Enquesta Política d’Espanya

Sondeig GESOP: El nou Govern de Sánchez només aprova a Catalunya i el País Basc

Sondeig GESOP: El nou Govern de Sánchez només aprova a Catalunya i el País Basc
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alex R. Fischer
Alex R. Fischer

Infografia

ver +

Tres ascensos i nou cares noves resumeixen l’organigrama del Govern amb el qual Pedro Sánchez ha iniciat la seva legislatura més complicada. El president va optar per conformar un equip de dirigents molt fidels, de més pes polític i menys perfils tècnics per a un mandat que es presagia molt més complex que l’anterior. Però aquestes coordenades del nou Consell de Ministres no atrauen de moment l’electorat, que en una primera valoració de l’Executiu central donen un suspens general amb dues excepcions: Catalunya i el País Basc.

Segons l’Enquesta Política d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, la meitat dels espanyols (50,4%) valoren malament o molt malament el nou Govern central, davant el 28,5% de ciutadans que l’aproven i el 18,7% que no valora ni bé ni malament l’equip de Sánchez. Respecte al baròmetre del mes de maig, anterior a les eleccions, les opinions favorables a l’Executiu central han baixat un punt i les valoracions crítiques n’han pujat tres.

Els suports al Govern central predominen i han crescut lleugerament en els últims sis mesos entre l’electorat d’esquerres, mentre que els detractors superen ja el 90% entre els votants del PP i Vox. Entre els votants de tots els socis de Sánchez (PSOE, Sumar, ERC, Junts i PNB) hi ha més opinions favorables que contràries. Per exemple, el 55,7% dels electors d’Esquerra avalen l’Executiu i el 44,3% no el valoren ni bé ni malament.

Però és entre els votants de JxCat on s’ha produït el tomb d’opinions més gran respecte a fa sis mesos, quan el partit de Carles Puigdemont no era imprescindible per a la governabilitat i tampoc es presumia cap possible acord amb el PSOE. Ara, el 42,8% beneeix el Gabinet de Sánchez, gairebé el doble que al maig, i el 28,6% el suspèn, la meitat que abans de les eleccions.

Per comunitats autònomes també es reflecteix la divisió entre les governades pel PP i aquelles que han tingut més protagonisme en les negociacions de la investidura: Catalunya i el País Basc. Un de cada tres catalans i quatre de cada 10 bascos aproven el nou Govern central, i l’oposició a aquest als dos territoris ronda el 30%.

Notícies relacionades

Aquestes valoracions cal emmarcar-les en un context de pessimisme sobre la situació del país. Les percepcions negatives al respecte creixen més de vuit punts respecte als valors que es donaven al maig. El 61% dels espanyols són pessimistes (8,3 punts més que fa sis mesos) i el 34% són optimistes (8,6 punts menys).

També en aquest aspecte hi ha àmplies diferències entre els dos blocs ideològics: més del 61% dels votants del PSOE i Sumar són optimistes, davant una aclaparadora majoria pessimista, superior al 90%, entre els votants del PP i Vox. En canvi, no hi ha diferències territorials: a totes les autonomies predomina el pessimisme, tot i que on més optimistes hi ha és al País Basc i Galícia.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques.

-Àmbit de l’estudi: Espanya

-Població objectiu: Majors d’edat amb dret a vot.

-Dimensió de la mostra: 1.002 entrevistes.

-Tipus de mostreig: Proporcional per autonomies i dimensió de municipi. Selecció de la persona per entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

-Marge d’error: ± 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: Del 21 al dijous, 23 novembre del 2023.