Aragonès reforça el seu nucli dur amb Vilagrà de vicepresidenta i Sabrià

El president dona un cop d’efecte cap al final del seu mandat amb la tercera reforma de l’Executiu en els seus tres anys en el poder. La consellera rep un reconeixement per continuar negociant temes complexos.

Aragonès reforça el seu nucli dur amb Vilagrà de vicepresidenta i Sabrià

QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop d’efecte de Pere Aragonès per encarar l’últim any de legislatura. El president de la Generalitat va anunciar ahir dos canvis en el Govern: la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ascendeix a vicepresidenta de l’Executiu, i Sergi Sabrià es converteix en nou viceconseller. Són dos càrrecs que ja tenien precedents en l’Administració catalana, però que ara mateix no existien.

El moviment d’Aragonès suposa reforçar el seu nucli dur al Palau de la Generalitat. Vilagrà sempre ha sigut la seva mà dreta en el Govern i a qui ha confiat les tasques més complicades, com la del diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez. Sabrià ha sigut el seu altre col·laborador més pròxim, en aquest cas fora del Consell Executiu –era cap de l’oficina del president–, però amb un gran poder en l’engranatge de la Generalitat.

"Rematar la feina"

En una compareixença des de la sala Torres García del Palau de la Generalitat, Aragonès va explicar que busca "reforçar" el Govern davant un any de "moltíssima feina" en el qual tots els membres del seu gabinet hauran de donar "el millor de si mateixos". "És un reforç polític per acabar l’any que ens queda i poder rematar la feina", assenyala una veu autoritzada de la plaça de Sant Jaume.

L’ascens de Vilagrà s’ha de llegir com un reconeixement per continuar negociant tots els temes complicats amb el Govern central, que encara són molts. Els polítics, com l’aplicació de l’amnistia o la demanda del referèndum, i els del dia a dia, com el traspàs de Rodalies. "Venen mesos en què haurem de parlar molt i negociar molt i això és més fàcil fer-ho des d’una vicepresidència que des d’una conselleria", va explicar el president Aragonès.

L’ascens de Sabrià cal interpretar-lo com un reconeixement públic de la feina que fins ara ha fet entre bastidors. De fet, des del Palau apunten que una de les conseqüències del seu nou rol de viceconseller d’Estratègia i Comunicació és que tindrà més exposició pública, com a mínim davant els mitjans de comunicació, i que podrà ser present en les reunions de l’Executiu dels dimarts. Fonts del Govern expliquen que s’haurà de convertir en una nova cara amb projecció mediàtica i que, si per a Aragonès es reserva una veu més "institucional", la seva haurà de ser més "contundent".

Dos missatges

Aquestes modificacions no suposen un gran canvi en el dia a dia de la Generalitat. La prova és que Vilagrà exercirà de vicepresidenta sense deixar de ser consellera de Presidència i Sabrià continuarà desenvolupant les mateixes tasques que ara. No obstant, el president sí que mira d’enviar alguns missatges cap a fora. El primer, que el gran nucli de poder del Govern és el Palau de la Generalitat i no un altre. Per la plaça de Sant Jaume és per on passaran els grans temes que li queden al mandat, tals com la represa de la taula de diàleg, el traspàs de Rodalies o el nou finançament. El segon, que el president està decidit a esgotar la legislatura, i per això reforça el seu gabinet.

Notícies relacionades

Malgrat que no entri en els seus plans avançar les eleccions, almenys per ara, en la compareixença d’Aragonès es va poder sentir alguna declaració en clau electoral. Per exemple, l’eslògan que són "el Govern de la certesa", i també que l’objectiu final del president és que els catalans li "renovin la confiança". Aquesta última frase hauria sigut impensable fa uns dies, però des de dissabte ja sap que el seu partit li ha confiat presentar-se a la reelecció. Ara, ja la podrà pronunciar sense problemes.

El d’ahir és el tercer canvi de Govern que fa Aragonès en els seus gairebé tres anys de mandat. El primer va ser l’octubre del 2022, quan Junts va deixar la Generalitat i va haver de remodelar la meitat del seu gabinet. El segon va ser el juny del 2023, quan va canviar tres consellers buscant un revulsiu després dels mals resultats d’ERC en les eleccions municipals.

Temes:

Govern Rodalies