On Catalunya

ESTEM D'OFERTA

Això sí que és cuina de mercat

10 bars i parades de degustació on el menjar gairebé salta dels expositors a les cassoles

9
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

CARNS MORALES 

Mercat del Ninot

A Carns Morales hi degustaràs uns filets de primera. RICARD CUGAT

José Morales era un senyor que venia carns de primera fins que el mercat del Ninot es va reinventar amb una dotzena de parades de venda amb degustació fa un parell d'anys. La seva filla Bel es va atrevir a liderar els fogons amb la il·lusió de la joventut i el talent innat. Les seves taules, al costat del taulell, són una declaració de principis: aquells filets, hamburgueses -atenció a la carbonara-, milaneses o croquetes artesanes que el comprador tradicional s'emporta a casa. També es poden demanar per menjar al moment.

Té un fantàstic menú d'11,95 euros, però ho donen tot amb l'especial per a 2 que inclou una amanida de pernil i fuagràs, 9 croquetes variades de la casa i una enorme mitjana per a 2, més pa, postres i vi per 47 euros. És freqüent que qui hi dini, després compri per a casa. 


BACALLANERIA PERELLÓ 

Mercat del Ninot

La tapa d'esqueixada és una tapa obligatòria a la Bacallaneria Perelló. RICARD CUGAT

És imperdonable trepitjar aquest mercat i no tastar una tapa d’esqueixada. Els germans Ricard i David (de saga centenària de bacallaners) despatxen un producte majúscul que es revaloritza als fogons de Guada i Toni. Fins a 40 persones disfruten, a la barra o en unes taules altes, de la seva artilleria de propostes: des dels bunyols de la casa (atenció, es venen per emportar, a punt per fregir, o només la massa per rematar-los a casa), fins als increïbles canelons de brandada gratinats (8,50 euros). O els generosos daus de bacallà, com el preparat a baixa temperatura amb tomàquet confitat. Regats amb bons vins i postres de vici. De dilluns a dissabte fins a les 17.00; amb afterwork els divendres fins a les 21.00. Admet reserves.


LA MEDUSA 73 

Mercat del Ninot

El plat estrella de La Medusa 73 són els peus de porc amb gambes i caracols.RICARD CUGAT

Un mal dia es remunta amb una croqueta gegant de gambes, lluç i rap esclatant a la boca. César dirigeix la barra, i Juan, la cuina amb una coreografia de guisats i peixos frescos que salten a la planxa per a plaer dels molts metges del Clínic i veïns que van a desestressar-se davant la seva llarga barra marinera. Pop sucós i al punt, 'zamburiñas' de campionat, croquetes artesanes i plats de xup-xup d’alt voltatge (com els seus populars peus de porc amb gambes i cargols) són exemples de la seva carta, a la qual es pot incorporar, a demanda, qualsevol peix del taulell de l’annexa parada de vendes. 


EL QUIM DE LA BOQUERIA

Mercat de la Boqueria

El Quim de la Boqueria. JOAN PUIG

En aquest bar imprescindible de la Boqueria no importa si s’ha de fer cua (s’amenitza salivant davant de tot el que desfila per la barra) o deixar anar algun cop de colze per encaixar en un tamboret lliure. Tot sigui per poder menjar els seus clàssics ous ferrats amb calamarsets (o amb gambes, fuagràs, pernil, bolets...) o les creatives propostes que Quim Márquez, des de ja fa 30 anys, i el seu fill Yuri dibuixen a partir de gènere de màxima qualitat del seu mercat.

Aquesta tardor no s’ha de perdonar el seu rotllo coreà amb cansalada viada a baixa temperatura i verduretes, ni els seus 'baos' farcits amb un guisat de cua de vaca capaços de fer levitar el comensal. Fins a 12 persones treballen darrere la barra amb perícia de cirurgià per fer que un migdia al mercat sigui un festí.


KIOSKO UNIVERSAL 

Mercat de la Boqueria

La graellada de marisc de Kiosko Universal és un dels supervendes. JOAN PUIG

La vitrina que envolta la seva barra mida XXL (a vessar de 'zamburiñas', navalles, gambots, pop, tonyina, llobarros...) és la millor targeta de presentació del bar que comanda Benja, on es barregen els habituals de sempre i turistes disposats a tastar-ho tot. No saben ni per on començar, així que la graellada de marisc (30 euros), ideal per compartir, és un dels supervendes diàriament. L’acolorit mercat és el seu inesgotable rebost, sense que tot vingui necessària­ment del mar.

També cal receptar els ous amb remenat de bolets, la paella o els virtuo­sos calamars. La carta no varia, perquè ¿qui vol canviar el que es ven sol?, diu. Té l’avantatge afegit de l’horari més dilatat del mercat, de dilluns a dissabte de 9.00 a 20.00 hores. 


PINOTXO

Mercat de la Boqueria

Al Pinotxo es fusiona la Boqueria tradicional i la més moderna. JOAN PUIG

La Boqueria d’avui i la de sempre es fusionen en l’emblemàtic Pinotxo, on Juanito, als 84 anys (gairebé tots darrere el taulell), ha vist desfilar mig Barcelona, un exèrcit de turistes i els personatges d’un barri en mutació.El seu nebot Jordi Asín és l’aliat perfecte perquè el Pinotxo segueixi sent el que va ser: una petita barra on des de primeríssima hora ja s’alineen una vintena de truites i guisats per a esmorzars de forquilla -atòmics- o dinars.

