Illa qualifica d’«immens error» reclamar el referèndum i no dona «per feta» l’amnistia

LUIS TEJIDO / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Deixar clar quin és el perímetre de la negociació. Què és discutible i assumible per al PSOE i què no. És la tasca que se li ha encarregat al líder del PSC, Salvador Illa, després que ERC i Junts aprovessin al Parlament vincular la investidura de Pedro Sánchez a «avanços» en el referèndum. Una escenificació que va caure com una galleda d’aigua freda en els socialistes perquè, al·leguen entre bambolines, no s’ajusta al que s’està parlant amb discreció. Per si no havia sigut suficient l’advertència que va llançar divendres que el risc que corren tots és el de la repetició electoral, el cap de l’oposició a Catalunya ha remarcat aquest dilluns que reclamar el referèndum és un «immens error», alhora que ha advertit que ningú doni «per feta» una llei d’amnistia.

Tot un avís a navegants llançat el dia després del discurs de l’expresident Carles Puigdemont amb motiu del sisè aniversari de l’1-O i en el qual no va fer cap menció ni a la desjudicialització ni a la petició d’un referèndum, cosa que evidencia que Junts continua prioritzant en aquests moments la negociació. Illa, que tampoc ha esmentat la paraula ‘amnistia’, ha aprofitat que la seva conferència organitzada pel diari ‘El Correo’ era a Bilbao per etzibar que ERC i Junts, a les quals acusen d’actuar regides per la seva competència electoral, s’haurien de reflectir en el PNB i en Bildu a l’hora d’afrontar la seva interlocució per formar Govern.

«Els demano als independentistes catalans que prenguin exemple de l’ofici polític dels partits nacionalistes bascos», ha assegurat, i ha emplaçat les dues formacions a «saber distingir» el moment oportú per fer determinades reclamacions, així com per «saber llegir» els resultats de les eleccions del 23 de juliol, que considera que van ser a Catalunya encara més contundents que a Euskadi. Segons el seu parer, el que passa a Catalunya és una «pugna paralitzant interna» entre dos partits que «pot posar en risc generar un marc d’estabilitat a Espanya».

Un «atzucac»

Notícies relacionades

I és que, ha insistit, l’exigència del referèndum, «més que una línia vermella», el que suposa és «un atzucac que no es pot fer» perquè el seu partit no va avalar cap pas cap al que entén com a «aprofundir en la divisió i en la ruptura». Els seus leitmotiv en aquesta negociació són dos: «coherència», en el qual emmarca la voluntat de continuar amb una política de diàleg amb Catalunya, i «Constitució», que «permet expressar-se» a tots els projectes polítics, també l’independentista, però no anar més enllà del marc legal. De fet, ha deixat caure que l’independentisme hauria de ser conscient que és en fase «minvant» en aquests moments després del correctiu que va patir a les urnes per molt que tinguin un paper clau en l’aritmètica per a la investidura.

Tot i que ha assegurat que per a Sánchez és «gairebé una obligació» seguirexplorant el camí del pacte amb l’independentisme català –és a dir, la desjudicialització del procés–, no s’ha mogut gens ni mica de la seva recepta de discreció i de no detallar en quins termes es planteja la negociació. Del que sí que s’ha mostrat convençut és que no hi haurà fractura interna al PSOE en la recerca d’aquest acord basat en la «pluralitat» de l’Estat que la dreta titlla un dia sí i un altre també d’il·legítim.