INVESTIDURA A ARAGÓ

Azcón deflactarà l’IRPF i el PSOE alerta d’un futur «retrògrad»

El futur president del Govern, el popular Jorge Azcón, anuncia que la seva primera mesura serà rebaixar l’IRPF a les rendes baixes i defensa un «discurs d’il·lusió davant el discurs de la por» que critica del PSOE.

Pérez alerta dels «retrocessos de dos segles» en drets i llibertats a Aragó

6
Es llegeix en minuts

Sense treva. Així ha començat la segona jornada del debat d’investidura per elegir com a nou president del Govern d’Aragó el popular Jorge Azcón. La portaveu del PSOE, Mayte Pérez, ha obert el debat amb un discurs d’oposició dur en el qual ha alertat del futur «retrògrad i reaccionari» que, en l’opinió del PSOE, espera a Aragó com a conseqüència del pacte PP-Vox.

Amb crítiques a l’acord amb Vox i també al PAR, Pérez ha retret al futur president de l’Executiu autonòmic que el seu projecte suposa un «retrocés cap a dos segles enrere». «Vostè ha firmat un acord amb la ultradreta per fer un Aragó retrògrad: és a dir, més submís, reaccionari i liberal», ha denunciat la socialista. Submís«a Madrid»; reaccionari, perquè entre les seves primeres mesures hi ha «derogar la llei de memòria democràtica», i liberal, «en el sentit ultraliberal, d’eliminar obstacles perquè els poderosos s’imposin sobre una majoria indefensa», ha denunciat la portaveu socialista, que ha xifrat en 200 milions la pèrdua d’ingressos per la supressió i baixada d’impostos anunciada per Azcón.

L’encara consellera de Presidència en funcions del Govern sortint ha destacat la tasca del quadripartit, ha recordat les millors dades d’ocupació, la inversió multiplicada en educació o sanitat, i ha creuat irònicament els dits, literalment, perquè culminin les avançades obres dels hospitals de Terol i Alcanyís.

Pérez ha alertat de la presència en el Govern aragonès d’un partit que «té com leitmotiv acabar amb l’autogovern, tornar al fosc centralisme predemocràtic». Davant això, ha fet una crida «que ningú perdi de vista la llum, en aquest cas, la democràcia i la convivència, que ha portat a Aragó l’autogovern», entre aplaudiments dels seus.

La por i la il·lusió

Un «discurs de la por», per al candidat del PP, que es vol contraposar al discurs de «la il·lusió». El futur president d’Aragó ha pres la paraula prometent entre les seves primeres mesures al capdavant de l’Executiu una deflactació de l’IRPF que permeti que les rendes més baixes se salvin d’haver de fer la declaració, perquè, ha denunciat, «15.000 persones han hagut de fer la renda que abans no feien».

L’aspirant del PP s’ha regirat també davant les acusacions de la portaveu socialista d’oblidar-se dels treballadors en el seu discurs d’investidura. «¿Què es creu, que els aragonesos són rics acabalats? ¿Que el PP té sol els vots de 232.000 acabalats?», s’ha preguntat, i ha recordat que quan ha parlat d’«aragonesos» es referia «a tots», i que les files del seu grup parlamentari «estan plenes de treballadors i de fills de treballadors».

En aquest sentit, ha manifestat que amb els governs progressistes «un 11% més de les rendes han hagut de pagar més». Per fer-li front, ha defensat aquesta deflactació de l’IRPF, que serà una de les primeres mesures del Govern, tot i que no arribarà en el primer Consell de Govern del nou Executiu.

73 dies després: «L’únic Govern possible»

Azcón s’ha esforçat per recordar que va guanyar les eleccions del 28M i ha reconegut, més de dos mesos després de la cita electoral, que l’actual és «l’únic Govern possible» després del resultat de les urnes. Indirectament, per primera vegada, ha reconegut que el Govern en solitari al qual aspirava no era possible.

Tot, per reiterar que al PSOE li queda un llarg camí d’oposició. «Ni s’han assabentat que han perdut les eleccions, ni ho han entès. Si jo no conec Aragó i els he guanyat les eleccions, facin-s’ho mirar», ha retret als socialistes.