Al bar no hi fan falta grans invents perquè s’hi imposa la cuina de foc lent i sabors heretats. Poderoses tripes i el capipota són inamovibles a la seva pissarra, com les costelletes de conill guisades o el bonítol escabetxat. Com les racions (o mitges) d’empedrat de bacallà, xipirons amb mongetes, esqueixades... O peixos del dia i mol·luscos a la planxa. Set persones en un espai ­minúscul no donen l’abast per a l’'over­­­­­­­­boo­king'­ dels seus tamborets. A les 16.00 hores s’acaba la festa, però moltes tertúlies continuen fora. 


MONTERO 

Mercat de Sants

La tapa de fideuà és la targeta d'identitat de Montero.

L’útima renovació del mercat de Sants també hi ha portat un lloc amb un grapat de tamborets (a la barra o en una taula) on seure a devorar el que entra per la vista a les vitrines de venda. El negoci familiar, com tants, va arrencar amb els llegums i amb el temps va fer el salt als plats preparats per portar a casa o en càtering. Però al modernitzar-se el mercat, Esteban Montero (als fogons) i la seva dona, Susana Fadrique, van voler que el client pogués menjar-se allà tot el que veia exposat. I, el millor, amb el mateix preu a pes que si fos per emportar-s’ho.

El repertori, que comencen a cuinar diàriament de matinada a la cuina que tenen en un local pròxim, inclou un centenar de plats i es remata amb algunes propostes de planxa al moment a la parada. Una de les seves targetes d’identitat són les fideuaes (despatxen unes 150 racions cada divendres i dissabte) i els arrossos dels dijous, les patates riojanes, el bacallà amb mongetes, els potatges en temporada de fred...

Per quatre euros hi ha una gran quantitat de plats. I per menys de deu es pot menjar com un senyor. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.30 hores; i dissabtes fins a les 15.00 hores.


BAR L’UNIVERS 

Mercat de Santa Caterina

Una de les famoses tapes del Bar L'Univers. RICARD CUGAT

En aquest bar familiar amb entrada interior des del mercat i també des del carrer (l’avinguda de Francesc Cambó) ja fa temps que van deixar de fer menús i es van passar a la tapa, en consonància amb la demanda de la seva ubicació i la remodelació que va estrenar el mercat de Santa Caterina el 2005. I és que allà hi coincideixen autòctons que fan la compra a l’atractiu mercat amb turistes àvids de producte local, una moda que els ha portat a ampliar i millorar el seu bar fa poc més d’un any.

Tot i els canvis, el patriarca Toni Gomila regna a la barra, mentre la seva senyora, Mari Carmen, broda les navalles i els calamars a la planxa, i s’entrega de matinada a preparar les seves tripes i mandonguilles de sempre. El seu fill Gerard domina la sala i la terrassa (avantatge afegit, inusual en un bar de mercat). La seva és una cuina sense floritures però de mercat-mercat, així que si un peix no és a la vitrina, per exemple, es pot aconseguir en qüestió de minuts. Veure un coreà menjant un plat de xistorra no ha d’espantar els puristes. I el compte puja tant com un vulgui: des d’una tapa d’ensaladilla russa casolana a 3,5 euros o unes braves a 4,5, fins a un peix fresc a la planxa per uns 15, o una graellada de marisc per 28. Al matí, els esmorzars amb cos passen pels seus ous enfadaos. S’agraeixen les ampolles de vi al voltant dels 13 euros. Fins a les 16.00 hores.


BAR CASA BLANCA 

Mercat de Sant Antoni

Al bar Casa Blanca són fidels al seu receptari de sempre. JOAN PUIG

Al mercat provisional de Sant Antoni li queda un telediari, en plena recta final per traslladar-se al nou. Però encara que l’escenari d’una carpa temporal no sigui l’idoni, el bar Casa Blanca és un referent per als apetits del barri i és  fidel al seu receptari. Sergi Larregola pot presumir de donar menjar al barri i a molts venedors del mercat, que busquen cuina casolana.

Entre els seus clàssics hi ha els cargols de l’àvia, el bacallà a la llauna amb mongetes de Santa Pau (8,15 euros) o els canelons casolans amb paciència, però a més de la seva llarga llista de peixos i mariscos i tapes consagrades, val la pena fer una ullada a les seves propostes de temporada, com els saltats de  bolets i favetes, la botifarra esparracada i altres. Esmorzars i dinars.


EL TAST DE JOAN NOI 

Mercat de la Llibertat

A El Tast de Joan Noi la tonyina amb salsa de nous és el plat estrella. JOAN PUIG

Notícies relacionades

L’assumpte de la degustació se li va acudir a Paco Martínez amb la reforma del mercat de la Llibertat, a Gràcia, com a revulsiu per innovar la seva oferta. És l’únic -bars a part- que ofereix una barra per tastar el seu producte a plaer. I encara que ni el mercat ni l’entorn són vedats turístics, al seu negociat és freqüent sentir parlar idiomes forans.

Només per obra del boca-orella i d’algunes guies que expliquen que és força pintoresc menjar-se una dorada o unes gambes que van directes de l’expositor de la peixateria als fogons (dirigits per un altre Paco), i on fins i tot es tria el producte assenyalant amb el dit. El Tast de Joan Noi presumeix d’una bona relació qualitat-preu, insisteixen les seves peixateres. A més d’oferir op­cions de planxa, la seva llista de racions­ i mitges racions inclou plats prèviament orquestrats, com sardines en escabetx, calamars amb la seva salsa... i fins i tot guisats més elaborats i arrossos si s’encarreguen prèviament. El plat estrella és la tonyina amb salsa de nous, encara que la vista és la que sol dictar el paladar. La seva concorreguda barra funcio­na de 10.00 a 17.00 hores entre setmana, i fins a les 15.00 hores els dissabtes.

Temes:

Restaurants