On Catalunya

Tornada a la vida sana

Els 10 millors restaurants ‘healthy’ de Barcelona

Aquests locals et tornaran al bon camí gastro que vas abandonar aquest estiu a Lloret. No hi ha millors centres ‘detox’ a Barcelona

A1-124285270.JPG

A1-124285270.JPG / EPC_EXTERNAS

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Ha sigut un estiu caní, no apte per als estómacs pusil·lànimes. Has escalat muntanyes d’ensaladilla russa. T’has enfrontat a tsunamis de daiquiris. Ningú t’esborrarà del record el viacrucis de patates braves, paelles i calamars a la romana que has hagut de patir. I els cigalons tòxics, els cucurutxos de sis boles, l’infern de fregits i sucres... Has tornat a casa turmentat i trencat, com Stallone a ‘Acorralat’, però no ets un rocker milionari i no te’n pots anar a Suïssa a canviar-te la sang. Xxxt, tot anirà bé. Som aquí, per depurar el teu interior i deslliurar-se d’aquestes masses adiposes que es mouen com gelatina sota la teva samarreta. En aquests locals et cuidaran amb productes saludables i de qualitat, i et tornaran al camí ‘healthy’ que vas abandonar aquest estiu a Lloret. No hi ha millors centres de desintoxicació a Barcelona. Feliç tornada a la vida sana.  

‘Brunch’ sanot 

‘Detox’ a Sant Antoni

Aquest espai sobrat de ‘hygge’ porta temps lluitant amb ungles i alvocat contra la mala alimentació. I ho fa amb ‘brunchs’ saludables, per a estómacs amb consciència i paladars flexitarians. A la carta de The Juice House (Parlament, 12) pots trobar gaspatxos de tota mena, amanides, plats carregats de nutrients i alguna concessió animal: molta atenció a la quinoa negra amb calamars en la seva tinta, un dels seus plats estrella. En els líquids, sucs còsmics i un ‘chupito’ amb gingebre, atzavara i llimona que assassina refredats (i ressaques).   


‘Brunch’ sense colesterol 

Bols amorosos

Sempre vaig al Bohl (Trafalgar, 47) quan el meu nutricionista m’envia àudios de WhatsApp amb amenaces i ultimàtums en un to molt aspre. Sé que en aquest restaurant-bruncheria m’espera una pissarra amb ‘smoothie bowls’, torrades d’alvocat, bols de ‘porridge’ (l’estel·lar Mom’s Asian és un xut del Japó), entrants sans (hummus, kimchi) i plats plens de vegetals. Preparen una de les meves amanides favorites de Barcelona, la Green Goddess, una ració gegant de salut, amb un catàleg de verds interminable. El curri amb verdures és un altre dels meus ‘hits’ predilectes i la mostra que una alimentació nutritiva, sana i equilibrada també pot ser una ‘rave’.


Tot al verd

Plantes i vegetals

Hi ha tantes plantes, que no et semblaria estrany trobar-te Tarzan rere algun ficus. L’omnipresència de la verdor no és gratuïta, mai més ben dit, ja que es tracta d’un restaurant-bar botànic que té a la venda totes les plantes que l’inunden. La Suegra del Jardinero (beneït nom), a Provença, 125, és un reducte d’H2O i clorofil·la que engresca i cuida el feligrès amb una carta vegetariana creativa (omnívors ‘friendly’) i un excel·lent producte de proximitat. Ataca sense pietat els seus moniatos, la burrata amb fruita, les ‘burguers’ vegetals (¡atenció al mexicà!), el pastís de pastanaga vegà i la vigoritzant llimonada de la casa. També facturen còctels de caires botànics que hauries de demanar sense alcohol: no volem que acabis amb una falguera al cap imitant Tina Turner.   


Dia al camp 

Paradís del confort

Ara ets al passatge Mercader, ara ets en una casa rural perduda ves a saber a quin poblet. Baldomero (passatge de Mercader, 16) és una masia urbana decorada amb un gust excels. Colors reconfortants, mobiliari de fusta, atmosfera irreal, rusticitat ‘cool’ i molta calidesa. Puc triar tres opcions vegetals (des de coliflor rostida fins a tabule de quinoa) per 13 € o dues opcions vegetals i una amb proteïna animal per 15 €. Ignoro els cants de sirena del xai a baixa temperatura (error) i em decanto per una combinació imbatible de pastanagues a la brasa amb feta (nyam), amanida de tomàquet amb ceba i magrana (‘fresh!’) i una quiche difícilment millorable. ‘Comfort food’ tan ‘comfort’ que et quedaries a fer la migdiada.


