Governabilitat en l’aire

Rodríguez Ibarra afirma que l’amnistia seria com «violar 40 milions d’espanyols»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de la Junta d’Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, del PSOE, ha carregat aquest dimecres contra els membres del seu propi partit per «aplanar el camí» a Carles Puigdemont, que, segons el seu parer, «intenta humiliar» el president Pedro Sánchez amb l’amnistia als líders independentistes catalans a canvi del suport de Junts en la investidura. I ha fet una polèmica comparació: «¿Com es pot suportar que algú violi 40 milions d’espanyols? Perquè qui viola la Constitució està violant-me a mi, està violant el meu vot», ha afirmat l’exdirigent socialista, que ha posat èmfasi en el fet que una amnistia serviria perquè els espanyols fossin «més desiguals» i constituiria una «traïció» als votants del PSOE.

«No entenc gaire bé els dirigents del meu partit quan estan aplanant el camí a Puigdemont», ha afirmat Rodríguez Ibarra en un esmorzar amb Juan Luis Cebrián organitzat pel Fòrum Europa, on ha criticat la possibilitat que una llei d’amnistia pugui finalment tirar endavant.

L’exdirigent socialista considera que la cúpula del PSOE, en lloc de dir «que el secretari general [Sánchez] faci el que hagi de fer», hauria de dir-li «fes el que vas prometre fer als ciutadans el 23J», i va recordar que el cap de l’Executiu en funcions sí que va pronunciar la paraula ‘amnistia’ abans de les eleccions, precisament per assegurar que no n’hi hauria. «Va dir que ni hi hauria amnistia ni hi hauria autodeterminació. I no ha tornat a dir res més», ha recalcat.

Donar la raó als independentistes

Rodríguez Ibarra, que ha lloat la Constitució i ha afirmat que «té la sensació» que «la democràcia està en perill», ha reflexionat àmpliament sobre aquesta mesura de gràcia als líders de l’1-O i creu que, si s’aprovés, «donaríem la raó» al líder de Junts.

«[Diríem] que efectivament som davant un Estat repressor i davant un Estat que va perseguint els independentistes pel seu pensament», ha lamentat, abans de posar èmfasi en el fet que la intenció de Puigdemont és «continuar presumint amb els seus set diputats, intentant humiliar el secretari general del PSOE» i el partit mateix. «Em resisteixo que aquest senyor, aquest pròfug, aquest home del maleter, sigui el que decideixi el futur del país», ha afegit.

Notícies relacionades

L’expresident extremeny, al contrari, opina que es constitueix «en un defensor» de Sánchez si carrega contra els independentistes, perquè així «intenta salvaguardar l’honor» del PSOE i els seus 140 anys d’història, que «no pot sotmetre’s als capricis, a les vel·leïtats d’algú que ha demostrat una covardia immensa, fugint de la justícia i no retent compte dels seus actes.

Rodríguez Ibarra ha qüestionat que els indults als líders independentistes catalans fossin «un encert», com va assegurar Sánchez aquest dimarts després de rebre l’encàrrec del rei Felip VI per ser candidat a una investidura. «Que no hagin estat donant la llauna durant aquests cinc anys està molt bé, però [...] que estiguem discutint sobre amnistia és la prova que els indults no van donar el resultat que semblava que donarien», ha explicat.