La fiscalia, en descrèdit

Les resolucions adoptades ahir per dos tribunals diferents reflecteixen l’enfonsament de la política del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz.

La fiscalia, en descrèdit

Ernesto Ekaizer

4
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va admetre a tràmit ahir les querelles del Col·legi d’Advocats de Madrid i d’Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, contra dos fiscals de Madrid per la presumpta revelació de dades reservades o confidencials del procediment penal que se li segueix per defraudació.

Alhora, la secció quarta de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, contenciosa administrativa, va ordenar també ahir anul·lar el reial decret de nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Drets Humans i Memòria Democràtica i "retrotraure les actuacions perquè el Consell Fiscal es pronunciï sobre si es presenta o no la prohibició prevista en l’article 58.1 [incompatibilitat per cònjuge que obstaculitzi imparcialitat] de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal". Això implica que el seu nomenament serà sotmès a consideració del Consell Fiscal, òrgan del fiscal general de l’Estat, que Álvaro García es va negar a escoltar, explícitament, sobre aquesta causa de presumpta incompatibilitat quan va nomenar Delgado el 2023.

La Sala Civil i Penal del TSJM, tal com avancem, va dictar ahir un acte en el qual s’admet a tràmit la querella de la parella d’Ayuso per presumpta revelació de dades reservades i confidencials en la batalla mediaticopolítica en la qual es va colar el fiscal general de l’Estat, i va forçar un comunicat el 14 d’abril, abans de ser judicialitzades les actuacions de la Fiscalia de Madrid contra el defraudador confés González Amador (en dos delictes fiscals després d’obtenir un benefici superior als dos milions d’euros en la venda de mascaretes durant la pandèmia). També va admetre l’exposició raonada del jutge de Madrid, Jaime Serret, en la qual sol·licitava l’admissió de la querella del Col·legi d’Advocats de Madrid per presumpta revelació de secret en el cas de González Amador, i ha concedit al col·legi la condició d’acusació popular en el procediment.

Els indicis, segons el ponent del TSJM, Celso Rodríguez Padrón –president de l’esmentat TSJM– porten a "analitzar si s’ha vist vulnerat el deure de confidencialitat i reserva inherent a les actuacions penals, entre les quals es comprenen les preprocessals a càrrec del Ministeri Fiscal i això requereix, al seu parer, una indagació que només es pot abordar adequadament mitjançant l’oportuna instrucció de la causa".

La fiscal encarregada per torn de l’assumpte, María de la O Silva, va qüestionar l’admissió de la querella per considerar "atípica" la imputació delictiva –és a dir, que no encaixa en el tipus penal de revelació de secret de l’article 417 del Codi Penal–, o, en altres termes, no hi ha cap delicte en l’actuació de la Fiscalia General de l’Estat i de la Fiscalia de Madrid.

Els magistrats del TSJM assenyalen: "La Sala no coincideix amb el judici d’atipicitat de pla basat en aquestes raons [...] i per això estima que ha d’investigar-se el veritable abast del conjunt dels fets relatats en l’escrit de querella i així mateix analitzats en l’exposició raonada [del jutge Serret], ja que només d’aquesta manera pot complir-se amb la determinació de totes les circumstàncies que puguin influir en la qualificació dels fets (sempre que revesteixin indiciàriament caràcter delictiu)".

En ple enrenou del cas Koldo que afecta el PSOE, es filtra una informació sobre les indagacions preprocessals de la Fiscalia de Madrid sobre el frau d’Alberto González Amador, parella d’Ayuso. Aquest cas estava a punt de ser judicialitzat. Per tant, tenia –i tindrà– un recorregut en el qual González Amador no sortirà, ni de bon tros, il·lès. El cap de gabinet d’Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, salta irritat per les notícies circulants, intenta acabar el cas amb un correu reservat en el qual, assegura, la Fiscalia de Madrid va oferir un acord de conformitat a González Amador. Fals. El correu era resposta a un correu de l’advocat de González Amador en el qual reconeixia dos delictes fiscals i pagar el que se li exigia.

Notícies relacionades

Ús d’un correu reservat

Aquí Álvaro García se sent lliure per actuar al mateix nivell que Miguel Ángel Rodríguez, amb la tàctica i tu més, utilitzant un correu reservat que revela la mentida del cap de gabinet d’Ayuso i elaborant un comunicat en el qual es narra la seqüència dels contactes entre la Fiscalia de Madrid i l’advocat de González Amador. El comunicat és del 14 d’abril. ¿Com va obtenir Álvaro García els correus per elaborar la seqüència? ¿Els va demanar a Julián Salto, el fiscal a càrrec de les actuacions a Madrid? ¿Els va obtenir a través de la fiscal en cap de Salto, és a dir, Pilar Rodríguez? Aquestes són algunes de les preguntes que els dos imputats, Salto i Rodríguez, hauran de respondre al prestar declaració.