On Catalunya

Agafa pa i suca

El mètode Murria: 5 euros per entrar al colmado només a mirar, per Òscar Broc

Tant de bo un altre cartell a la Boqueria: si veniu a fotografiar fruites i botiguers, 50 euros

El mètode Murria: 5 euros per entrar al colmado només a mirar, per Òscar Broc
1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

La notícia ha donat la volta a internet en 80 segons. L’històric colmado Queviures Murria (1898) ha dit prou a l’assetjament turístic i ha posat un cartell a l’entrada que a mi em sona a música celestial. A cada turista que entri per fer fotos (i res més) se li cobraran 5 euros. No és una mesura recaptatòria, la seva veritable funció és foragitar els guiris grollers que no consumeixen res i importunen clients i comensals amb els seus mòbils. Segons em va explicar el propietari, el cartellet ha fet efecte: no li han cobrat els 5 euros a ningú, però la gossada s’intimida i es limita a immortalitzar l’aparador i la façana des del carrer. 

Notícies relacionades

La pressió turística, sumada a l’alarmant falta d’educació d’aquest mal bitxo anomenat ésser humà, s’està convertint en un problema per a molts establiments històrics de la ciutat. El moviment de Murria és d’una elegància i una intel·ligència supremes. I vull pensar que altres comerços històrics colpejats pel cretinisme turístic faran el mateix. Un simple cartell a l’entrada que apunti a la butxaca del pesadet, una advertència velada que cridi entre línies: ¡n’estem farts! 

Pagar a la Boqueria 

Un dels espais on més s’ha enquistat aquesta actitud menyspreable és el mercat de la Boqueria. Hordes de turistes fotografiant turbots, llamàntols, mitjanes, préssecs. Alguns fins i tot mouen el gènere perquè es vegi bé a la foto. Pocs demanen permís i ningú compra producte, només cucurutxos de pernil o sucs aigualits. Els botiguers reduïts a animals de fira, els aliments convertits en reclams per a ‘stories’ cuquis, un dels millors mercats del món cada vegada més a prop del parc temàtic. Tant de bo un cartell com el del Murria a l’entrada de la Boqueria: si veniu a fotografiar crustacis, fruites i botiguers, 50 euros per barba. Tema solucionat.