Troba-hi les diferències: ¿Com vam entrar en el 2000 i com entrarem en el 2020?

Si tornéssim 20 anys enrere, ens adonaríem que tenim conductes totalment interioritzades que fa temps eren impensables

whatsapp-image-2019-12-11-at-191411-1576088176412

whatsapp-image-2019-12-11-at-191411-1576088176412

3
Es llegeix en minuts
GEMA CARRASCO / Madrid

A les 00.01 de cada 1 de gener el nostre ‘smartphone’ s’omple de felicitacions nadalenques que ens donen la benvinguda i ens auguren una bona entrada d’any. Però això no sempre ha sigut així. Sense anar més lluny, el 2000 encara no comptava amb un terminal mòbil, en aquell moment encara faltaria un any perquè caigués a les meves mans el meu primer mòbil amb anteneta. Tal com ho llegeixes, amb anteneta. Y, ¿recordes els de tapa?

Tan sols han passat 20 anys des que es va estendre l’ús dels telèfons mòbils (que no ‘smartphone’). L’any 2000 s’enviaven SMS felicitant les festes. I si algú trigava a contestar, un ‘toc’ per fer notar la teva presència. Al cap de poc es van posar de moda els SMS multimèdia que incloïen foto. Tota una novetat.

Segons entràvem en el nou mil·lenni es començava a estendre el wifi. Un element que avui s’ha convertit en indispensable en el nostre dia a dia. Ja no necessitem SMS, ni ‘tocs’. Ara amb un WhatsApp la felicitació nadalenca arriba al moment amb tots els arxius multimitjans que vulguis afegir: àudio, vídeo, imatge, gif... o, fins i tot, una felicitació a través d’una videotrucada en temps real.

Però fent un pas més enllà en l’evolució de les felicitacions nadalenques, hem passat d’enviar un missatge personalitzat a la nostra germana, al nostre amic i a la nostra cap a difondre’n un de generalitzat desitjant un bon any a tots els nostres contactes a les xarxes socials (ja siguin coneguts o no). I és que abans del 2000 no existien ni Facebook, ni Twitter ni Instagram...

Hem guanyat temps, que té un valor incalculable. La tecnologia ens ha brindat la possibilitat d’establir contacte en tot just uns segons, però també ens ha permès estalviar-nos les aglomeracions en plena època de compres nadalenques. ¿Quants diners val esperar dues hores de cua en una botiga física? A cop d’un clic pots comprar els regals i tenir-los a temps per posar-los sota l’arbre. Tot això sense esperes, i només amb el teu terminal mòbil.

Això sí, per molt que la tecnologia hagi evolucionat a l’hora de felicitar les festes, hi ha coses que mai canvien. Mai pot faltar una bona abraçada després d’acabar l’últim raïm per celebrar que hem entrat el nou any.

Internet, un indispensable per Nadal

Internet, un indispensable per NadalHi ha conductes que tenim tan interioritzades que no som conscients que s’han aconseguit gràcies a la tecnologia. Abans de l’arribada dels telèfons mòbils, si agafaves un embús i arribaves tard al sopar, la resta de comensals es podien inventar milers de teories del que hauria passat. Ara, amb el mans lliures del cotxe, una simple trucada tranquil·litza aquells que estan esperant la teva arribada.

Moltes persones fan la vista enrere i senten enyorança per com era el món abans del desembarcament de la tecnologia. Però la innovació tecnològica es pot convertir en el nostre millor aliat. Només depèn de l’ús que en fem. Per això, Orange aposta ‘Per un ús ‘love’ de la tecnologia’ en la seva campanya nadalenca amb aquest vídeo que ens porta a recordar com eren aquests telèfons de fa 20 anys...

A més de retrobar-te amb persones que fa molt temps que no veus, en aquestes festes pots sorprendre els teus convidats amb un increïble menú inspirant-te en algunes pàgines webs o pots trobar en una botiga ‘online’ la joguina que el teu fill t’ha demanat desesperadament i que s’ha esgotat a totes les botigues físiques que has recorregut.

Notícies relacionades

També hi ha la moda de regalar experiències, que la majoria compra per internet: un viatge, entrades per al teatre... tot en un sol clic. Però, tot i que ara hi ha molta demanda en aquest tipus de regals, la tecnologia s’ha posicionat com el regal estrella del Nadal. Des que l’any 2000 la Play Station 2 es convertís en un èxit de vendes, han sigut molts els productes tecnològics que s’han convertit en el regal amb què encertar en aquestes dates. ’Smartphones’, tauletes, ordinadors, assistents digitals per veu, videojocs... ¿drons?

Per un ús ‘love’ de la tecnologia, la campanya nadalenca de la qual ens recorda la importància d’adoptar bons hàbits referents a la nostra vida ‘online’.