Junts veu un "intercanvi de cromos" en el pacte i allunya el seu suport a les xifres

Els postconvergents mantenen la seva proposta de rebaixar l’impost de successions, malgrat el rebuig explícit d’Aragonès

Junts veu un "intercanvi de cromos" en el pacte i allunya el seu suport a les xifres

FIDEL MASREAL

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

A diferència de l’any passat, en el qual va semblar per moments que sí que hi havia una negociació entre el Govern d’ERC i Junts per Catalunya, en aquesta ocasió el partit de Carles Puigdemont no dissimula: les opcions d’un acord, després del pacte assolit entre republicans i socialistes és nul. Formalment, el partit no tira la tovallola i espera la resposta del Consell Executiu a les seves propostes. Però Pere Aragonès ja ha dit que no a la rebaixa d’impostos que reclamen els postconvergents. D’aquesta forma, Junts exerceix un paper d’oposició frontal als comptes, que va criticar ahir sense disposar encara del document pressupostari, sinó sols partint dels aspectes acordats entre el Govern i el PSC.

Durant aquest exercici, Junts ha portat a terme només tres reunions amb el Govern. De fet, Aragonès era el que esperava les propostes de Junts, que no van arribar a la Conselleria d’Economia fins al mes de febrer. A partir d’aquí, les cites mantingudes entre les dues parts han sigut, admeten a JxCat, més aviat una escenificació.

Junts manté la seva proposta de rebaixar l’impost de successions, malgrat el rebuig explícit d’Aragonès. És una manera més de constatar i justificar la posició de rebuig frontal als comptes. A això cal afegir-hi que, segons Junts, els Comuns poden recolzar perfectament el pacte ERC-PSC encara que no es compleixi l’exigència de la formació d’esquerres de paralitzar el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona.

La crítica, frontal

Notícies relacionades

Així, i a pocs mesos de les eleccions catalanes, la formació de Puigdemont acusa Esquerra de practicar l’"intercanvi de cromos" amb el PSC per aconseguir el suport dels socialistes als pressupostos catalans a canvi que els republicans recolzin els comptes de l’Estat, una actuació que veuen "sucursalista".

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, va criticar el PSC per apuntalar un Executiu sumit en la "desorientació" i per ser el "còmplice necessari" en l’intercanvi de sí. Segons va explicar ahir, la seva formació troba a faltar mesures per rebaixar impostos, per promocionar l’ús del català, així com mesures en favor de la internacionalització de l’economia catalana o per fomentar l’equilibri territorial a fi d’"avançar cap a la sobirania".