Feijóo acusa el Govern de tapar problemes amb la política exterior

El líder de l’oposició retreu a Sánchez que intenti desviar l’atenció d’assumptes com el cas Koldo i la llei d’amnistia

Feijóo acusa el Govern de tapar problemes amb la política exterior

Pilar Santos

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez iniciarà un viatge en les pròximes hores que el portarà a Polònia, Noruega i Irlanda per defensar la necessitat de recolzar la creació del nou Estat de Palestina. La setmana passada també va ser a Jordània, l’Aràbia Saudita i Qatar, amb l’objectiu de parlar amb els seus dirigents per veure com veuen l’eterna solució dels dos estats: Israel i Palestina. El president espanyol s’ha erigit en el mandatari europeu que més clar ha parlat davant la guerra de Gaza i l’exigència al Govern israelià que decreti l’alto el foc.

En aquest context, va arribar ahir al Congrés un debat sobre política internacional, arran de la informació que Sánchez va donar a la Cambra baixa sobre el Consell Europeu del març i també (a petició del PP) del seu últim viatge oficial al Marroc. Durant 40 minuts, el cap de l’Executiu es va posar el vestit d’home d’Estat i, a més de fer una anàlisi de la situació geopolítica global, va assegurar que «Espanya està preparada per reconèixer l’Estat palestí». Alberto Núñez Feijóo, líder dels populars, en la seva intervenció, va dir a Sánchez que només busca una cosa amb la seva implicació en la causa palestina: fugir de l’actualitat política interna, marcada pel cas Koldo, la llei de l’amnistia i la incertesa davant les conseqüències que tindran les eleccions catalanes en la seva ja feble situació parlamentària. «Deixi d’utilitzar la política exterior com a tallafocs dels seus problemes interns; sabem que està desesperat, que vol guanyar temps per sortir del laberint», va reclamar Feijóo.

«Afany de protagonisme»

El líder del PP, després de concretar que el seu partit dona suport a «la solució dels dos estats» (va votar-hi a favor al Congrés dels Diputats el 2014), però que el «com i el quan» són claus per «contribuir a una solució permanent», va acusar Sánchez d’estar «encegat» amb el seu «afany de protagonisme».

En el seu discurs, Feijóo va acusar el president del Govern de ser «submís» amb els dictadors «vius» i «valent» amb els «dictadors morts». Se suposa que amb la referència als morts es refereix a Francisco Franco, i als vius, a Vladímir Putin, Mohamed VI i Nicolás Maduro, perquè aquesta acusació va arribar després que recordés episodis recents de política internacional.

Notícies relacionades

Respecte a Putin, Feijóo va recordar que els eurodiputats del PSOE no van voler esmentar Carles Puigdemont en una resolució sobre les ingerències russes en les democràcies europees. Quant a Mohamed VI, va apuntar que l’Eurocambra va condemnar el Marroc per empresonar periodistes i els socialistes espanyols s’hi van oposar i també va suggerir que Rabat va espiar el mòbil de Sánchez i li va fer xantatge perquè canviï la posició davant el Sàhara Occidental. El cap de Gabinet del president del Govern, Óscar López, va qualificar just dimarts passat de «notícia falsa» i «conspiranoia» que el Marroc estigués darrere de l’espionatge amb el programa Pegasus conegut durant l’any passat.

Finalment, sobre Maduro, Feijóo va considerar que el «protegeix» pel que la seva vicepresidenta, Delcy Rodríguez, «va portar a les maletes a Barajas», el gener del 2020, i perquè els diputats socialistes van votar en contra en una votació promoguda pel PP en la comissió d’Exteriors al Congrés per instar el Govern a rebutjar «la tirania» del dirigent veneçolà. «Senyoria, que valent és vostè amb els dictadors morts i que submís és amb els vius, sobretot quan sembla que comparteixen negocis sense explicar», va llançar.

Temes:

Govern Palestina