Votació d’investidura

El Congrés vota ‘no’ a Feijóo en la primera votació

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats ha votat en contra de la candidatura d’Alberto Núñez Feijóo a la presidència del Govern central. El líder del PP ha rebut 172 ‘sí’, però 178 ‘no’. Feijóo necessitava superar aquest tràmit amb majoria absoluta (més de 176 suports). L’anècdota de la votació, a viva veu, l’ha protagonitzat Herminio Rufino Sancho Íñiguez, del PSOE, que s’ha equivocat en un primer moment i ha donat un ‘sí’ a Feijóo. El diputat per Terol ha rectificat i s’ha comptabilitzat el ‘no’.

El resultat era el que s’esperava. El dirigent conservador, que va guanyar les eleccions generals de juliol, no ha aconseguit armar una aliança que li permeti assolir la Moncloa. Té una altra oportunitat: divendres, passades 48 hores d’aquesta votació, tal com marca el reglament, els 350 diputats tornaran a votar. En aquesta ocasió pot convertir-se en cap de l’Executiu central si aconsegueix majoria simple, és a dir, més ‘sí’ que ‘no’. Tal com està el tauler polític, tampoc ho aconseguirà.

La companyia de Vox

Feijóo ha sumat als seus 137 diputats els 33 de Vox, el d’Unió del Poble Navarrès (UPN) i el de Coalició Canària (CC). La inclusió del partit d’ultradreta en l’ocasió ha impedit qualsevol acord amb el PNB, i això que el líder de Vox, Santiago Abascal, va arribar a renunciar a demanar ministeris si això facilitava el pacte amb els nacionalistes bascos.

Feijóo ha tancat el debat d’investidura a les 12.45 hores. «Ha valgut la pena perquè ens hem retratat tots, amb les nostres paraules i els nostres silencis», ha dit amb referència al fet que Pedro Sánchez no va voler donar-li la rèplica aquest dimarts en la primera jornada per no haver d’aclarir la seva posició davant l’amnistia. ERC i Junts demanen al dirigent del PSOE que la concedeixi si vol els seus vots per poder seguir a la Moncloa.

«Hi ha una alternativa a Espanya al model de xantatges i concessions davant aquells que no creuen en el nostre país», ha continuat. I aquestes han sigut les seves últimes frases abans de baixar de la tribuna: «D’aquesta sessió en puc sortir com a president o no, ho veurem... [rialles d’alguns diputats]. Però els dic segur com sí que en sortiré: amb els meus principis i els d’11 milions de votants [amb referència als partits que el recolzen]; amb la meva integritat política i personal intacta. Igualtat, llibertat i dignitat». Els diputats del PP li han fet un llarg aplaudiment.

El tertulià Iglesias

Notícies relacionades

El segon dia de debat, aquest matí, hi han intervingut els portaveus d’EH Bildu, el PNB i el Grup Mixt (BNG, UPN i CC) i l’ha tancat el PP, amb la portaveu, Cuca Gamarra. A més, pels passadissos i dependències del Congrés una altra persona s’ha emportat també els focus: Pablo Iglesias, exlíder de Podem i exvicepresident del Govern central. Ho ha fet acreditat com un tertulià més dels molts que aquests dies han accedit a la Cambra baixa per veure el debat i participar en els programes que s’han emès des de la seu de la institució.

A Mertxe Aizpurua (EH Bildu), Feijóo li ha dit que forma part de l’«únic partit al qual caldria fer-li un cordó sanitari», per la seva vinculació amb el partit amb la banda terrorista ETA. «Els vots de Bildu els hi deixo al senyor Sánchez. Jo no els vull», li ha llançat. «No hi ha Govern de progrés possible en aquest Estat sense la concurrència de les esquerres sobiranistes basca i catalana», li havia dit abans Aizpurua tot i que Feijóo es va enfrontar contra aquesta frase. El polític gallec va dir que no barregi l’independentisme català amb el d’EH Bildu. Segons el líder del PP, no tenen res a veure Junts, ERC o el Bloc Nacionalista Gallec amb el partit d’Aizpurua pels seus llaços amb ETA.