SUMAR

Yolanda Díaz demana al PSOE reformar el reglament del Congrés per permetre les llengües cooficials

La líder de Sumar assegura que obrirà converses amb els partits en paral·lel a la negociació per formar la Mesa del Congrés

Yolanda Díaz demana al PSOE reformar el reglament del Congrés per permetre les llengües cooficials
2
Es llegeix en minuts

Yolanda Díaz demana al PSOE el seu suport per reformar el reglament del Congrés i permetre que els diputats s’expressin en les llengües cooficials com el català, l’eusquera o el gallec. La líder de Sumar ha avançat que entaularà converses amb tots els grups i que serà «un element important» per encarrilar les negociacions de la Mesa. Aquesta reforma ja es va intentar implementar en ocasions anteriors, però mai s’ha arribat a aprovar per les resistències dels socialistes, que ara es podrien obrir a debatre-la per aconseguir el suport de les forces nacionalistes i contorlar aquest òrgan clau, el que seria el primer pas per a les eventuals aliances de cara a una investidura de Pedro Sánchez.

«Ens agradaria que les Cambres, no només el Senat, sinó també el Congrés, puguem propiciar una reforma del reglament perquè ens puguem expressar en les llengües cooficials», ha expressat en declaracions a TVE, i ha considerat aquesta modificació com «un pas més cap a un país plural» i una manera de «guanyar drets per a les diferents identitats del nostre país».

La proposta de Sumar, assenyalen fonts de la coalició, consisteix a reformar l’article 6 del reglament, en el qual es regulen els drets dels diputats, per garantir que es puguin expressar també en els idiomes oficials dels seus territoris, a més de garantir el dret a la traducció simultània en tots aquests idiomes.

En aquest sentit, la vicepresidenta en funcions ha lligat aquesta petició a les negociacions que haurà d’emprendre el PSOE amb els partits nacionalistes i independentistes de cara al 17 d’agost, quan es constitueixen les Corts i s’elegeixen els membres de la Mesa del Congrés. Els socialistes volen aconseguir el control del màxim òrgan parlamentari amb els suports dels partits minoritaris, en el que seria un primer pas per aconseguir els suports a la investidura de Pedro Sánchez. El partit ja ha garantit que facilitarà grups propis a Junts i ERC com a «primer pas» per a aquesta investidura, i el debat sobre les llengües cooficials es podria convertir en una nova carta, segons ha avançat Yolanda Díaz. «De cara a la constitució de la Mesa, seria un element important», ha destacat la dirigent.

En aquest punt, Díaz ha apuntat que la seva proposta «té encaix constitucional» i ha avançat que «ho sotmetrem a debat amb els grups» per aconseguir «una millora del reglament de la Cambra, que s’hauria d’haver reformat fa temps».

DUES VIES DE NEGOCIACIÓ

Yolanda Díaz ha destacat que Sumar està negociant a dues vies: d’una banda, amb els socialistes a través del seu equip negociador, coordinat per Nacho Álvarez, secretari d’Estat de Drets Socials i portaveu econòmic de Sumar, tal com va avançar aquest mitjà, i de l’altra, amb ERC, Junts i altres forces independentistes, sota la direcció de l’exdiputat dels Comuns Jaume Asens.

La ministra de Treball no ha volgut revelar com estan avançant aquestes reunions més enllà d’insistir que estan arrencant i que «la clau» és el programa del Govern amb el focus posat en les polítiques públiques que millorin la vida de la gent i facin guanyar drets.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha posat el focus en el contingut i ha avançat que aquest acord «és el primer que farem i quan tinguem el què avançarem en el qui i ho farem de manera consensuada amb el president del Govern». Una afirmació que arriba després que Podem hagi demanat seients en l’eventual Consell de Ministres, a més d’una negociació amb el PSOE independent de Sumar.

Temes