Eleccions del 23J

Més propaganda que ciberatacs: de 26 intents, 6 impactes en una setmana

Més propaganda que ciberatacs: de 26 intents, 6 impactes en una setmana

Sascha Steinbach EFE

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El balanç de ciberatacs suposadament russos rebuts per entitats públiques i privades espanyoles des del dijous 20 de juliol, i en especial el dia de les eleccions, és més propagandístic que real. Només 6 de 26 intents de bloqueig de pàgines web han aconseguit una mica d’èxit, segons el recompte de fonts policials. Els autors han buscat més que se’n parli als mitjans i estendre una sensació d’inseguretat que col·lapsar sites clau de l’Estat.

Els hackers ho van intentar sense èxit diumenge 23J amb la pàgina del Ministeri de l’Interior, i també amb sites veïns al procés electoral, però no van aconseguir fregar-ne el mur ni tampoc van perseverar, refereixen les mateixes fonts. No obstant, l’efecte de la seva propaganda sí que es va notar: al tancament de les escoles a la Península, Interior va haver de sortir al pas d’informacions falses difoses a les xarxes socials i va assegurar als mitjans que la web de les eleccions estava en ple funcionament, com es podia comprovar en aquell mateix moment.

Entre les webs atacades amb èxit pels hackers, han quedat bloquejades en moments i durades diferents els últims dies la del Metro de Madrid, la del Metro de València i, la jornada de reflexió, la de la central de venda de bitllets d’autobús Socibús. Cap d’aquests atacs han aconseguit una paralització total ni duradora.

Entre els atacs sense èxit n’hi ha un contra la pàgina web de l’INE, un altre contra la del Tribunal Constitucional i un altre contra la web de la casa reial. Aquest dilluns, en un compte amb pocs seguidors a Instagram, els atacants es van atribuir falsament haver aturat aquestes pàgines. «Hem matat la pàgina web oficial de la família reial d’Espanya», proclamaven dilluns a la tarda. No era cert: la web no ha sigut aturada ni bloquejada en cap moment aquests dies, asseguren des de la Zarzuela.

Molt soroll...

S’estan atribuint aquests ciberatacs a NoName057, o algú que diu que és aquesta branca de la xarxa de hackers russos NoName. Els assalts, també el que s’ha intentat contra casareal.es, són del tipus DDoS, igualment coneguts com de «denegació de servei». A efectes pràctics, la pàgina web apareix íntegra als ulls del visitant, però funciona amb extrema lentitud per no poder digerir una allau de sol·licituds simultànies.

L’enviament a Ucraïna de quatre carros de combat Leopard més com a part de l’últim paquet d’ajuda militar espanyola és esgrimit per aquest grup que diu que és el col·lectiu rus NoName per justificar la campanya. En el mateix missatge difós a Telegram en el qual deien haver «matat» la web de la casa reial, expliquen: «Quatre tancs Leopard 2A4 han sigut enviats als ukronazis [sic] com a part d’un nou paquet d’ajuda», i per això el Govern d’Espanya «va més enllà del límit de la seva estupidesa».

Notícies relacionades

Les mateixes fonts pròximes a la investigació d’aquest fenomen dubten que sigui veritable la filiació russa que s’atribueixen els atacants. Si bé Rússia no fa mai res per aturar el col·lectiu NoName, que suposadament opera des de Sant Petersburg amb la complaença del Kremlin, un ciberatac promogut per un Estat hostil mai és tan mediàticament sorollós ni tan pobre en resultats.

L’atacant seriós busca entrar a una web, instal·lar-s’hi silenciosament i escalar privilegis fins a aconseguir dominar-la i absorbir-ne tota la informació. El col·lapse mitjançant milers d’entrades simultànies és una fórmula molt poc sofisticada, amb un objectiu real que sol ser, com en aquest cas, la notorietat.