On Catalunya
COMUNICAR ÉS UN ART
Venç la por a parlar en públic
Tallers d'expressivitat, cursos d'oratòria, trucs i consells per deixar la teva família i amics bocabadats amb el teu discurs

zentauroepp41379906 portada171220184331
Parlar molt i no dir res o en poques paraules deixar-ho tot clar. ¿Quin és el punt d’inflexió? El llenguatge verbal i no verbal s’aprenen. I val molt la pena fer-ho, perquè expressar amb les paraules idònies opinions, coneixements, dubtes o sentiments facilita la nostra relació amb els altres. Però ¿qui ens ensenya a parlar bé en públic?
A les escoles tradicionals, ¿quants exàmens orals vam fer? En petit comitè és fàcil portar la veu cantant, però ¿i en públic? Per la gran importància que comunicar bé té en tots els àmbits de la vida, han sorgit com bolets aules on aprendre a fer-ho amb mestria.
1. PerformArt
DEIXAR DE SUAR LA CAMISA
www.universoperformart.com
El pànic escènic és superhabitual, però ¿i si ens oblidem que l’objectiu és fer una presentació perfecta i ens proposem disfrutar fent-la? Ens ho passarem bé presentant un tema. Aquí hi ha el canvi de paradigma. Si surts confiant en el que dius, amb ganes de transmetre-ho, l’actitud canvia i la posada en escena millora.
A PerformArt imparteixen sessions setmanals en cursos de dos mesos. Persones en atur, directius de multinacionals i alguns polítics ho van provar i, de posar-se vermells o xopar la camisa de suor, algun es va acabar apuntant al curs de monologuista. Superada la por de parlar en públic, ara aconsegueixen fins i tot fer riure l’audiència.
2. UB: ‘Afronta la teva por a parlar en públic’
FORA LA POR ESCÈNICA
www.ub.edu
La por de fer el ridícul ¿en què es basa? Doncs en pensaments emmagatzemats al nostre interior, temors sobre el que dirà la gent o sobre la insignificança del que un pugui explicar. Aquesta por d’equivocar-se, de ser jutjat o de quedar-se en blanc en plena exposició injecta ansietat.
Des de la unidad de Teràpia de Conducta de la Universitat de Barcelona, psicoterapeutes aporten el seu enfocament clínic a aquesta qüestió. Han organitzat el curs Afronta la teva por a parlar en públic, en què valoren les competències individuals i difonen teoria i pràctica de tot el que implica l’ansietat. Amb dinàmiques de grup construeixen fortaleses expressives.
3. EduCaixa
HÀBILS DES DE PETITS

Un programa perquè els professors treballin a l'aula l'expressió oral dels nens.
www.educaixa.com / www.caixaescena.org
Una maleta blava sobre la taula del professor en què es llegeix: KitCaixa Comunica. Potenciem les habilitats comunicatives. I a dins... ¿què hi ha?
Mig centenar de cartes que proposen activitats per treballar la capacitat comunicativa a l’aula. N’hi ha per trencar el gel, per concentrar-se o per perdre la vergonya. Altres estimulen la creativitat o desenvolupen la consciència corporal. També hi ha jocs dramàtics, de rol, per ajudar a expandir emocions, i altres de més tècnics, com aguantar un llapis o un bolígraf amb les dents –col·locat horitzontalment– i parlar fent-se entendre com més bé millor, sense que caigui el boli o el llapis.
Salvar aquesta dificultat ajuda després a vocalitzar millor. Aquest és un dels kits que l’Obra Social La Caixa posa a disposició de professors a la seva plataforma educativa EduCaixa. I amb el seu programa CaixaEscena proposa l’aprenentatge expressiu amb tècniques teatrals.
4. Marta Albaladejo
SEDUIR PARLANT

Psicoterapeuta i ‘coach’, ajuda a millorar la comunicació en la parella, la família, a la feina i a l'escola.
Campusdescriptura.com
A la ràdio o a la televisió, una veu, una manera de parlar, vocalitzar, entonar, o un somriure, ens atrapen. ¡Quantes vegades un auditori trenca el silenci amb un inacabable aplaudiment a qui no ha deixat de captivar des de la primera paraula pronunciada! Això és seduir.
To, mirada, moviments i l’elecció dels vocables construeixen la posada en escena. I la psicologia dona molt de si en això. Marta Albaladejo és psicoterapeuta, coach i formadora (www.coaching-comunicacio.com) i ajuda a comunicar millor amb la parella, la família o en àmbits laborals o estudiantils. Sempre comuniquem, ¿per què no fer-ho d’una manera més eficaç?
Individualment, o en grup a l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès, ensenya a desfer obstacles emocionals i, amb tècniques com claus de judo, a desenvolupar força interna per portar-la als gestos, la posició del cos i el llenguatge.
5. Lali Feliu
CONNECTAR ÉS EMOCIONAR

