On Catalunya

MÚSICA

Esperanzah!, canya i compromís a Sant Cosme

El barri del Prat serà un any més l'epicentre del canvi social a través de la cultura

nmartorell35720260 onbarcelona la sra  tomasa161004203918

nmartorell35720260 onbarcelona la sra tomasa161004203918

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Va néixer fa vuit anys per transformar un barri oblidat i estigmatitzat. I el seu  Esperanzah! –així es diu el festival– de canvi traspassa fronteres. La música els serveix de meravellosa excusa per reflexionar i actuar davant les injustí­cies.  Manu Chao va ser el primer a implicar-s’hi: el 2008 es va instal·lar a Sant Cosme per preparar la seva gira mun­dial i va cantar en aquella primera edició (va repetir el 2014 i el 2015).

Un any més, el Parc Nou del Prat de Llobregat és l’epicentre de noves i múltiples activitats, també en territoris ­llunyans. 

CARAVANA SOLIDÀRIA

Aquest 2016 Esperanzah! col·labora amb una caravana solidària que ha marxat cap a Melilla per denunciar les polítiques migratòries europees i la situació dels refugiats, de la mà d’un altre festival, Festiclown. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha Pallasos en Rebeldía, i compta a més amb el suport de Clownia, Canet Rock, BarnaSants, i de col·lectius com a Stop Mare Mortum, Proactiva Open Arms, Coro Safari, Dones Sàvies de Sant Cosme i Dones Rumb a Gaza. Tots, agermanats sota una mateixa consigna: Cultura amb causa, una xarxa que concep la cultura com a eina de transformació social.

La cantant Marinah. FERRAN SENDRA

De divendres a diumenge, es donaran cita una vintena de cantants i grups com La Sra. Tomasa –atenció a aquesta troupe que fusiona la música llatina i l’electrònica–, Els Catarres, El Niño de la Hipoteca, 9Son, Lágrimas de Sangre, Ramon Mirabet, Marinah, Los Ganglios, Yacine & The Oriental Groove..., i artistes multidisciplinaris com l’actor i còmic Leo Bassi, Kanbahiota (acrobàcies) i Iván Prado i Pablo Muñoz (circ). 

Òscar Rando, codirector d’Esperanzah!, recorda què va motivar el naixement del festival: «Esborrar l’estigma que queia sobre Sant Cosme incorporant l’economia solidària. I quan vam optar per cobrar entrades –afegeix–, vam pensar que era una gran oportunitat per ajudar diferents col·lectius.

ECONOMIA SOLIDÀRIA

Notícies relacionades

L’any passat, els 116.000 euros de recaptació es van destinar a Proactiva Open Arms, a finançar la marxa de Pallasos en Rebeldía a Idomeni i Calais, així com a la creació de diverses co­operatives. La particular composició organitzativa d’Esperanzah!, voluntariat que ve de les empreses d’economia solidària del Prat i d’entitats socials, permet destinar els beneficis a aquesta classe d’iniciatives».

L’abonament de 12 euros per als tres dies és una donació que va íntegrament als projectes que recolza el festival. ¿El lema d’aquest any? «F*** you, troika. Una declaració d’intencions en si mateix», subratlla Rando.