació judicial perquè anés a declarar a Madrid davant de l'Audiència Nacional”, explica Nicolaev, que reconeix que en un primer moment no sabia per què el feien comparèixer davant del jutge. “Poc després vaig saber que altres membres de La Insurgencia també havien rebut la citació i van anar a Madrid i ens vam negar a declarar”.

Nicolaev lamenta la situació, sobretot perquè assegura que les acusacions sorgeixen de fragments de lletres de cançons tretes de context com una en què parla dels Grapo. “Consideren que quan parlo d'algun membre d'aquesta organització estic incitant la gent que posi bombes i no és així”, remarca, assegurant que “hi ha persones comunistes que simplement per ser membres de certs col·lectius acaben a la presó”, lamenta.

Notícies relacionades

Finalment, el mes de febrer passat va rebre la petició de la Fiscalia de dos anys i mig de presó, una multa de 4.800 euros i nou anys d'inhabilitació per un delicte d'enaltiment del terrorisme. “No sabem com acabarà, però et poses en el pitjor, sobretot veient el que va passar amb els titellaires de Madrid o el cas de Pablo Hasel”, comenta el jove, que assegura que passi el que passi seguirà lluitant per poder-se “expressar de forma lliure en un estat democràtic”.

Més notícies de Sabadell