On Catalunya
Exposició
Retrobament de Miró i l'Orant a Solsona
Una exposició del Museu Diocesà i Comarcal, comissariada per Marta Ricart, explora el llegat que la visita del 1951 va deixar a l'obra de l'artista

L’exposició presenta per primera vegada els vuit fragments murals de l’esbós original del ‘Mural del sol’, que Joan Miró va fer per a la seu de la Unesco a París.
El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona acull, fins al 4 de juliol, l’exposició L’orant i Miró. Esperit mural, un projecte comissariat per Marta Ricart (Ardèvol de Pinós, Solsonès, 1973) que pren com a punt de partida la visita que l’artista va fer al centre l’abril de 1951. La mostra es converteix en una reflexió sobre els processos de treball del creador barceloní i, alhora, tracta sobre la relació existent entre espai, obra i anonimat.
"L’important és el procés de creació", explica la comissària a la presentació de la iniciativa, punt culminant d’un treball d’investigació que va començar fa nou anys, el 2016, quan l’experta va rebre la beca Pilar Juncosa de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca.
Un dels principals atractius de la mostra és la fotografia de Miró contemplant l’Orant, la pintura preromànica de l’església de Sant Quirze de Pedret que forma part dels fons del museu de Solsona. Se’n conserven cinc imatges fetes pel tipògraf i impressor Enric Tormo en aquell viatge de fa gairebé tres quarts de segle. La influència que la trobada amb l’Orant va tenir a l’obra de Miró es fa evident en la producció del creador, explica Ricart.
"Es tracta d’un treball de recorreguts i punts de vista sobre el concepte de transcurs. Miró va estar sempre arrelat a la terra quan transitava aquest imaginari i va portar la creació més enllà", explica la comissària: "L’exposició és, per aquest motiu, un viatge".
A la sala de temporals és on el projecte testimonia la trobada entre Miró i l’Orant, malgrat que no se sap si coneixia l’obra abans d’arribar al museu. Dues postals que tenia penjades als tallers de Palma i Mont-roig i dues imatges impreses que guardava en una carpeta del seu arxiu personal proven l’impacte que l’Orant va tenir en ell.
A la mostra es poden veure grans obres com ara els vuit fragments de l’esbós original del Mural del sol, fet per a la Unesco, un llegat mironià que mai s’havia exposat sencer més enllà de la Fundació Pilar i Joan Miró. El visitant també pot admirar l’esbós del mural de la IBM, de la Fundació Artigas, així com la còpia facsímil de l’esbós del Mural de la llum de la Fundació Maeght, entre altres obres.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar