Aragonès reclama un finançament com el basc però amb quota solidària

La Generalitat proposa gestionar els 52.000 milions que es paguen en impostos, davant els 4.900 milions que recapta ara / Catalunya aportaria diners a un fons de "reequilibri territorial"

Aragonès reclama un finançament com el basc però amb quota solidària

Quim Bertomeu AGUSTÍ SALA

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat va presentar ahir la seva proposta de "finançament singular" per a Catalunya, un model que recorda al concert basc i pel qual reclama gestionar "tots els impostos generats" al territori català. Això suposaria que la Generalitat passaria a gestionar, recaptar i liquidar íntegrament els 51.981 milions anuals que a Catalunya es paguen en impostos. Ara en recapta 4.899 milions. Passaria doncs, de gestionar el 9% dels tributs al 100%. Així, Catalunya tindria "la clau de la caixa", segons va destacar la consellera d’Economia, Natàlia Mas. No obstant, a diferència d’Euskadi, la Generalitat sí que aportaria una quota de "solidaritat" a la caixa comuna de l’Estat.

La consellera va explicar la proposta a la resta del Govern durant la tradicional reunió dels dimarts i després va fer la presentació pública. Mas va defensar que es tracta d’un "canvi de paradigma", d’un "gir de 180 graus per deixar enrere dècades d’injustícia". "Un model de sobirania fiscal", va concloure. La proposta de la Generalitat suposaria treure Catalunya del règim de finançament comú que ara comparteix amb la majoria d’autonomies per tenir un model propi com el que tenen Navarra i el País Basc.

"Constitucional i estatutari"

Aquesta és una de les claus de la defensa argumental de la Generalitat: insistir que el que demana Catalunya és plenament "constitucional i estatutari" perquè ja hi ha altres territoris que tenen models de finançament propis. "No hi ha autonomia real sense autonomia financera. És una necessitat de primer ordre", va justificar la consellera, que va assegurar que, només amb un finançament així, Espanya s’acostaria a un sistema polític federal com el que hi ha a països com Alemanya, Suïssa i el Canadà.

El principal argument de la Generalitat per demanar aquest canvi és el dèficit fiscal català, que Mas va situar en els 20.000 milions anuals. És a dir, diners que els catalans paguen en impostos a les arques estatals i que després no retornen a la Generalitat. Per això el principal canvi d’aquest model és tenir "la clau de la caixa". A més, Mes va recordar que Catalunya és la tercera comunitat en aportar recursos a les arques de l’Estat i la catorzena en rebre, després, recursos estatals.

Perquè la proposta tingui una millor rebuda i també més encaix legal, la Generalitat planteja que el nou sistema de finançament tingui una quota de "solidaritat". És a dir, que dels 52.000 milions que passaria a recaptar, no tots es quedarien a Catalunya. En primer lloc, la Generalitat faria una transferència a l’Estat com a "contraprestació" als serveis que el Govern presta a Catalunya. En segon lloc –i en aquest punt rau la diferència amb Euskadi– també aportaria una quantitat de diners a un fons de "reequilibri territorial destinat a les comunitats amb menys capacitat econòmica".

Sense concretar

Notícies relacionades

El que no va voler precisar el Govern són les xifres exactes d’aquesta solidaritat. La justificació de la Generalitat és que són "mètriques" que haurien d’estar subjectes a la "negociació" entre la Generalitat i el Govern. L’aspiració del Govern de Pere Aragonès és que aquest model es negociï en una comissió bilateral entre els dos governs. Així figurava en el pacte a què van arribar ERC i el PSOE el novembre de l’any passat per a la investidura de Pedro Sánchez.

El Govern va presentar la seva proposta de finançament en plena precampanya de les eleccions catalanes, i el president Aragonès l’ha mantingut a l’agenda perquè li funciona per intentar marcar perfil respecte al PSC.