¿Tot continua igual?

¿Tot continua igual?

ADRIAN RUIZ HIERRO

1
Es llegeix en minuts
Rosa Paz
Rosa Paz

Periodista. Comitè editorial d'EL PERIÓDICO

ver +

La màxima que el futbol és un esport en què juguen 11 contra 11 i sempre guanya Alemanya va caducar fa temps, però es podria traslladar gairebé literalment a les eleccions basques. A Euskadi, hi ha uns quants partits que es presenten als comicis, però sempre guanya el PNB. A les eleccions d’ahir, va anar d’un pèl. Perquè EH Bildu ha fet una forta estirada i s’ha barallat tant d’igual a igual amb el partit nacionalista que han acabat obtenint el mateix nombre d’escons, 27.

En vots, però, va tornar a guanyar el PNB, que és primera força a Biscaia, el territori més poblat tot i que elegeix el mateix nombre de diputats que Guipúscoa i Àlaba. Es podria afegir que, tret que s’hagués produït un terratrèmol electoral, guanyés qui guanyés el Govern basc seria el mateix. I així serà, diferents persones, però la mateixa coalició del PNB amb el PSE.

Notícies relacionades

Un resultat, doncs, de continuïtat, que aparentment ho deixa tot igual. S’obren, no obstant, diverses incògnites: saber si el nacionalisme moderat continua caient o si el canvi en la lehendakaritza, que ara recaurà en Imanol Pradales, li permetrà recuperar-se i, en la mateixa mesura, veure si l’esquerra abertzale continuarà a l’alça o si ha tocat sostre. Mentrestant, haurà de seguir el seu procés de normalització democràtica per a la qual encara, com ha demostrat el seu candidat, Pello Otxandiano, li queda una bona tirada.

Continuïtat també respecte a les aliances dels dos partits amb el PSOE. Cap farà perillar, de moment, el Govern de Pedro Sánchez.