El Govern ‘salva’ 2.000 milions perduts amb els comptes fallits

Un suplement de crèdit juntament amb el decret sobre la sequera mobilitzaran part de la despesa prevista en els pressupostos

El Govern ‘salva’ 2.000 milions perduts amb els comptes fallits

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern salvarà 1.850 milions d’euros dels 3.200 previstos en els pressupostos fallits del 2024 gràcies a un suplement de crèdit aprovat ahir per garantir despeses "urgents i necessàries" en sanitat i educació, i que se sumen als 145 milions del decret llei per afrontar la sequera de fa 15 dies. "És un acte de responsabilitat", va defensar la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, que va remarcar que es mobilitzaran prop de 2.000 milions malgrat la pròrroga dels comptes.

Amb el suplement de crèdit, el Govern assegura que quedaran garantits els docents necessaris per acabar el curs 2023-2024, el desplegament del mòdul econòmic per a alumnes amb necessitats educatives especials i la cobertura del menjador escolar i les sol·licituds de beques dels centres públics i concertats. En matèria sanitària, s’asseguren les millores laborals per al personal i el finançament ordinari de fàrmacs i tractaments mèdics, així com l’execució d’inversions ja licitades. També l’increment retributiu del 2% per als treballadors públics, una vegada s’aprovi la normativa estatal.

La portaveu va admetre que el xec escolar per als alumnes de primària i secundària no podrà ser de 70 euros, com preveien els pressupostos, sinó que serà de 60.

El decret llei per a la sequera i el suplement de crèdit hauran de rebre el vistiplau de la diputació permanent del Parlament el 19 d’abril. Plaja es va mostrar convençuda que s’obtindrà el suport dels grups i va recordar que els Comuns, després del seu no als comptes, es van comprometre a facilitar les modificacions pressupostàries per no perjudicar els col·lectius que havien acordat millores amb el Govern.

Aragonès al Senat

D’altra banda, la compareixença del president, Pere Aragonès, al Senat per defensar l’amnistia va ser aplaudida per la portaveu del Govern. "Li va cantar les veritats al PP", va assenyalar Plaja. Davant les crítiques llançades des del PSOE i el PSC d’haver donat "munició electoral" als populars, la portaveu va replicar que la Moncloa ha d’explicar per què "han deixat la cadira buida" a l’hora de reivindicar l’exoneració de les causes del procés.

Notícies relacionades

"Serà perquè l’han votat per necessitat i de mala gana", va deixar caure Plaja, i va tornar a remarcar el que serà un dels lemes de campanya d’Aragonès: que allò que els socialistes deien que era "impossible", l’amnistia, ha acabat sent "realitat", un principi que s’ha d’aplicar també davant la demanda del referèndum acordat. Davant les acusacions d’haver utilitzat el Senat com a plataforma electoral, Plaja va recordar que cap altre president va ser allà per defensar l’amnistia i que Aragonès ho va fer "còmodament" i "convençut" que era el que havia de fer com a "màxima figura institucional" a Catalunya.

La portaveu del Govern també va acusar Sánchez d’haver après "poc o res" per haver portat al Tribunal Constitucional la iniciativa legislativa popular sobre la declaració d’independència tramitada pel Parlament, i va atribuir el moviment a "interessos purament electorals" dels socialistes.