El cas Koldo

La por que Ábalos intenti perjudicar Sánchez s’instal·la en el PSOE

El Govern manté que la publicació dels missatges del president és delicte

El PP porta a la Comissió Europea els escrits del líder del PSOE sobre el rescat d’Air Europa 

La por que Ábalos intenti perjudicar Sánchez s’instal·la en el PSOE
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
May Mariño
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan es van conèixer els primers missatges entre Pedro Sánchez i José Luis Ábalos, el PSOE va evitar assenyalar com a autor de la filtració l’exministre de Transports, imputat per organització criminal, suborn, tràfic d’influències i malversació. Fonts oficials de la cúpula del partit van explicar que aquestes converses eren dins de dos dispositius USB en possessió de Koldo García, antiga mà dreta d’Ábalos, i que d’allà van saltar a la investigació judicial. El PSOE va apuntar a la "cadena de custòdia" d’aquesta informació, donant a entendre que darrere de l’aparició dels missatges al diari El Mundo hi podria haver la Guàrdia Civil o el mateix jutjat, però hores després, davant l’enrenou causat, el partit es va veure forçat a emetre un comunicat en què assegurava no apuntar a "cap institució".

Això va passar dilluns. Ara els socialistes asseguren no tenir les coses tan clares. A Ferraz comença a instal·lar-se la por que sigui Ábalos qui estigui filtrant les converses, de manera directa o indirecta, com a via per perjudicar el president del Govern o almenys enviar-li una advertència. El PSOE apunta a dos elements que es desconeixien a principis de setmana. D’una banda, la publicació de missatges del juliol del 2023, en plena campanya de les generals, un moment que no està registrat en les converses dels USB, que acaben a l’octubre del 2021. De l’altra, al fet que el mateix exministre i exsecretari d’Organització socialista hagi reconegut que va reexpedir aquests missatges, en els quals Sánchez li diu que el "troba a faltar", a persones de la seva "confiança", per provar que no havia sigut cessat del Govern dos anys abans a causa de les sospites de corrupció.

Cas obert en el partit

Ábalos va ser suspès de militància –encara segueix obert el cas per expulsar-lo del partit– i apartat del grup parlamentari socialista el febrer de l’any passat, dies després de conèixer-se la investigació judicial a la coneguda com a trama Koldo, per la qual l’exministre va permetre presumptament que tant el seu home de confiança com el comissionista Víctor de Aldama fessin negocis amb els fons públics de Transports. "Ell es considera víctima d’una vendetta de la Guàrdia Civil i diu que no l’hem defensat", explica un membre del nucli dur de la Moncloa.

Però la preocupació que hi ha a les files socialistes no ve pel contingut dels missatges publicats. No deixen en mal lloc Sánchez (i molt menys Ábalos, una cosa que augmenta les sospites sobre la seva possible responsabilitat en la filtració) i aporten pocs elements nous. La mala relació del president del Govern amb els barons socialistes crítics amb les seves aliances amb l’independentisme català i basc, com el castellanomanxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán, eren de sobres conegudes. "Són uns hipòcrites", va escriure Sánchez a Ábalos a finals del 2020. El mateix passa amb les seves friccions amb Pablo Iglesias, exlíder de Podem, a qui diu "matusser", perquè "això seu no és maldat, és estultícia". I també amb l’interès del cap de l’Executiu per l’investigat rescat d’Air Europa, una aerolínia considerada estratègica.

La intimitat del president

Notícies relacionades

Per al Govern no canvia res en la filtració sobre els missatges entre Pedro Sánchez i José Luis Ábalos que l’exministre de Transports hagi reconegut la seva autorització per publicar-los. Continua defensant que es tracta d’un potencial "delicte de revelació de secrets" i un "atac" a la intimitat del president del Govern. Per tant, confia que s’ha d’obrir una investigació d’ofici. En cas contrari, l’Executiu hi instarà, segons avançava el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ahir durant una entrevista a Onda Cero, fins i tot sense concretar en si la denúncia partiria del mateix Govern, del partit o del cap de l’Executiu. És més, el ministre socialista no ha descartat "cap via" perquè fins i tot "la llei permet que pugui ser qualsevol persona particular" qui denunciï aquests fets.

L’elegida com a secretària general del Partit Popular Europeu (PPE), Dolors Montserrat, ha traslladat a la Comissió Europea les útimas informacions sobre la participació "interessada" del Govern de Pedro Sánchez en el rescat amb ajudes públiques de la companyia Air Europa. Fent-se ressò dels missatges publicats per El Mundo, la dirigent popular eleva aquestes informacions davant les sospites que "hi va haver violació dels principis d’imparcialitat, legalitat i bona administració exigits per l’article 2 del Tractat de la UE i per les normes sobre ajudes d’Estat".