José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Les protestes que Vox i diverses formacions d’extrema dreta volien convertir en un Maidan contra la llei d’Amnistia han arribat a la seva nit clau, la tretzena, la de la jornada del debat d’investidura, sense que de moment s’hagi aglutinat la gran multitud que els seus promotors es proposaven ajuntar.

Al ja quotidià setge a la seu socialista del carrer Ferraz s’ha reunit molta més gent que aquest dimarts, però en la protesta els agents antiavalots només després de dues hores han hagut de canviar les gorres de la seva uniformitat pels cascos. No ha pujat el número –la Delegació del Govern ha calculat provisionalment 2.000 persones– però sí la febre en una concentració convocada per Hazte Oír i Revuelta, la branca juvenil de Vox.

La marxa del debat al Congrés ha contribuït decisivament a crispar l’ambient, i més després que el mateix líder de Vox, Santiago Abascal, a l’acabar un dels discursos més durs pronunciats a la cambra, hagi baixat per la Carrera de San Jerónimo amb els seus diputats i diputades a banyar-se en la multitud, que l’aclamava amb el «president, president», abans de deixar la plaça de Neptú i dirigir-se a Ferraz.

Sense envoltar el Congrés

La primera part del debat d’investidura no ha comptat amb més de 1.000 persones protestant als voltants del Congrés dels Diputats, 500 segons la Delegació del Govern, malgrat la intensitat de les crides portades a terme per diferents plataformes i activistes de la ultradreta durant aquests dies. No obstant, la consigna «que es quedin a dormir» que repeteixen aquests convocants reafirma la previsió que la mobilització pot créixer en intensitat al llarg de la tarda i la nit d’aquest dimecres.

Mentrestant, Pedro Sánchez, entre les seves abundants referències a la ultradreta a l’hemicicle, al·ludia a aquest sector comentant la seva «eficàcia estenent l’odi», la concentració s’ha anat espessint amb els crits habituals contra el candidat, el rei Felip i la premsa a la Carrera de San Jerónimo i la plaça de Neptuno de Madrid, els dos extrems del cordó policial organitzat per Interior.

Hi ha un imponent desplegament policial per blindar el Congrés, sense que de moment els antiavalots hagin hagut de canviar les seves gorres pels cascos. Al matí, i després de l’entrada dels diputats d’EH Bildu i del PNB pel pati central (des d’un edifici annex al qual havien arribat, com els independentistes catalans, a primeríssima hora per evitar aldarulls) la gent congregada a l’exterior aclamava Santiago Abascal, líder de Vox, que feia la seva entrada acompanyat de tots els diputats i diputades del seu grup.

I aquest ha sigut fins ara el moment de la mobilització que sobresurt sobre el continu de crits i increpacions que s’estan repetint en aquest 13 dies de protesta.

Desplegament

Un total de 32 furgons de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional participen en la custòdia del Congrés, 22 dels quals a l’interior de la zona de seguretat acordonada al carrer. Hi ha també dos guies canins més, i un nombre no comunicat d’agents de les brigades d’Informació i d’especialistes en explosius.

Totes les clavegueres i espais subterranis dels voltants han sigut examinats i precintats. El desplegament, no obstant, no impedeix la presència dels turistes allotjats als hotels dels voltants.

El blindatge del Congrés absorbeix bona part del desplegament de 1.600 agents disposat per Interior per a aquestes jornades de la investidura. La vigilància al carrer s’estén fins a sis illes més enllà del Palau del Congrés, amb la participació també de patrulles de la Policia Municipal de Madrid amb vehicles i una reserva de tanques de seguretat disposada en diverses cantonades.

Concentració al Congrés dels Diputats contra la investidura de Pedro Sánchez /

José Luis Roca

Els antiavalots han fet encara més forta la muralla de tanques de seguretat que interposen entre la Carrera de San Jerónimo i els manifestants. A l’habitual conformació de barreres en triangle que s’ha vist en els ‘escraches’ d’aquestes nits contra la seu del PSOE del carrer Ferraz –aquesta vegada lligades entre si no amb brides de plàstic sinó amb cadenes i candaus– els agents hi han afegit un doble reixat d’acer de dos metres d’altura.

Atemptats i desobediència

Fins ara, el balanç policial fins a aquest 13è dia de protestes contra l’amnistia i la investidura de Sánchez anota 48 detencions.

El divendres 3 va ser detingut el primer activista, per saltar-se el cordó policial. El dilluns 6, la Policia va detenir dos homes –els atribueix delictes de desobediència i atemptat– i una dona, acusada de desobediència greu.

En la nit més violenta, la del dimarts 7, van ser detinguts cinc homes i una dona, per desordres públics, atemptat contra agent de l’autoritat, resistència i desobediència. Aquella nit hi va haver 39 ferits, dels quals 29 van ser policies.

El dijous 9, en una altra nit de càrrega policial, el nombre de detinguts va ascendir a 24 pels mateixos delictes; hi va haver, a més, set policies ferits, cap de gravetat. Divendres passat es va produir una detenció per desordres. Dissabte a la nit es van practicar 13 detencions, de les quals cinc van ser de menors d’edat. Tots van ser acusats de desordres, i un d’ells, d’atemptat contra l’autoritat.

Notícies relacionades

La tensió al carrer no disminueix malgrat aquesta tímida arrencada. Els convocants de les protestes, la majoria d’ells organitzacions com ara Revuelta i Solidaridad, de l’estructura de Vox, han fet crides per intensificar-les aquest dijous. La plataforma ultra Hazte Oír ha fet una crida en xarxes socials a camioners, taxistes, tractoristes i conductors d’autobús: «Us necessitem aquest dijous per bloquejar Madrid».

Noviembre Nacional, la marca que mira d’aglutinar la protesta de la ultradreta, repica a les xarxes socials un anunci de Revuelta, les joventuts de Vox, a concentrar-se al carrer Ferraz una vegada més a les 20 hores, així com a Barcelona, Tarragona, Lleida i deu ciutats espanyoles més.