Aragonès convida Junts i la CUP a formar part de la taula de diàleg amb el Govern

Govern

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La nova legislatura espanyola suposarà la reactivació de la taula de diàleg de l’Estat amb la Generalitat i aquest dilluns el president Pere Aragonès ha convidat Junts i la CUP a formar part de la delegació catalana en aquesta negociació. És la primera vegada després de la investidura de Pedro Sánchez que Aragonés formula formalment aquesta invitació als postconvergents i als anticapitalistes. «Obro la porta a aquells amb qui compartim objectius, al conjunt de l’independentisme», ha dit en una entrevista a TV3.

Notícies relacionades

La proposta és rellevant perquè fins ara ni Junts ni la CUP han vist amb bons ulls aquest instrument de negociació. De fet, el 2021 el partit de Carles Puigdemont va quedar fora de la taula després d’una topada amb ERC que va posar en perill el Govern. ¿Per què ara Junts i la CUP haurien de canviar d’opinió per voler acudir a reunir-se amb el Govern? El president de la Generalitat ha argumentat que en aquesta legislatura hi ha l’«oportunitat històrica» d’influir en el Congrés i en l’executiu de Sánchez perquè els vots d’ERC i Junts són decisius. «Mai com ara l’independentisme havia tingut aquesta capacitat d’incidència a Madrid», ha conclòs.

Per mirar de convèncer-los, Aragonès també s’ha mostrat convençut que aquesta vegada la taula servirà per «posar les bases per votar», és a dir, per celebrar un referèndum. Tot i que el PSOE sempre s’ha negat en rodó a estudiar una votació així, el president té en el seu poder esgrimir que els socialistes sempre van rebutjar els indults, laderogació de la sedició o l’amnistia fins que els van acceptar. I ho van fer quan van necessitar els vots independentistes en el congrés. Segons Aragonès, Junts i la CUP ja tenen l’oferta i «de moment» no han donat resposta.