On Catalunya

Club Entendre-hi + Animals i plantes

Mapa de platges per a gossos a Catalunya: llista

Mapa de platges per a gossos a Catalunya: llista

Divina Medina

8
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La calor i les altes temperatures afecten la nostra vida quotidiana, impedint descansar amb normalitat i, en ocasions, provocant problemes més greus, com ara lipotímies i síncopes, deshidratacions o, simplement, cansament extrem i sudoració excessiva.

Els animals també pateixen les inclemències del sol i de la calor de l’estiu. Els gossos, per exemple, poden patir cops de calor, sobretot «els braquicèfals [és a dir, els que tenen els cranis més amples], com els buldogs, els bòxers i, sobretot, els carlins», explica Gloria Cerviño, responsable del servei d’hospitalització de l’Hospital Veterinari Puchol. «Això es deu al fet que, ja per si mateixes, aquestes races tenen més dificultat per respirar», aclareix la veterinària.

També si el gos és un cadell –perquè són més moguts i tenen menys defenses– o és un animal gran, té el pèl negre i/o llarg o té sobrepès estarà més exposat a passar calor i patir un cop de calor.

Evitar el cop de calor

Per evitar-ho i intentar que el gos no passi massa calor, convé seguir les recomanacions que cada any fan les autoritats per a nens i persones grans: beure molta aigua, no exposar-se al sol en les hores centrals del dia –en el cas dels gossos, no fer passejos llargs entre les 14 i les 16 hores–, proporcionar-li ombra, ventar-lo si se’l veu esbufegant en excés... i portar-lo a una platja, si és possible.

Però no totes les platges admeten gossos durant la temporada de bany. És més, en la immensa majoria no són permesos.

L’ús de les platges ve contemplat en la llei de costes (Llei 22/1988, de 28 de juliol, modificada des del 2013 per la Llei 2/2013, de 29 de maig), una normativa que regula la protecció, conservació i utilització del litoral de manera general.

Autonomies i/o ajuntaments

Aquesta normativa estableix que són les comunitats autònomes i/o els ajuntaments els encarregats de mantenir les condicions de neteja i salubritat de les zones de bany, així com de col·locar els cartells informatius amb les característiques, infraestructures i mesures de seguretat, com l’entrada de gossos, que és la més habitual.

Les raons són òbvies: en general, les platges solen omplir-se a l’estiu i un gos sempre pot molestar si es posa a bordar, xipollejar a l’aigua o furgar a la sorra. A més de qüestions higièniques, ja que els gossos poden tenir puces i paparres que poden quedar a la sorra –i passar als humans–, a més que expulsen orines i excrements.

Platges aptes per a gossos

Però cada vegada són més les platges on pots passejar amb el gos –això sí, algunes amb limitacions– i, el que és més important, cada vegada són més les platges amb un espai habilitat per a ells.

Si vius a Catalunya o estiueges en aquesta comunitat, convé que sàpigues que és la zona on es va habilitar la primera platja canina –la platja de la Rubina, a Empuriabrava–, així que l’oferta de platges on pots portar el gos és extensa.

Des d’Empuriabrava fins a Deltebre, passant per Barcelona, Sitges i Roda de Berà, són nombroses les platges catalanes on pots anar amb el gos, tot i que algunes posen restriccions durant la temporada de bany.

Del setembre al maig

Fora de temporada –és a dir, de finals de setembre a principis de maig– en teoria es pot anar a qualsevol platja i en qualsevol moment amb un gos, tot i que no hi ha una normativa general, ja que a Catalunya són els ajuntaments els encarregats de regular la normativa per a les seves platges.

Notícies relacionades

I sempre complint unes normes bàsiques, que solen ser les mateixes que imperen quan surts amb ell a passejar pel carrer: recollir i netejar correctament les seves deposicions, portar la cartilla amb les vacunacions actualitzada, que tingui posat el microxip, que un adult el controli i, si és una raça considerada PPP, també ha d’anar amb morrió i corretja.

Llista de les habilitades a Catalunya

De nord a sud, vet aquí una llista amb algunes de les platges on pots anar amb el gos i disfrutar del sol i la sorra sense problemes. Algunes que altres anys s’habilitaven per als gossos, com la del Miracle a la ciutat de Tarragona, aquest any no estaran disponibles.