En la rèplica a la portaveu socialista, el líder popular s’ha servit tant de crítiques a Pedro Sánchez com del seu full de serveis a l’Ajuntament de Saragossa.

«La història que volen explicar als aragonesos és que venen temps pitjors i tenebrosos. El primer problema que es trobaran és l’inexorable pas del temps, i els fets, els que ens donaran i trauran raons», ha expressat Azcón, que ha assenyalat que a Saragossa «ni hi ha hagut retallades en serveis socials ni retrocessos en igualtat».

En diversos moments, el candidat a presidir Aragó ha recorregut a qüestions de la política nacional per donar la seva rèplica al PSOE. Davant els dubtes per l’absència del «no al transvasament» plantejades per Mayte Pérez, Azcón ha assegurat que és el PSOE el que més ho posa en risc.

«La principal amenaça que té l’Ebre en aquest país són vostès. Ja han vist quines són les pretensions del pròfug de la justícia; el líder del Junts, que vostès volen que sigui el soci decisiu, reclama la gestió del tram català de l’Ebre. El transvasament no es produirà, però, senyora Pérez, digui’m si està disposada a recolzar que el PSOE doni la gestió del tram català de l’Ebre a la Generalitat de Catalunya amb les implicacions que això tindria per al cabal ecològic», ha preguntat Azcón.

«Perdonaran 200 milions als rics per retallar en sanitat i educació»

El torn de rèplica de la portaveu socialista ha seguit en la línia inicial, i ha alertat que el Govern del PP-Vox «perdonarà 200 milions d’euros en impostos per retallar en educació».

A més, la socialista ha alertat de tancar acords «amb un partit obertament transvasista». «I, cinc dies i cinc direccions generals després, amb un partit que diu el contrari», ha continuat Pérez, que ha assenyalat el diputat del PAR, Alberto Izquierdo. «Amb dues direccions generals més, potser posen vostès la canonada», ha comentat amb sorna.

En el tancament de la seva intervenció, la socialista ha acusat el futur Executiu que el seu projecte «va en direcció contrària a la Unió Europea, fa olor de naftalina i de la dreta rància», ha criticat, entre les rialles del grup popular.

Amb els suports necessaris

El candidat del Partit Popular a la presidència del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, afronta aquesta segona i última sessió del debat d’investidura amb la tranquil·litat de tenir amarrats els suports necessaris per convertir-se en la primera autoritat del comunitat. Ho farà gràcies als vots, ja anunciats, de Vox i PAR.

Aquest dimecres passat, Azcón va aprofitar per detallar les línies mestres del seu govern, que passaran per deixar la seva empremta, la conservadora, en sanitat, educació i fiscalitat. És a dir, col·laboració publicoprivada i reducció d’impostos. També va anunciar una auditoria a l’anterior Govern del quadripartit i, en matèria cultural, un impuls a la figura de Goya a través de dues línies: rebatejar l’estació Delicias com l’estació Francisco de Goya i començar a preparar el bicentenari de la mort del geni de Fuendetodos, que serà el 2028.

Uns anuncis que va preparar amb paraules de carinyo cap als que seran els seus socis durant, en principi, els pròxims quatre anys: Alberto Izquierdo i Alejandro Nolasco. Especialment pròxim es va mostrar amb el segon, líder de la ultradreta a Aragó.

Notícies relacionades

El fet que no s’esperi cap sorpresa en la votació final sobre la seva persona no serà obstacle perquè el candidat del PP hagi de sentir durant la jornada retrets i paraules que es contraposin a la visió triomfalista que va deixar durant la primera sessió. Aquest dijous serà el torn perquè prenguin la paraula els grups parlamentaris de les Corts, amb especial atenció als missatges que dirigeixi l’oposició del PSOE, Cha, Podem, IU i Terol Existeix.

Aquestes formacions ja van donar una pista aquest dimecres passat en les seves reaccions al discurs d’Azcón. Ve un Govern «reaccionari i privatitzador», van assegurar.