"L’objectiu són 38 escons per governar i crecque en tindrem més"

"L’objectiu són 38 escons per governar i crecque en tindrem més"

X. A. TABOADA

3
Es llegeix en minuts
X. A. TABOADA

¿Es penedeix de no haver anat al debat de TVE? Va deixar durant una hora el BNG i el PSOE en prime time per escenificar el que tots saben: que hi haurà pacte si el PP no aconsegueix la majoria absoluta.

Miri, vaig tenir un enfocament molt clar en els debats des del principi. Crec que hi havia d’haver un debat entre els diferents candidats, que sí que el vam tenir, i després hi havia d’haver un altre debat entre les dues opcions: una, la del PP, i l’altra, un multipartit d’esquerres que havia de designar un representant per debatre, però que no va poder ser per part dels qued’aquells que després pretendran exercir en un govern.

Però està clar que, si el PP no arriba, BNG i PSOE s’aliaran i en el debat hi podria haver algú que incidís en les contradiccions i que hi aprofundís.

Crec que, durant la campanya, les contradiccions són tan clares que es van fer encara més evidents en l’actitud dels dos de no voler enfrontar-se en absolut. I, a més, hi ha una altra cosa: la convicció del candidat socialista que està caient i que serà simplement una crossa, un comodí d’un govern nacionalista. Crec que és trist, tot i que digui públicament que ell també vol ser president.

¿Com veu el resultat final? ¿Més ajustat del previst inicialment? ¿Lluita amb la possibilitat de ser desallotjat de San Caetano?

No, el nostre objectiu és la majoria necessària per governar, que són 38 escons, i la meva sensació és que estem en 38 o més. Tothom pressiona al final, però jo estic tranquil sabent que he de treballar, això sí, fins a l’últim moment.

¿Quines serien les seves tres primeres accions de govern en cas que repeteixi el lideratge de la Xunta?

Tenim fins a 15 accions per fer en els primers dies i crec que aquesta és una diferència fonamental. Al setembre les inscripcions universitàries començaran a ser gratuïtes per a les persones que aprovin; posar en marxa les primeres promocions de vivenda pública i continuar avançant en una cosa en la qual som pioners, que és la vacunació i els cribratges.

Després de 15 anys de govern del Partit Popular, ¿com s’evita que la població se’n cansi? ¿Com reinventar una gestió amb pràcticament el mateix equip i programa?

Tenim 872 mesures en el programa electoral i moltes són novetats. Ens prenem molt seriosament el programa electoral i, si funciona bé, perseverarem perquè funcioni encara millor. Som molt ambiciosos. Quan la majoria de les enquestes coincideixen que és molt possible una cosa tan difícil com tornar a tenir majoria absoluta, al contrari dels mantres de l’esquerra, això fa confiança.

Al principi de campanya vostè va dir que pensaria en Galícia, sense replicar l’enfrontament de la política nacional, però el tret es va anar desviant...

Som una part d’Espanya on hi ha un president del Govern que està tenint una actitud amb moltes cessions a un determinat territori que perjudica clarament d’altres. Cal explicar-ho. El PSOE estaria molt còmode si el model de relació que té aquí amb Catalunya el traslladés a Galícia amb el BNG.

Amb tants dirigents del PP nacional, sembla precisament una campanya nacional.

Fem una campanya molt a prop del territori, i això significa estar en molts llocs. Galícia és molt gran i la presència a tot arreu per mi és impossible en només 15 dies, perquè també està el treball com a president de la Xunta. Vaig demanar a Feijóo que m’ajudés à i va allà exactament on li demanem, sense discussió ni comentari. Igual que Rajoy, tot i que una mica menys, estan fent un treball complementari a la meva campanya.

Notícies relacionades

¿Com afecta la revelació que Feijóo va estudiar l’amnistia i que fins i tot s’havia obert a concedir un indult condicionat?

Tot el que l’esquerra va intentar amplificar, atiar i convertir en tema fins a l’últim dia de campanya, Feijóo ja ho ha aclarit bé. Va explicar, pel que sembla, que era una opció que va considerar i descartar. Va ser categòric i ho va deixar clar. Em pregunta si aquest tema tindrà un impacte... Estic segur que no. Però la gent ha de saber que l’amnistia és desigualtat jurídica, territorial i econòmica. Ens afecten totes, però sobretot l’econòmica, perquè aquestes transferències que s’estan fent a aquests territoris s’haurien d’haver debatut abans amb totes les comunitats autònomes, i són recursos que ja no vindran a Galícia.

Temes:

BNG Govern PSOE