Sánchez ho hauria d’agrair

Els whatsaps acrediten que el president no va destituir Ábalos com a ministre de Transport i secretari d’Organització del PSOE per sospites de corrupció i mai va parlar després de la seva imputació.

Sánchez y Ábalos, en una foto de archivo.

Sánchez y Ábalos, en una foto de archivo. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Resulta paradoxal, però es tracta de filtrar i publicar tot i que això pugui afavorir la posició personal en aquest cas del president del Govern, Pedro Sánchez. ¿Per què? Perquè els missatges coneguts fins ahir acrediten dues coses a favor del president de Govern:

Una. Va reprendre la seva relació amb José Luis Ábalos, a qui havia cessat el juliol del 2021, quatre mesos més tard. És evident que si l’hagués cessat per sospites de corrupció, hauria tallat la relació. Però a la tardor del 2021 van tornar a mantenir comunicació.

Dues. No va intercanviar missatges amb Ábalos després que va esclatar el cas Koldo, el 8 de març del 2024. Tampoc quan la Sala Segona del Tribunal Suprem va assumir la causa contra l’exministre, exsecretari d’Organització del PSOE i diputat, ni quan va declarar de manera voluntària al Suprem, ni quan el jutge Leopoldo Puente va sol·licitar el suplicatori al Congrés i el va imputar.

El Partit Popular ha afirmat, sense proves fins als missatges, que al destituir Ábalos el juliol del 2021 Sánchez ja sabia que Ábalos estava implicat en temes de corrupció com els que després sortirien a la llum (cas Koldo i Aldama). I, ara, al conèixer els nous missatges, els dirigents del PP es reafirmen en això. Segons Elías Bendodo, "Sánchez coneixia la corrupció, la va tapar i va corregir el que va ser el seu braç executor en el PSOE".

Els missatges testifiquen el tipus de lideratge que Sánchez ha anat construint. Exhibeixen la reacció íntima de Sánchez davant unes dificultats internes, públicament conegudes, amb els anomenats barons. Un dels objectius, per tant, de la filtració i publicació és incrementar les forces centrípetes a l’interior tant en el PSOE com en el Govern. Però no suposen, si aquesta és la seva intenció, un Watergate ni molt menys.

Revelen una cosa que en aquestes pàgines hem apuntat: l’estil bonapartista de Sánchez posat en evidència amb la convocatòria de les eleccions el 2023 i, més tard, amb la seva carta de reflexió dies després de la imputació de la seva dona Begoña Gómez pel jutge Juan Carlos Peinado. Els missatges de whatsap de Sánchez i Ábalos evoquen, faltaria més, els missatges intercanviats pel llavors president de Govern Mariano Rajoy i el llavors tresorer del PP Luis Bárcenas entre el desembre del 2012 i el març del 2013. Fa un any que governa Rajoy. Som al novembre del 2012. Bárcenas està des de l’agost del 2009 imputat en el cas Gürtel. Fa dos anys que es parla de diners de Bárcenas a Suïssa. El jutge Francisco Monterde, de la Sala Segona del Tribunal Suprem, ha enviat el 15 d’abril del 2010 una comissió rogatòria a Suïssa.

El 20 de novembre del 2012 les autoritats helvètiques envien les dades. A través de dos comptes, Bárcenas ha aconseguit reunir 48.292.341 euros. Rajoy manté amb Bárcenas, la innocència del qual defensa ("Això no és una trama del PP sinó una trama contra el PP", va declarar sobre el cas Gürtel), una relació estable i missatges després de l’aflorament dels 48,2 milions i de la publicació dels sobresous del PP i la comptabilitat en negre del partit. I segueix amb els seus missatges –i contactes a través d’Alfredo Prada– fins i tot un dia abans de la nova imputació (a part de la que ja tenia des del 2009) pel jutge Pablo Ruz, el 14 de març del 2013.

Sense paral·lelisme

Notícies relacionades

Gran part dels missatges entre Rajoy i Bárcenas es refereixen a l’estratègia per difuminar el que s’està publicant en els mitjans, els atacs que està rebent Bárcenas per part de María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, i missatges a través d’intermediaris.

Qualsevol paral·lelisme de la relació epistolar entre Rajoy i Bárcenas i Sánchez i Ábalos porta a la conclusió –fins avui– que mentre Rajoy estava posat del tot a intentar desactivar la bomba Bárcenas, les de Sánchez i Ábalos no només manquen de valor penal o criminal sinó que mostren que la sospita de corrupció no ha sigut la raó que va portar Sánchez a treure’s de sobre Ábalos.