Una actriu que ensenya a comunicar emocions.
www.parlarenpublic.com
«Tota la vida humana passa en converses i és en aquest espai on es crea la realitat en què vivim». Amb paraules del científic xilè Humberto Maturana, l’actriu Lali Feliu enalteix la necessitat d’aprendre a conversar. «Seríem més feliços», diu. Ella ensenya a fer-ho i explica que saber comunicar no és només qüestió de tècnica i recursos.
Amb això no n’hi ha prou: és la connexió emocional amb l’altre la que aconsegueix l’autèntica comunicació. «Si no emociones, no et veuen». La clau està en l’origen de la paraula emoció, del llatí emovere, que significa posar en moviment. Feliu condueix a moure l’altre amb les nostres paraules.
6. Talent Institut
EL MILLOR ESCENARI POSSIBLE
www.talentinstitut.com
La Programació Neurolingüística (PNL) és un altre punt de partida interessant per dominar l’oralitat en públic. La psique és la nostra capsa de Pandora. Si un pensament ens porta a sentir por, ¿per què no desprogramar-lo? A Talent Institut ajuden a desfer nusos mentals, pors i fòbies, i a gestionar emocions. Abans que l’habilitat comunicativa, treballen la ment.
«Les amenaces mentals –diu Xavier Pirla, deixeble del cocreador de la PNL Richard Bandler–, que venen de l’escola, d’haver-ho passat malament al sortir a llegir o fins i tot al recitar el poema de Nadal a casa». En canvi, els anglosaxons, segueix explicant, treballen l’oratòria des de petits, així el cervell la normalitza i es parla sense por de fer el ridícul. La PNL ajuda el cervell a dibuixar el millor escenari possible.
7. Teatre i consciència
LLANÇAR-SE A LA PISCINA

Un dels tallers d'expressivitat amb mètodes escènics que imparteixen.
www.teatroyconsciencia.com
¿Que com em defineixo jo o com crec que els altres em veuen? La projecció de la nostra imatge i les nostres paraules en els altres, i com això ens influeix en els discursos que emetem i les relacions que mantenim, té a veure amb l’autoconsciència dels nostres valors i capacitats.
Teatre i Consciència són tallers d’expressivitat que, amb mètodes escènics, ens acosten a un llenguatge simbòlic i metafòric des del qual accedir al nostre inconscient i descobrir què volem transmetre. El teatre desemmascara, així que aquestes sessions ajuden a detectar mecanismes neuròtics i conflictes interns i a saber com gestionar-los i superar límits. L’expressió gestual o verbal fluirà millor després de solucionar-los.
8. Col·legi de Periodistes
COMUNICAR-SE AMB ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
www.periodistes.cat
Per a moltes empreses i empresaris, un gran repte és transmetre als periodistes què investiguen, què fabriquen, què venen, perquè els professionals de la comunicació ho difonguin als seus mitjans.
Doncs què millor que siguin els mateixos periodistes els que els ajudin a fer-ho bé. Al Col·legi de Periodistes (rambla de Catalunya, 10) organitzen cursos cada mes sobre habilitats de comunicació en públic. Van dirigits tant a portaveus d’empreses i institucions com a professionals d’altes àmbits.
9. Barcelona Activa
LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA

Curs per potenciar la competència comunicativa.
www.barcelonactiva.cat
¿Parlant millor es ven més? Doncs, d’entrada, diu el comunicador Frederic Porta que tots tenim dues professions a la vegada: la nostra activitat professional i comunicar. Els reis de les vendes als Estats Units asseguren que els guanys d’una empresa pugen més del 85% si la firma comunica bé. S’ha d’arribar a la gent.
¿Com? Sense dubtar, Porta assenyala que el contingut és bàsic, però també conèixer a qui ens escolta per incidir millor en el que li interessa. «Fa falta treure’s pressió, sentir que el missatge és el més important, disfrutar de la transmissió del coneixement en lloc de sofrir-la». Ell és un dels experts en comunicació en públic que fan cursos a Barcelona Activa.
Treballa teoria i pràctica de la comunicació verbal i de la no verbal, que, atenció, és més del 70% del que captem en una presentació. Porta ajuda a crear-se la zona de confort esborrant prejudicis. Barcelona Activa també imparteix seminaris de storytelling i de preparació d’entrevista.
10. El ‘mètode Picó’
SUPERNANNY D'ORADORS

Aplicant els seus coneixements com a pregoner a Horta, el 2015.
www.interactua.jimdo.com
BBones notícies per a la gent nerviosa: segons explica Alfred Picó, autor de 100 idees per ser un gran comunicador (Cossetània Edicions), el bon discurs no és incompatible amb els nervis. La calma, diu, està sobrevalorada. Somriure i mirar als ulls l’audiència ajuda a compensar l’agitació interior i l’estrès que comporta una exposició oral davant moltes persones. Obama i Luther King o Joan Capri i Rubianes són referents per a aquest comunicador professor de comunicadors.
Notícies relacionadesÉs la Supernanny que viatja per Catalunya entrenant oradors. El seu mètode proposa dos passos senzills: estructurar bé el discurs en parts interessants, i projectar vídeos o fotos, mostrar objectes o fer intervenir el públic. I als seus peculiars tallers de La tècnica de l’ascensor ensenya a concretar, a presentar un projecte professional en menys de 60 segons. ¡Veniu, proveu-ho!
Club Cronopios, deixa't anar
Si et mors de ganes de pujar a un escenari deixant pors i inhibició enrere, el teu destí és al Raval. Prepara el teu monòleg, una cançó o poesia o puja a presentar la teva tesi doctoral. El Club Cronopios (Ferlandina, 16) convida a compartir creacions i interactuar amb públic real on ningú et coneix. Reserva el teu moment de glòria i triomfa, perquè atrevir-se ja és triomfar. Tots els dilluns, a les 20.00 hores, pots traspassar de la mà de Cronopios el teu pont a la fama.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"