Fermento per tant existeixo 

’Kombucha’ va

No és un restaurant, però és el centre de salut alimentària a què acudeixo més vegades per aprovisionar-me de probiòtics (el meu kimchi preferit surt d’aquesta botiga). Les seves vitrines, plenes d’aliments fermentats en pots de vidre, recorden un laboratori de pel·lícula, però aquí no hi ha efectes especials: a Ferment 9 (Sepúlveda, 135) van molt de debò amb la qüestió dels microorganismes. Tot ho treballen ells i ho treballen bé, la prova és l’ampli ventall de kimchis, xucruts i verdures fermentades que pots comprar. Per cert, no surtis del local sense una ampolla de kombutxa artesanal o la teva germana hípster t’ho farà pagar caríssim.


Alta cuina ‘healthy’

Coliflor deluxe.

¿Es pot vestir d’etiqueta una verdura? Xavier Pellicer i el seu equip (Provença, 310) fan esmòquings a mida als vegetals. Respecten amb veneració religiosa el producte. L’alta cuina es posa al servei d’unes verdures i hortalisses estel·lars, i no es renuncia a moments de proteïna animal per a la comunitat omnívora. El producte és de proximitat, ecològic, i s’aprofiten al màxim les propietats en plats elaborats que busquen la glòria ‘healthy’. ¿Els preus? Tan alts com el nivell d’exigència a la cuina.


Vegetal, estimat Watson  

‘Veggies’ per a no ‘veggies’

Les coses clares i l’hummus espès: The Green Spot (Reina Cristina, 12) és car, però pocs restaurants de Barcelona superen les limitacions del vegetarianisme amb tanta creativitat i tant gust. Cada visita és un redescobriment dels vegetals. Els tracten com si fossin vidre de Bohèmia i desafien el carnívor amb un receptari colorista, d’altes prestacions, armat amb un producte d’etiqueta amb què no et pots equivocar mai... Que bo el tàrtar de remolatxa amb aranja i rave picant, que pirotècniques les seves amanides, em tornen boig les quesadillas de ‘kimchi’ i els tagliatelle de moniato i que competents les seves pizzes vegetarianes al forn de llenya. Un dels pocs ‘veggies’ on no preguntaràs: ¿i la mitjana de vedella quan?  


Vegetals calents  

Foc al cos

Dona’m una brasa. Dona’m vegetals. Dona’m Fat Veggies (París, 168). El germà vegetal de Fat Barbies fa olor de brasa, de fonda. Fa servir ingredients locals i orgànics. Els sotmet a la creativitat de la cuina i a la màgia negra del foc. Buah. Em sorprèn la coliflor, aprofitada completament, fulles incloses, i amb una suau base de xocolata blanca. La polenta amb tomàquets a la brasa i stracciatella és una llaminadura. Que ràpid desapareix del plat l’hummus de faves blanques, ¡un altre plat de pastanagues brasejades amb romesco, Déu meu!… Si els vegetals et donen esgarrifances, vine, acosta’t al foc.   


De l’hort al plat  

El rei de Ciutat Vella.

Vaig ser assidu del Rasoterra (Palau, 5) durant els anys que vaig viure al Gòtic i des d’aleshores, sempre que em pregunten per un lloc per menjar sa i gustós, els dirigeixo a aquest vegetarià que es deu al menjar ‘plant based’. Apunta: hort, temporada, quilòmetre 0, ‘slow food’, honestedat..., termes que hauríeu d’interioritzar abans de ficar el nas a la seva carta, plena de creativitat ‘veggie’ i dissenyada per a tota mena de paladars. No és casualitat que guanyés un ‘Joc de cartes’: ho broden.   


La sopa freda 

Notícies relacionades

Cullerada de vida

¿Menjar ràpid, barat i sa al Poblenou? Escriu Sopa (Roc Boronat, 114) a Google Maps. La seva cuina vegana/vegetariana és sana, saborosa i apta per a tota la família. El Disney + del menjar saludable. En mitja hora has acabat i el seu menú diari és una Patum vegetal: sopes veganes (les fredes estan de mort), amanides fresques amb producte de temporada i plats principals que van del timbal de polenta amb verdures al bulgur amb ‘ratatouille’, passant per combinacions aiurvèdiques per a la facció ultra del Healthy FC