Dia Internacional de les Persones Víctimes de l'Holocaust

Rubí i els Guiamets s'agermanen per recuperar la memòria històrica i continuar el llegat de Neus Català

La trajectòria i l'exemple de la supervivent dels camps d'extermini nazis uneix el municipi del Priorat on va néixer i la ciutat rubinenca on va passar bona part de la seva vida adulta per establir relacions de col·laboració

zentauroepp47749073 graf829  madrid  13 04 2019   fotograf a de archivo  tomada 190413221317

zentauroepp47749073 graf829 madrid 13 04 2019 fotograf a de archivo tomada 190413221317 / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’activista antifeixista Neus Català i Pallejà (els Guiamets, 6 d’octubre del 1915 – 13 d’abril del 2019) va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. L’any 1978 es va instal·lar a Rubí al barri de les Torres, on va continuar la seva activitat política i de lluita feminista a les files del PSUC. 

Des de la seva mort, els Ajuntaments de Rubí (Vallès Occidental) i els Guiamets (el Priorat) han mantingut contactes per establir relacions de col·laboració que han culminat en un preacord d’agermanament entre les dues poblacions.

Perquè la lluita no caigui en l’oblit

L’agermanament dels dos municipis serà en virtut d’un compromís per a la recuperació i reparació de la memòria històrica en les dues poblacions i un reconeixement a les persones de les dues localitats que, com Català, van ser víctimes de la deportació. 

Així, els municipis es comprometen a fer difusió de la memòria històrica de les dues poblacions, donar suport a les activitats que fomentin la cultura i la memòria històrica impulsant intercanvis entre entitats i associacions i a fomentar les relacions entre organitzacions polítiques, culturals i de memòria històrica.

«Neus Català va dedicar la vida després de l’alliberament a restituir la memòria dels i les represaliades pel feixisme. Amb aquest agermanament, les seves dues localitats ens comprometem a seguir el seu exemple. Treballarem conjuntament per recuperar, reparar, conservar i difondre el seu testimoni i el de totes les víctimes. Creiem que aquesta és l’única manera de fer persistir el llegat de Neus i de reparar una injustícia històrica», ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez.

Per la seva part, l’alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló Segura, destaca que «malgrat les nombroses diferències que hi ha entre el nostre petit poble i la ciutat de Rubí, hem trobat a la figura de Neus Català un vincle que amb aquest agermanament volem fer encara més estret. Neus Català és un símbol de la lluita antifeixista i internacionalista i una de les primeres que va apostar fermament per la recuperació de la memòria històrica. Així mateix, no volem oblidar tampoc que sempre va defensar a tot arreu, els seus orígens a la Catalunya rural.»

Projectes de memòria històrica

Una vegada aconseguit l’agermanament, les dues administracions facilitaran el coneixement recíproc de les dues poblacions, impulsaran programes destinats a realitzar intercanvis relacionats amb la memòria històrica i recolzaran i ajudaran les entitats que fomentin la cultura i la memòria històrica.

Notícies relacionades

Els dos municipis han volgut anunciar aquest preacord d’agermanament el 27 de gener coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones Víctimes de l’Holocaust com a homenatge a la seva memòria i per mostrar el ferm compromís de treball que suposa aquest agermanament. A partir d’ara, s’inicien els tràmits per fer oficial l’agermanament a través d’un acord que hauran d’aprovar els plens municipals de les dues localitat i que certificarà la relació d’agermanament.

Més notícies de Rubí