Girona

 • Platja de les Barques (Colera). D’uns 130 metres de llarg, és la platja central del poble i té una zona delimitada per a gossos.
 • Platja de Sant Jordi (Llançà). Petita platja de roca, sorra i pedres. Sense restriccions horàries per a gossos.
 • Platges de Port de la Vall i platja de la Ribera (Port de la Selva). Tampoc tenen restriccions horàries.
 • Platja de la Rubina (Empuriabrava) va ser la primera platja d’Espanya on es va permetre l’entrada de gossos. És una platja de sorra fina i aigua cristal·lina amb moderat onatge amb un tros –el que afronta amb la localitat de Roses– on els gossos poden estar solts. Forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
 • Platja del Rec del Molí (l’Escala). La meitat dels 370 metres d’aquesta platja està habilitada (i delimitada) per als gossos.
 • Platja dels Griells-l’Estartit (Torroella de Montgrí). Davant del càmping El Molino –que, per descomptat, és ‘pet-fiendly’– té un tram obert d’uns 600 metres per als gossos sense limitació horària.
 • Platja Pere Grau (Palamós). Amb una longitud de només 15 metres, és un espai obert als gossos durant tot l’any des del 2021. Fora de la temporada de bany també es pot anar amb gossos a la platja Gran de Palamós.
 • Cala del Niu (Sant Feliu de Guíxols). Una de les últimes incorporacions a les platges ‘dog-friendly’, és també una de les més petites. Situada entre la cala Maset i la cala del Cranc, al costat de la platja de Sant Pol, permet un màxim de cinc gossos.

Barcelona

 • Platja de la Conca (Malgrat de Mar). Situada a la costa del Maresme, a menys de 80 km de Barcelona, aquesta platja té una superfície de 1.200 metres i un aforament màxim de 150 persones.
 • Platja Canina de Pineda de Mar. No té restriccions horàries ni de dies, s’hi pot accedir amb gossos en qualsevol moment.
 • Cala de la Picòrdia (Arenys de Mar). Són 1.500 metres quadrats amb una part permesa per a gossos situada entre l’estació de tren i el port. Té aforament màxim per a un centenar de gossos, però compte, han d’estar censats al municipi. A les altres platges de la ciutat (la Musclera, Cavaió i Platja de les Roques d’en Lluc) està permès anar-hi amb gossos (censats en qualsevol lloc) de 20.00 h a 8.00 h.
 • Platja de Ponent (Mataró). El 50% de la platja mataronina, degudament senyalitzada i tancada, es destinarà als gossos. Una de les principals novetats d’aquest 2022 és la instal·lació d’una dutxa per als gossos.
 • Platja de Can Teixidor (Montgat-el Masnou). La zona per a gossos, que va des de Can Teixidor fins a Montgat, té una longitud de 400 metres i un aforament màxim de 35 gossos.
 • Platja del Llevant (Barcelona). Des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona inaugura un tram delimitat per a gossos que únicament està disponible en temporada de bany.
 • Cala Vallcarca (Sitges). Situada a la carretera del Garraf –que uneix Castelldefels i Sitges– té sorra i una part de roques. Té una petita zona d’aparcament a peu de platja i molt a prop, el Parc Natural del Garraf.
 • Platja les Salines (Cubelles). A mig camí entre Cubelles i Cunit, i a 50 km de Barcelona, és una platja de 450 metres que no té limitació d’horari ni de temporada per anar-hi amb gossos.

Tarragona

 • Cala de la Torrota (Roda de Berà). És una petita platja de difícil accés i baixa ocupació situada entre la platja Llarga i la Punta d’en Guineu. En marea alta la platja canina gairebé desapareix, però és un bon lloc per disfrutar amb el gos, perquè no té restriccions horàries.
 • Platja Riera d’Alforja (Cambrils). De 100 metres i situada entre els passejos de la Salle i de les Palmeres, disposa de dutxes per a gossos i persones. La zona per als gossos està delimitada per una tanca.
 • Platja Punta del Riu (Mont-roig). Situada al sud del terme municipal, a Miami Platja, al costat de la desembocadura del riu Llastres, té 100 metres de llarg i 80 d’ample.
 • Cala Cementiri (l’Ametlla de Mar). De pedra, és una de les petites cales –té tot just 20 metres– de la localitat del sud tarragoní.
 • Platja Bon Caponet (l’Ametlla de Mar). Compta amb el privilegi de ser la primera platja de la província de Tarragona oberta per a gossos. Igual com l’anterior, està formada sobretot per pedres, per la qual cosa cal anar amb compte perquè els gossos no es malmetin els coixins plantars o tous. Té dutxes per als gossos.
 • Platja de la Bassa de l’Arena (Deltebre). D’uns 500 metres de longitud, permet l’ús i gaudi dels gossos durant tot l’any.
 • Platja la Platjola (Alcanar). D’uns 300 metres de longitud, està en un entorn natural que la converteix en una platja verge. Limita l’entrada de gossos durant l’etapa estival –del 15 de juny al 15 de setembre– i no deixa que hi accedeixin d’onze del matí a sis de la tarda. Però sí fora d’aquest horari.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot allò relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra’t a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.