On Catalunya

La nit més curta de l’any

Barcelona desallotjarà per Sant Joan a les 6.30 h les platges, on es preveuen 60.000 persones

Barcelona desallotjarà per Sant Joan a les 6.30 h les platges, on es preveuen 60.000 persones

JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts
ACN

Barcelona desallotjarà les platges a les 6.30 h per Sant Joan, on preveu que es concentrin unes 60.000 persones, amb l’objectiu de reobrir-les a les 9.00 h per als usuaris i banyistes.

Segons va explicar aquest dimecres el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle (PSC), estimen que hi hagi una presència similar a la de l’any passat. La Guàrdia Urbana destinarà 400 agents al dispositiu nocturn especial per a la revetlla i també ‘tanca’ el barri de la Barceloneta per evitar molèsties veïnals, i canalitzarà els fluxos d’entrada a la platja pels extrems.

Tant Batlle com el cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Pedro Velázquez, van indicar que hi haurà controls d’alcoholèmia i drogues tota la nit i van fer una crida a la prudència.

Batlle va augurar que la revetlla de Sant Joan serà la porta d’entrada a un estiu «tens i intens» amb una presència «massiva» de visitants i turistes i un flux de gent a l’espai públic que obliga a un desplegament «específic» de les forces de seguretat per protegir la convivència i controlar activitats com la multireincidència o la venda ambulant.

El cap de la Guàrdia Urbana ha afegit que l’estratègia que es potenciarà de cara a l’estiu és la presència uniformada i amb actuacions de paisà en punts on es pot ubicar la venda ambulant i on es poden fer comisos de material falsificat.

Revetlla amb mirada posada a les platges

Segons va indicar Velázquez, preveuen un «esponjament» de la presència de gent a l’espai públic de la ciutat, repartida entre places, parcs i les platges, però sobretot una concentració a la zona litoral, on es reunirà «gent molt jove».

La Guàrdia Urbana tindrà part del dispositiu dedicat a la mobilitat però també a la convivència, la inspecció, la prevenció de l’activitat delictiva i la prevenció de casos d’assetjament i violència sexual. Hi haurà agents uniformats i un altre paisà.

Per exemple, en l’àmbit de la inspecció es preveu que la policia administrativa inspeccioni els xiringuitos, que hauran de tancar el públic a les 3.30 h i tindran mitja hora per recollir el local. També inspeccionaran locals destinats al subministrament d’alcohol i estaran «molt pendents» de si hi ha convocatòries de festa no autoritzades.

Per a la prevenció de les violències masclistes, estaran en marxa els anomenats ‘itineraris segurs’ amb vuit rutes protegides i amb presència policial. Són rutes que es preveu que es realitzin des dels punts de concentració de gent fins al transport públic i que es vigilaran en coordinació amb els punts lila.

No obstant, el moment més important de la nit i «el repte» es preveu que arribi a les 6.30 h, quan es procedirà, juntament amb el cos dels Mossos d’Esquadra, i de forma coordinada amb els serveis de neteja municipals, al desallotjament de les platges de la ciutat. L’any passat, en el moment del desallotjament de matinada encara hi havia més de 8.000 persones a les platges.

En aquesta ocasió, els serveis de neteja i recollida de residus del dispositiu de Sant Joan a la ciutat seran de 479 persones i 217 vehicles, que se centraran en els punts on se celebri la revetlla. Aquest dispositiu s’afegirà al servei ordinari d’un dia festiu i, per tant, s’arribarà als 1.200 operaris treballant a la ciutat.

Petards i fogueres

Per la seva banda, els efectius de Bombers de Barcelona treballaran desplegats per tota la ciutat per atendre les possibles demandes que es puguin produir i augmentaran les seves dotacions d’extinció d’incendis.

Durant la nit, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) prestarà atenció a la zona forestal, i prolongarà el dispositiu de vigilància en aquest àmbit de la ciutat fins ben entrada la nit.

En aquest sentit, el cos de bombers recorda el perill i la necessitat de col·laboració ciutadana per evitar el llançament de pirotècnia a prop de les zones forestals de la ciutat i la prohibició de realitzar qualsevol activitat amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses de Collserola o Montjuïc.

El director del servei, Sebastià Massagué, va demanar «no abaixar la guàrdia» en relació amb el risc d’incendi. Massagué va recomanar que s’eviti llançar petards en zones enjardinades o de parcs a la ciutat i va recordar que l’any passat hi va haver algun incendi dins dels parcs. A més, va recordar que la situació actual és «d’estrès hídric i sequera» i va demanar prudència.

Notícies relacionades

Així mateix, va explicar que s’ha anticipat una regulació específica per a la venda de petards, ja que aquest any s’ha prohibit la presència de casetes de pirotècnia a menys de 500 metres de la zona forestal. En total, s’han autoritzat 122 punts de venda i també s’estan realitzant inspeccions.

En relació amb les fogueres petites, ha recomanat que es facin amb un peveter. També ha informat que hi ha sis fogueres majors –amb una càrrega de foc superior als 250 quilos– autoritzades a la ciutat, tres a l’Eixample, una a Sant Andreu i dues a Sant Martí.