VIOLÈNCIA MASCLISTA

Rubí presenta un nou protocol local per a l'abordatge de la violència masclista

El text, que va ser aprovat unànimement pel Ple al maig, especifica i coordina les actuacions dels diferents serveis municipals en cada cas

image-1

image-1

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimecres s’ha presentat en Rubí de manera pública el nou Protocol local per a l’abordatge de la violència masclista, un document que va anar aprovat de manera unànime pel Ple municipal el mes de maig passat i que especifica i coordina les actuacions que els serveis municipals han de dur a terme en cada cas.

L’objectiu d’aquest protocol és, segons ha explicat l’alcaldessa Ana María Martínez, «que cada servei municipal sàpiga quin és el seu rol en situacions de violència masclista o en situacions que puguin preveure-la». Per a això, el document redefineix el concepte de violència i amplia els àmbits –parella, familiar, laboral i social i comunitari– i incorpora diferents nivells d’intervenció en cada cas. 

Així mateix, defineix les situacions d’urgència a través d’una valoració a través d’eines objectives, concreta la funció de cada servei municipal i el seu rol específic, estableix un llenguatge comú entre els professionals i especifica l’actuació en cada àmbit.

«Cal tenir molt ben identificades les alertes i els indicadors que ens poden fer pensar que s’està produint una situació de violència masclista», ha reconegut la primera edil, i per a això, «és necessari que el personal tècnic de l’administració estigui format, més enllà dels Serveis Socials», ha afegit.

El document, presentat aquest dimecres públicament al Castell, coordina tant el personal de Serveis socials com als cossos de seguretat, centres educatius, serveis sanitaris i altres agents implicats en l’atenció als casos de violència masclista, i estableix també actuacions específiques per als menors, persones grans, casos de violència filioparental i en l’àmbit laboral i social o comunitari.

Elaboració conjunta

Per a l’elaboració d’aquest text, el Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí ha treballat al costat d’una comissió tècnica integrada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones, els cossos de seguretat de Mossos i Policia Local, Serveis Socials, serveis sanitaris, l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència del Vallès Occidental, el Servei de Joventut municipal, d’Educació municipal i el Departament d’Educació.

Així mateix, han fet aportacions el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, el Servei Tècnic de Punt de Trobada, el Servei de Teleassistència ATENRPO de la Creu Roja, el Col·legi d’Advocats de Terrassa i el Servei de Primera acollida municipal. En un futur, s’espera que aquest protocol serveixi per desenvolupar-ne d’altres més específics, per exemple, per als casos d’agressions o assetjament en festes.

Notícies relacionades

La presentació d’aquest dimecres ha comptat amb la presència de Raúl Lizana Zamudio, psicòleg i terapeuta infantil i especialista, així com de tècnics de Serveis Socials, professionals de la justícia, forces de seguretat i sanitat, representants de partits polítics i entitats locals. L’acte figura en la programació rubinenca per commemorar el Dia internacional de l’Eliminació de la Violència contra la DonaDia internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra el 25 de novembre.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA