Entrevista al líder d’ERC

Oriol Junqueras: «Si el PSOE no compleix, no serà un pacte de legislatura»

«No pot sorprendre a hores d’ara que Junts hagi rebutjat tantes vegades coordinar-se amb ERC», apunta el dirigent republicà, i avisa Sánchez que si no compleix el pacte, no podrà sostenir la legislatura

Reconstrucció del pacte PSOE-ERC: set dies de vertigen i una cita en un hotel del Poblenou

¿Per què Puigdemont posa fre a la investidura de Sánchez?

8
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oriol Junqueras (Barcelona, 1969) ha sigut l’encarregat de firmar i defensar l’acord d’investidura d’ERC amb el PSOE. Si l’amnistia tira finalment endavant, el líder d’Esquerra Republicana deixarà d’estar inhabilitat i recuperarà tots els seus drets polítics. En definitiva, podrà tornar a ser candidat.

Junts encara no ha tancat el seu acord amb el PSOE. ¿Hi pot haver una repetició electoral?

No em correspon valorar el que faran d’altres, sinó explicar el que ha intentat fer ERC, que és que Catalunya guanyi: en finançament, reduint el deute de la Generalitat en 15.000 milions; en competències de Rodalies, per assegurar un bon servei per a la ciutadania; i amb l’amnistia. Per tant, esperem que tots els altres actors polítics, socials i econòmics actuïn amb la mateixa responsabilitat, pensant en Catalunya.

L’amnistia tancarà l’etapa de l’1-O. D’una banda, perquè acabarà amb la desjudicialització i, per un altre, perquè ERC aposta ara per un referèndum acordat. El pacte parla de «seguretat jurídica», ¿és aquesta la renúncia a la unilateralitat que reclamava el PSOE?

Defensem l’amnistia, no com un punt final, sinó com el punt inicial d’una negociació entre iguals, una negociació de veritat, entre Catalunya i l’Estat espanyol, que permeti al conjunt de la nostra societat decidir el seu futur votant. No renunciem a la democràcia i, per tant, no renunciem a tots aquells actes d’unilateralitat que són consubstancials a la democràcia i tampoc als actes multilaterals perquè la independència exigeix el reconeixement de la comunitat internacional.

No renunciem a tots aquells actes d’unilateralitat que són consubstancials a la democràcia

En unaentrevista a EL PERIÓDICOdeia que si el PSOE «arrossega els peus» a la taula de diàleg, la comunitat internacional «prendrà nota». ¿Ha sigut així?

És evident que el PSOE i el Govern central han arrossegat els peus tant com han pogut i que han acceptat la taula perquè s’han vist obligats. El PSOE és un partit que, en aquest sentit, té una actitud profundament conservadora i des del nostre punt de vista sí que hi ha una part de la comunitat internacional que pren nota quan s’expressen organismes com l’ONU i el Consell d’Europa. És la nostra apel·lació constant al dret internacional el que permet posar el comptador a zero amb l’amnistia per iniciar una negociació de veritat, que serveixi perquè aquesta legitimitat democràtica que el PSOE es compromet a reconèixer en l’acord s’expressi a través del vot de la ciutadania.

El pacte recull la continuïtat de la taula de diàleg, però no fixa la periodicitat. ¿En la primera reunió el Govern hauria de portar l’acord de claredat de Pere Aragonès?

La taula de negociació és important en si mateixa perquè implica que el Govern central reconeix que s’ha d’asseure en una taula a parlar d’igual a igual amb el Govern català, admet l’existència del conflicte polític i ha permès l’alliberament dels presos polítics, la modificació del Codi Penal i estalviar una part de la repressió a molta gent perseguida de manera injusta. Res del que vam fer és delicte. No ho és convocar i celebrar un referèndum, ni proclamar la independència de Catalunya perquè no està en el Codi Penal.

No és delicte convocar i celebrar un referèndum ni proclamar la independència de Catalunya perquè no és en el Codi Penal

¿Obre la porta al fet que Junts torni a la taula?

Hi ha una taula de negociació de govern a govern perquè són els que representen les nostres respectives societats. Alhora, si altres agents polítics, econòmics o socials creuen que hi ha d’haver altres espais, sempre hi estarem a favor.

L’amnistia podria provocar que les demandes davant el Tribunal Europeu de Drets Humans siguin arxivades o es resolguin sense anar al fons de la qüestió.

No estic d’acord que una amnistia posi pals a les rodes a l’hora que la justícia europea condemni aquells que han comès delictes o que inhabiliti la nostra possibilitat d’obtenir reparació. És perfectament compatible. És més, en gran manera l’amnistia és també un reconeixement per part de l’Estat que moltes de les coses que va fer, gairebé totes, estaven mal fetes i eren injustes.

Alguns dels policies que van actuar durant l’1-O seran exonerats. Vostè va dir: «Votar no és un delicte, però colpejar ciutadans que volen votar sí que ho és».

Sí. Les amnisties no poden emparar delictes de lesa humanitat.

¿I delictes de lesions?

No es pot amnistiar un delicte de lesions en què s’hagi atemptat contra la integritat física. I és evident que, si algú va cometre delictes contra les persones, no vam ser els que votem, sinó els que ens van apallissar.

Junts diu que l’amnistia acordada entre el PSOE i ERC és només per a ‘vip’. ¿Què hi respon?

[Riu] La llei és per a tothom, no té exclusions ni excepcions. És per a tots aquells que han sigut implicats en la causa política de la independència de Catalunya i, en aquest sentit, ningú ha de patir. 

L’amnistia és per a tothom, no té exclusions ni excepcions

Un informe de la Guàrdia Civil conclou que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va ser coordinadora del Tsunami Democràtic. Amb l’amnistia, ¿aquesta causa serà anul·lada i Rovira podrà tornar?

La causa del Tsunami mai hauria d’haver sigut judicialitzada. Cada vegada que parlem amb representants d’altres estats, dels cossos diplomàtics, tots coincideixen que no té cap sentit que hi hagi aquesta persecució judicial.

¿I el cas Volhov?

Entrarà tot el relacionat amb el procés, amb el 9-N, l’1-O i les protestes contra la sentència.

Ja hi ha maniobres en el poder judicial contra l’amnistia.

Els poders fàctics de l’Estat espanyol són poderosos. Ho han sigut sempre i ho han sigut tant que, sovint, han fet saltar pels aires la democràcia i han impulsat dictadures de molts tipus en molts moments de la història de l’Estat espanyol. Per tant, no ens hauria de sorprendre que caiguin constantment en la temptació d’utilitzar el seu poder contra la democràcia.

Amb l’amnistia caurà la seva inhabilitació i podrà tornar a la universitat i presentar-se a les eleccions. ¿Vostè vol ser candidat?

Si es dona aquesta circumstància, la possibilitat de tornar a la universitat segur que serà molt agradable. Per la resta de qüestions, jo soc aquí per servir el meu país, com he fet sempre. En la mesura que soc aquí per servir el meu país, també soc aquí per servir el president del meu país, que és Pere Aragonès.

Soc aquí per servir al president del meu país, que és Pere Aragonès

¿Té ganes de servir el seu país des del Govern?

Crec que podem servir al país des de molts àmbits diferents i, per tant, no fa falta ara plantejar-nos allò que no hem de plantejar-nos.

¿Creu que Aragonés necessita un segon mandat per poder consolidar la seva obra de govern?

ERC governa amb les millors intencions i amb millors pràctiques que molts d’altres. Si no pensés això, no seria d’ERC i, per tant, com més temps millor i com més suport millor.

Puigdemont va marxar a Bèlgica i si hi ha amnistia tornarà sense ser detingut. ¿Es penedeix d’haver-se quedat?

Soc partidari que ningú vagi a la presó, especialment si no ho mereix. Per tant, celebro que els innocents no vagin a la presó, només faltaria.

Quant al traspàs de Rodalies, es crearà una empresa mixta anomenada Rodalies de Catalunya amb majoria de la Generalitat, però les decisions «estratègiques» es prendran per majoria qualificada, per la qual cosa el Govern també hi haurà d’estar d’acord. ¿Té llavors capacitat de veto?

Qualsevol decisió de caràcter estratègic implica sempre més d’un agent. Si el Govern decideix fer un túnel ferroviari a través del Pirineu, però França no fa la seva meitat del túnel, no serveix de res, ¿no? És evident que, quan hi hagi qüestions que superin l’àmbit territorial de Catalunya, caldrà implicar altres actors, com en decisions sobre el corredor mediterrani o sobre els trens de mercaderies.

¿Quin verificador proposa ERC per custodiar el compliment del pacte?

Un de reconegut prestigi.

ERC i Junts han negociat per separat la investidura de Sánchez. ¿Ha funcionat fer-ho en solitari?

Nosaltres sempre hem demanat coordinar la negociació. Desgraciadament, Junts, una part de Junts almenys, ha preferit que aquesta coordinació no existís. Tampoc a ningú el pot sorprendre a hores d’ara. Ara bé, això no vol dir que nosaltres deixem d’insistir i no vol dir que, algun dia, Junts ho accepti. Jo crec que seria bo per a Catalunya.

No pot sorprendre a hores d’ara que Junts hagi rebutjat tantes vegades coordinar-se amb ERC

El PSOE diu que l’acord amb ERC li dona a Sánchez estabilitat per a tota la legislatura. ¿És així?

Pot dir el que cregui oportú, només faltaria, però aquest és un acord d’investidura i que la legislatura tingui continuïtat o no dependrà del nivell de compliment dels acords. Si el PSOE compleix els acords, arribarem a nous acords i és més fàcil que la legislatura tingui continuïtat. Si els incompleix, doncs serà pràcticament impossible.

Notícies relacionades

El primer que requerirà Sánchez seran uns pressupostos per al 2024. ¿És partidari d’intercanviar el seu suport als de l’Estat a canvi del suport del PSC als de la Generalitat?

Entre 2019 i 2023, el PSOE va tenir sempre 10 diputats de Cs i els nostres vots no eren imprescindibles. Ara sí que són imprescindibles i això s’ha de reflectir en el benestar de la gent. Els recolzarem si són bons per a Catalunya. Sobre els catalans, estem convençuts que les nostres propostes pressupostàries són tan bones que mereixeran el suport de tots.