La xacra de la corrupció

La jutge imputa la parella d’Ayuso per frau fiscal i falsedat

Sánchez insta Feijóo a actuar després de la interlocutòria judicial perquè "ja no té excuses"

La investigació se centra en factures que no es corresponen amb serveis realment prestats 

La jutge imputa  la parella d’Ayuso per frau fiscal  i falsedat

Cristina Gallardo Iván Gil

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La jutge Inmaculada Iglesias, titular del Jutjat d’Instrucció número 19 de Madrid, ha incoat diligències prèvies per dos presumptes delictes de defraudació tributària i un presumpte delicte de falsedat en document mercantil contra Alberto González Amador, parella de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i quatre persones més, després de la denúncia formulada pel Ministeri Fiscal.

Segons aquesta denúncia, a l’empresa Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente SL, de la qual és administrador únic l’empresari González Amador, se li atribueix indiciàriament un frau de 350.951 euros en relació amb l’impost de societats del 2020 i 2021 a través d’un entramat de facturacions falses i societats interposades. La investigació se centra en les factures esmentades, que no es corresponen amb serveis realment prestats i aportats amb la finalitat de minorar la quota tributària per satisfer.

La interlocutòria de la jutge, que té data del 20 de març, ordena citar en qualitat d’investigats González Amador, i també altres persones que haurien participat en la mateixa "operativa defraudatòria", segons el relat del fiscal. Es tracta de Maximiliano Eduardo Niederer, David Herrera, Agustín i José Miguel Carrillo, tot i que la resolució no fixa la data de la compareixença de cap d’ells.

També es cridarà al jutjat les dues inspectores d’Hisenda que van participar en aquest expedient en qualitat de pèrits, tal com sol·licitava el fiscal del cas, "a fi de ratificar o aclarir els seus informes".

Filtració del pacte

L’obertura de la investigació judicial permetrà, segons assenyala la llei, que es pugui formalitzar un pacte entre la fiscalia i els investigats dirigit a reduir les condemnes, que exigeix en tot cas el reconeixement dels delictes per part dels investigats. La filtració dels correus electrònics sobre una negociació prèvia en aquest sentit, entre la Fiscalia de Madrid i l’advocat de González Amador, ha creat tota una polèmica i ha donat lloc fins i tot a una nova causa judicial.

De fet, el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Madrid (ICAM), Eugenio Ribón, va presentar aquest dimecres una denúncia contra "ignorats membres del Ministeri Fiscal" per presumptes delictes de revelació de secrets comesos al difondre la Fiscalia Provincial una "nota informativa" en què es comunicava l’oferiment d’aquest pacte.

Assumir responsabilitats

Notícies relacionades

El president del Govern central es va agafar ahir a la imputació de la parella d’Isabel Díaz Ayuso per dos delictes de frau fiscal i falsedat en document mercantil per tornar a demanar a Alberto Núñez Feijóo que n’exigeixi la dimissió. "Ja no té excuses", va argumentar Pedro Sánchez en roda de premsa des de Brussel·les després del Consell Europeu per assegurar que "tot Espanya espera que Feijóo assumeixi la seva responsabilitat" i trenqui el "silenci" davant el que va anomenar "cas Ayuso". "Criticar la corrupció d’un tercer partit és el més senzill, lluitar contra la corrupció al teu és el que és rellevant", va dir per posar en valor que davant el cas Koldo va prendre "decisions contundents, exemplars i ràpides". Per això va insistir que Feijóo "no tapi aquesta corrupció, sinó que l’expulsi".

No amb massa esperances que hi hagi reaccions, ja que tot seguit va associar l’enfrontament amb Ayuso del seu antecessor en la presidència del PP, Pablo Casado, amb la seva "expulsió" del càrrec. "Per això Feijóo potser no s’atreveix o no pot exigir responsabilitats", va desafiar.