El perdó al procés

El Govern central obre la porta a retocs tècnics per salvar la llei d’amnistia

El PSOE vol reconduir la negociació amb Junts després del seu no a la norma sense acceptar les esmenes postconvergents que considera anticonstitucionals

L’Executiu està disposat a moure’s, però també haurà de fer-ho Junts, diuen a la Moncloa

El Govern central obre la porta a retocs tècnics per salvar la llei d’amnistia

JUAN RUIZ SERRA / IVÁN GIL FIDEL MASREAL

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El PSOE vol reconduir la negociació amb Junts després del seu rebuig de la llei d’amnistia i està disposat a assumir canvis. De moment, des del Govern central es refereixen a retocs "tècnics" sense acceptar les esmenes proposades per Junts, que els socialistes continuen considerant inconstitucional. Un gest de distensió i voluntat de "diàleg" per salvar la norma després d’assegurar, amb la calor de la derrota parlamentària de dimarts passat, que no tenien marge per continuar movent-se. L’encarregat de les negociacions, Félix Bolaños, va mantenir ahir una posició més fèrria, però la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va encarregar d’allargar la mà.

"De marge per negociar n’hi ha d’haver sempre. Quan transcorre un temps i hi ha voluntat clara de diàleg per totes dues parts, sempre hi ha condicions per continuar incorporant qüestions amb millores tècniques", va dir Montero a TVE. Uns minuts després, a RAC1, va insistir: "Sempre hem dit que el text pot incorporar esmenes que millorin la seva qualitat, però no poden posar en qüestió la seguretat jurídica de la norma". Mentre obria la mà, ja en fred i oblidant la negativa a realitzar canvis que es traslladava el dia anterior, la número dos del Govern central i el PSOE fixava els límits: "Hi ha matèries que es poden incorporar, que són constitucionals, i d’altres que no, perquè ho són". Les propostes de Junts, que demana eliminar qualsevol menció al terrorisme de les exclusions de la llei, les va situar en aquest segon paquet.

El futur de la legislatura

En qualsevol cas, el Govern central es va mobilitzar un dia després del seu primer gran fracàs parlamentari, i precisament en una matèria tan sensible com l’amnistia, per assegurar que la legislatura no es trobava en perill. La tesi optimista que circula a la Moncloa és que Junts pressionarà tant com pugui per ampliar la mesura de gràcia, però que no n’impedirà l’aprovació. I una vegada l’amnistia entri en vigor, continuen els col·laboradors de Sánchez, l’actitud dels postconvergents canviarà i serà més senzill pactar-hi.

Mentrestant, Junts també va mantenir ahir una actitud conciliadora, assegurant que hi havia espai per arribar a un acord. Tot i així, la cúpula del partit independentista insisteix a advertir que no pot recolzar l’actual text de la llei d’amnistia perquè, segons el seu parer, manca de garanties davant les iniciatives judicials que podrien deixar fora d’aquesta llei dirigents com ara Puigdemont. De fet Puigdemont, a les xarxes socials, va ser categòric: "No ens mourem".

Notícies relacionades

El sector més moderat de Junts assisteix amb estupor a aquest exercici de tensió, en paral·lel a l’afirmació del secretari general, Jordi Turull, que a Rac-1 va tractar de traslladar la pressió al PSOE avisant que seria Sánchez qui malmetria amb el pacte d’investidura perquè es va comprometre, va dir, una mesura de gràcia que inclogués tots els afectats i fos d’aplicació immediata.

El Govern central està disposat a moure’s, però també haurà de fer-ho Junts per arribar a un punt de trobada, insisteixen a la Moncloa. Els socis de coalició empenyen en aquesta mateixa direcció. El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, va convidar "tots els actors" a un acord sobre l’amnistia que implicarà "cessions per totes les parts". Durant una entrevista amb Servimedia, el dirigent de Sumar va explicar: "Estem obligats a entendre’ns, estem obligats a acordar".

Temes:

Govern PSOE