Votació al Congrés
El Govern salva el decret sobre els aranzels amb pactes amb Junts i ERC
El pla inclou més de 5.000 milions d’euros en avals i 7.000 milions en altres vies
Els populars s’hi oposen i critiquen que ofereix "més deute"
«Si es negocia amb Junts amb rigor i es compleixen els acords, Junts compleix», va dir Cruset

El Govern central va arribar ahir al Congrés amb la convicció que el reial decret per fer front a les conseqüències dels aranzels imposats per Donald Trump tiraria endavant. No obstant, el fantasma d’una nova plantada de Junts sobrevolava la Cambra baixa des de la tarda de dimecres. Finalment, l’Executiu va aconseguir aprovar el reial decret que conté més de 5.000 milions d’euros en avals i 7.000 milions en altres mecanismes. I ho va fer amb el suport de la majoria del bloc de la investidura –gràcies a dos acords amb ERC i Junts–, l’abstenció de Podem i el rebuig del PP i Vox.
Al començament del ple, als passadissos de la Cambra baixa, diversos dirigents del PSOE reivindicaven que l’Executiu central arribava a la votació amb els deures fets i havent negociat tots els suports. Carlos Cuerpo, ministre d’Economia i que ha pilotat les converses amb els grups parlamentaris, va agrair la "bona disposició" de totes les formacions per aprovar una norma necessària davant de la "complexitat del context de l’entorn internacional i de la incertesa que genera per a les empreses" espanyoles.
En les primeres converses amb els grups, el Govern central va tancar el suport de Junts a canvi d’introduir algunes modificacions que, en paraules del diputat postconvergent Josep Maria Cruset, "es poden resumir en el fet que es garanteix que cada un dels instruments financers del reial decret es posaran a disposició partint dels percentatges que representen l’exportació de Catalunya als EUA". En el seu moment, els de Carles Puigdemont van assegurar que això suposa que el 25% dels 5.000 milions en avals podran anar a parar a empreses catalanes. "Si es negocia amb Junts amb rigor i es compleixen els acords, Junts compleix", va sentenciar.
A més, Cruset va explicar que més enllà de les disposicions que van incloure en la norma, segons les quals Cuerpo haurà de donar compte trimestralment de com es va desplegant el pla, van pactar una reunió mensual entre Junts i el ministre d’Economia per analitzar la situació.
Futures ajudes
Aquesta trobada, segons fonts postconvergents, es va portar a terme dimecres a la tarda i va ser clau perquè els postconvergents hagin donat el seu suport a la norma. "Si es negocia amb Junts amb rigor i es compleixen els acords, Junts compleix", va sentenciar Cruset des de la tribuna.
Durant el mateix debat al Congrés, la diputada d’ERC Inés Granollers va anunciar un altre pacte amb l’Executiu perquè "les possibles futures ajudes públiques directes" a empreses que siguin necessàries davant de la guerra aranzelària empresa pel president Donald Trump estiguin condicionades al manteniment de l’ocupació.
El pacte acorda que el Govern central "avaluarà periòdicament l’evolució de l’ocupació, les exportacions i la producció dels sectors més afectats per les exportacions als Estats Units o per formar part de cadenes de valor vinculades a aquest estat" per anar implantant noves mesures i que es garantirà que aquestes no s’utilitzin "per deslocalitzar centres de treball ni per reduir el nivell d’ocupació en els sectors més afectats".
Així, el reial decret que va aprovar el Govern central a principis d’abril, pocs dies després que Trump anunciés aranzels del 20% a totes les importacions provinents de la Unió Europea i que ara estan en suspens, ha obtingut el vistiplau del PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, BNG, UPN i Coalició Canària. Una majoria molt ajustada que Podem ha posat en risc amb la seva abstenció al considerar que el pla no planta cara al "perdonavides" de Trump.
Notícies relacionadesDavant, el Govern central ha tingut el PP i Vox. En els últims dies, amb els suports encara en l’aire, l’Executiu de Sánchez ha posat el focus en els populars, als quals ha acusat de no donar suport a un pla que és positiu per a les empreses. No obstant, ahir, el vicesecretari d’Economia dels conservadors, Juan Bravo, va qualificar el reial decret d’"irrellevant" i va criticar que només ofereixi a les empreses "més deute, més préstecs i més avals per endeutar-se".
A més, el dirigent del PP va criticar el ministre Cuerpo per no acceptar cap de les seves mesures: "Negociar no pot limitar-se a informar del que farà, no és un contracte d’adhesió on vostè posa les seves mesures, no en recull cap de les nostres i ens demana que les acceptem".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Barcelona, protagonista Unión Suiza dissenya el seu 185è aniversari
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- La dona esperava cobrar 300.000 euros per un documental sobre el crim
- Decisions L’art de perdre