"Promoure les llengües cooficials és una prioritat"

"Promoure les llengües cooficials és una prioritat"

Gustavo Valiente - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

La setmana passada va demanar als seus ambaixadors que s’esforcessin per mirar d’aconseguir el reconeixement a la UE del català, el gallec i l’eusquera. ¿És una prioritat de la política exterior espanyola?

Sí, és una prioritat. Els vaig demanar dues coses: que s’esforcin per aconseguir que català, gallec i eusquera passin a ser llengües oficials de la UE dins del reglament 1/58; i que arreu del món promoguin la literatura, el teatre i les expressions de tot tipus en català, eusquera i gallec, igual que han de fer un esforç junt amb els països germans llatinoamericans perquè l’espanyol avanci i sigui una llengua de referència internacional. I els vaig demanar que ho fessin amb orgull, perquè és interès nacional espanyol. És la nostra identitat nacional. Espanya és un país plural, divers, democràtic, amb una riquesa lingüística i cultural que mereix ser reconeguda.

Però això ja ho era fa dos o tres anys, i sembla que s’hagi descobert ara, quan s’ha convertit en una qüestió de política nacional...

No per la meva banda. Junt amb el director del Cervantes hem tingut sempre bona cura que l’institut també fes promoció de català, gallec i eusquera. A l’any són més de mil activitats...

Em refereixo al reconeixement a Europa...

L’any passat vaig donar instruccions a tots els ambaixadors a la UE perquè expliquessin per què català, gallec i eusquera han de ser llengües oficials. I perquè fessin gestions personals i ho expliquessin al més alt nivell.

¿S’està treballant a Brussel·les per aconseguir un "mediador" per a la renovació del Consell General del Poder Judicial?

El Govern i el president estan disposats des del primer dia que, per fi, el PP decideixi entrar dins [sic] de la Constitució i deixar de saltar-se-la i violar-la. Si el PP creu que amb això ho tenen més fàcil per acatar la Constitució, benvingut sigui.

Entenc que no hi ha de moment cap ordre a la representació permanent diplomàtica d’Espanya a la UE perquè comenci a moure el tema...

No. Són les mateixes institucions europees les que han d’estudiar-ho i pronunciar-se.

En l’acord amb Junts de la setmana passada es va acordar la transferència integral de les competències en migració. ¿Afecta en alguna cosa el seu ministeri?

Notícies relacionades

Jo no he estat en aquesta negociació, però li puc garantir que tot el que faci el Govern estarà dins dels paràmetres de la Constitució i el dret comunitari. Hi ha tot un desenvolupament d’un acord polític per fer. El que demanaria és que deixin treballar els ministeris competents en aquesta matèria.

¿Hi haurà una foto de Sánchez amb Puigdemont?

No tinc cap coneixement sobre això, però sí que li dic que el Govern treballa pel benestar dels espanyols, ho acaba de demostrar el president. Per fer-ho necessita vots cada dia, vots que buscarem on es busquen en democràcia, que és al Congrés. Un va al Congrés a negociar amb qui no pensa com un mateix per arribar a un acord. A mi l’únic que em preocupa d’aquesta legislatura és veure el principal partit de l’oposició, el PP, en un racó, abraçat per l’extrema dreta. I incapaç d’arribar a un acord amb ningú que no sigui amb aquesta extrema dreta que està intentant soscavar els valors europeus.

Temes:

Govern Espanyol