estrena a hbo i movistar+

'Joc de trons': a la recerca d'un final a l'altura

La batalla entre humans i caminants blancs marcarà la vuitena i última temporada de la sèrie abans de veure qui s'asseu al Tron de Ferro

120419 juego de tronos 16 9 / periodico

9
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els temps que corren, en què el consum televisiu està marcat per les plataformes de streaming que treuen la seva oferta perquè el públic la pugui devorar d’una tirada, costa pensar en una sèrie que faci que tothom en parli l’endemà de l’emissió de cada episodi. O que t’obligui a estar al dia per no ser víctima dels indesitjats espòilersespòilersO encara pitjor: que et forci a pernoctar perquè no s’emet fins a les tantes de la matinada, en paral·lel amb els EUA, i no vols haver de fer cara de pòquer quan et demanin la teva opinió sobre l’últim capítol. Pregunta-li a qualsevol i només et dirà un nom: Joc de trons.Joc de trons

La sèrie amb majúscules de l’última dècada (va començar el 2011) que, després de més d’un any i mig de sequera per als seus milions de fans, torna aquesta nit (a les tres de la matinada hora espanyola) a HBO i Movistar+ per començar a revelar quin serà el destí que els espera als habitants dels Set Regnes amb l’estrena de la seva temporada 8, que serà l’última.

La pressió per als seus creadors i showrunnersDavid Benioff i el Sr. B. Weiss, ha de ser considerable, recordant la controvèrsia que van generar els finals d’altres ficcions que van assolir la categoria de culte, com ara Perdidos Los Soprano. Però per això fa anys que demostren que són tots uns experts a l’hora de fer anar la tensió narrativa (amb uns finals de temporada que sempre han deixat amb ganes de més) i saber amanir-la amb escenes de sexe i espectaculars efectes visuals; des dels sempre vistosos plans amb dracs i caminants blancs pel mig a batalles tan fastuoses com la de l’Aigüesnegres i la dels Bastards.

I això que no ho tenien fàcil fent anar un univers tan complex com el de Joc de trons, farcit de clans familiars en què era fàcil perdre’s. És cert que al principi van comptar amb la inestimable guia de les novel·les de George R. R. Martin, que va ser el que va idear l’enrevessat món de Ponent, però ja fa temps que van avançar la saga literària de ‘Cançó de gel i foc’, a més d’anar introduint variacions importants respecte a la trama original dels llibres. I si no, que l’hi preguntin a Michelle Fairley, l’actriu que va donar vida a Catelyn Stark, que va veure com el seu personatge desapareixia de la sèrie malgrat haver burlat la mort a les novel·les, per posar només un exemple. 

Només sis capítols

Sis episodis (de 54, 58, 82, 78 i 80 minuts els dos últims) posaran a partir d’avui, i fins al 19 de maig, data de l’emissió de l’últim capítol, el colofó a Joc de trons, en un desenllaç que ha de dirimir qui ocuparà definitivament el cobejat Tron de Ferro, que ha provocat tantes traïcions, enganys i morts a Ponent. 

Perquè no s’ha d’oblidar que estem parlant d’una producció que ha trencat esquemes a l’hora d’atrevir-se a prescindir de personatges que semblaven que havien de ser fonamentals per a la trama, seguint els passos que ja van marcar els llibres de R. R. Martin. Com Ned Stark, el patriarca de la casa representada pel llop huarg, el protagonista que va ser decapitat d’entrada a la temporada inicial, o el seu primogènit, Robb Stark, que (literalment) va perdre el cap en el sagnant capítol Boda roja no apte per a cardíacs.

O fins i tot el sibil·lí Ditpetit, a qui semblava que no se li escapava cap intriga i que no va saber apreciar fins a quin punt havia arribat l’apoderament d’Arya i Sansa, les dones Stark, que fa molt que van deixar de ser unes nenes per convertir-se en dones amb moltes coses per dir.   

Amb una Cerseiressorgida de les seves cendres i aferrada al poder a Desembarcament del Rei després de les morts successives dels seus tres fills, i amb noves forces al saber que espera descendència del seu germà Jaume, i una Daenerys amb el recolzament dels seus impressionants exèrcits de dothrakis, immaculats i els seus dos dracs que continuen vius, a banda del Rei del Nord i el seu seguici, al joc de trons encara hi queda per entrar una peça que al principi de la sèrie pocs es podien esperar: Jon Snow.

La batalla definitiva

Qui va començar sent com un bastard menystingut per la seva mare adoptiva seria ara l’hereu legítim de la corona a l’unir la sang Targaryen (per part paterna) i la Stark (pel costat matern), tot i que ell encara no ho sàpiga i hagi confiat el seu recolzament (i el seu amor) a la Mare de Dracs que, capricis del destí, resulta que és la seva tieta. Molts, de fet, esperen ansiosos veure'l volar a cavall de Rhaegal Drogon, després de comprovar la temporada passada la fascinació que el Rei del Nord sentia pels dracs de la Daenerys.

Però costa pensar en un Jon Snow preocupat pel tron quan s’acosta la batalla definitiva de la sèrie, en què s’enfrontaran els vius i els morts. “El nostre enemic no es rendeix. No s’atura. No sent res”, afirmava en to solemne el Rei del Nord al tràiler dels nous episodis sobre la confrontació amb els caminants blancs, aquests morts vivents que cada vegada recorden més els zombis de The walking dead i l’origen dels quals es va revelar durant la quarta temporada.

Va ser llavors quan, en una visió de Bran Stark, el jove que ha arribat a convertir-se en el Corb dels Tres Ulls va rememorar com els caminants blancs van ser creats pels Fills del Bosc, els primers habitants de Ponent, per protegir-se dels humans, que estaven destrossant el seu món.

L’exèrcit capitanejat pel temible Rei de la Nit ja va demostrar el seu poder a l’últim episodi emès, fent caure el fins aleshores infranquejable mur de gel custodiat per la Guàrdia de la Nit, que durant segles havia mantingut allunyats els salvatges que vivien al nord gèlid. Molt hi va tenir a veure en això la incorporació a les seves files de Viserion, un dels dracs de la Daenerys, el que fa augurar una espectacular batalla entre els vius i els morts, que ha necessitat tot un capítol sencer i 55 dies de rodatge al set d’Hivernàlia, el bressol dels Stark.

Sense precedents

"És una cosa sense precedents. Hi ha una barreja de gèneres dins de la batalla amb seqüències dins de seqüències que inclouen altres seqüències”, va avançar Bryan Cogman, productor executiu de Joc de trons, a Entertainment Weekly sobre una confrontació que serà fins i tot més llarga que els 40 minuts que durava la batalla de l’abisme d’Helm, d’El senyor dels anells: les dues torres, la més llarga del cine. 

Una cosa només a l’abast de la producció televisiva més gran de la història, una ficció que acumula premis (té 47 Emmy), que encapçala el rànquing de les sèries més piratejades i que ha vist com s’ha anat disparant el seu pressupost temporada rere temporada. Tot i que les xifres no es coneixen de forma oficial, mitjans nord-americans calculen que, aquest any, cada capítol s’ha acostat als 15 milions de dòlars.

Mentre les xifres de la sèrie es multipliquen, també ho fan les teories dels fans sobre una temporada final que s’ha rodat sota mesures de seguretat extremes, com a protecció amb antidrons i guions autodestructius. Alguns seguidors parlen de la possible resurrecció de Ned Stark; d’altres estan convençuts que el Tyrion també és un Targaryen, la qual cosa explicaria el rebuig del seu pare; fa temps que molts asseguren que Bran Stark és en realitat el Rei de la Nit gràcies a una sèrie de paradoxes temporals com la d’Hodor, i fins i tot hi ha qui ha aventurat que el Corb dels Tres Ulls seria l’únic que podria acabar amb els caminants blancs, que seria més efectiu que el foc o el vidriagó.

En poques setmanes sabrem si alguna d’aquestes prediccions es compleix, perquè el desenllaç ha aconseguit mantenir-se sota secret, una cosa gens fàcil d’aconseguir tenint en compte que al rodatge de l’última temporada hi han participat ni més ni menys que 1.200 persones. Però els contractes de confidencialitat han sigut efectius... per a gairebé tothom. Sophie Turner, que encarna Sansa Stark, va confessar fa temps que havia revelat el final als seus familiars més propers. “Sé que guardaran el secret”,es va justificar.

En canvi, al públic, els actors no li han donat gaires pistes, tot i que són conscients que, inevitablement, hi haurà divisió d’opinions sobre el desenllaç. “Sé que hi haurà coses de l’última temporada que deixaran en xoc la gent”, ha avançat Emilia Clarke, que dona vida a la Daenerys. “No tothom estarà content amb el final. Potser no és feliç, però sí molt satisfactori”, ha comentat Kit Harington, l’alter ego de Jon Snow. “Passen coses molt boges. No ho veus venir, tot et sorprèn”, ha assenyalat Turner, i hi ha coincidit Maisie Williams, l’actriu que dona vida a l’Arya, la seva germana a la ficció: “No crec que ningú estigui satisfet quan s’acabi la sèrie. Ningú vol que s’acabi ‘Joc de trons’, però estic molt orgullosa d’aquesta temporada final”.

Satisfactori o no, el cert és que l’adeu de Joc de trons després de vuit temporades que han creat veritables addictes a la sèrie deixarà orfes milions de fans que, no obstant, podran continuar disfrutant d’un univers que genera 1.000 milions de dòlars a l’any de beneficis en franquícies i royalties, i que ha sigut tot un catalitzador del turisme als paratges en què s’ha rodat, com Irlanda del Nord, Croàcia, Malta, Islàndia, el Marroc i Espanya.

De la preqüela al ‘tour’

Una setmana després que la sèrie s’acabi, el 27 de maig, HBO estrenarà Juego de tronos: la última guardia una pel·lícula documental de dues hores de durada que descobrirà com ha sigut la producció de la temporada final. Abans, el 26 d’abril, traurà un disc oficial de la sèrie en què hi haurà artistes internacionals, i també l’huracà Rosalía. 

Notícies relacionades

A més, la plataforma ja prepara una preqüela de la seva sèrie estrella, creada pel mateix George R. R. Martin i Jane Goldman (X-Men: Primera generación). Amb Naomi Watts i Josh Whitehouse al capdavant del repartiment, la nova ficció viatjarà molts anys abans de la seva predecessora, descobrirà l’origen dels Set Regnes i aprofundirà en la història de les famílies Stark i Lannister. També està previst, el 2020, l’obertura a Irlanda del Nord d’un ‘tour’ interactiu de Joc de trons

Winter is coming, ens van advertint des de la primera temporada de la sèrie... Ara només falta saber si Ponent es podrà sobreposar a aquest hivern temible que ja és aquí i que també pot deixar l’audiència congelada. Ja ho veurem.