Poder supramunicipal

PSC i Comuns pacten la Diputació de Barcelona a l’espera dels independents de Junts

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles

El PSC proposarà Lluïsa Moret com a presidenta de la Diputació de Barcelona

PSC i Comuns pacten la Diputació de Barcelona a l’espera dels independents de Junts

TONI ALBIR / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

ElPSC i els Comuns han arribat a un pacte per governar la Diputació de Barcelona i aplanen el terreny perquè l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, presideixi la institució supramunicipal. L’aliança, anunciada a les portes de l’inici de la campanya de les generals, preveu que la vicepresidència recaigui sobre la coordinadora nacional de Catalunya en Comú i regidora de Castelldefels, Candela López. Tot i així, els dos partits esperen completar la suma suficient per assegurar-se el control de l’ens i curtcircuitar així la possibilitat que siguin ERC i Junts, que també mantenen negociacions per teixir un acord, els que s’acabin imposant.

Els socialistes i els Comuns, que sumen un total de 22 representants, esperen què decideixen els dos diputats independents adscrits a Junts: l’alcalde d’Igualada i líder de Junts per Igualada, Marc Castells; i l’alcalde de Torrelles de Foix i líder d’Impulsem Penedès, Sergi Vallès, que s’han manifestat partidaris de reeditar l’aliança amb els socialistes malgrat que la formació liderada per Laura Borràs i Jordi Turull s’hi ha pronunciat en contra. Fonts de les negociacions apunten que aquest suport està encarrilat i és imminent després de les deliberacions d’aquests independents aquest mateix dimecres. Tot i així, en la recambra hi ha el vot dels quatre diputats del PP, amb qui el PSC manté també línia oberta per si acabessin sent necessaris.

Els Comuns han manifestat fins ara que no contemplen que es reediti la mateixa aritmètica que va operar a l’Ajuntament de Barcelona perquè Jaume Collboni aconseguís l’alcaldia. De fet, fonts del partit d’Ada Colau asseguren que han deixat clar al PSC que si el PP entrés en l’equació «cauria l’acord» i donen per fetque seran els independents de Junts els que completin la suma. Insisteixen que la interlocució està també oberta amb ERC. Però el partit de Salvador Illa no tanca cap porta a ningú, tampoc als populars, si li resulten imprescindibles per assegurar-se el govern si s’acaba torçant l’entesa amb Castells i Vallès.

Alhora, els republicans insisteixen que la seva prioritat és un pacte amb Junts que, per ara, no ha arribat. Els independentistes sumen 23 representants, tot i que sense aquests dos independents postconvergents es queden curts per obtenir el govern de la institució fins i tot si aconsegueixen atraure el vot de la diputada de Tot per Terrassa, que encara no ha pres partit per un bloc o un altre malgrat que Jordi Ballart governa a la ciutat vallesana amb ERC i Junts.

La prioritat dels socialistes després de les eleccions municipals era reeditar la fórmula de govern amb Junts que ha operat en els últims quatre anys a la diputació amb una satisfacció manifesta per les dues parts. Però la jugada del PSC que va arrabassar l’alcaldia a Xavier Trias a Barcelona, juntament amb el clima electoral del 23J, van enterbolir la negociació amb Junts, que va acabar descartant aquesta possibilitat sense unanimitat interna. Això va obligar la formació d’Illa a activar un pla b que, com va passar amb l’alcaldia a la capital, inclou el diàleg amb tots els actors a excepció de Vox.

Notícies relacionades

El moviment del PSC de proposar Moret com a presidenta de l’ens en lloc de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, també els ha servit als socialistes per desbrossar-se el camí de l’acord. La dirigent, que també és vice primera secretària d’Organització i Acció Electoral del partit i que forma part del cercle de confiança d’Illa, manté una millor relació amb els Comuns, així com amb ERC, tot i que per als republicans aquesta aposta tampoc ha sigut prou motiu per decantar-se per una aliança amb el PSC. Almenys fins ara, just abans de les generals. L’argument dels d’Oriol Junqueras perquè l’entesa amb els socialistes sí que hagi sigut possible en el cas de les diputacions de Tarragona i Lleida és que en aquestes la presidència recaurà sobre dirigents independentistes.

El PSC i els Comuns defensen en el seu pacte un govern «fort» i amb segell «progressista» que aporti «estabilitat» a la Diputació de Barcelona. Des del punt de vista programàtic i en termes genèrics, reafirmen el seu compromís amb l’Agenda 2030, la lluita contra el canvi climàtic i l’impuls de la transició energètica, l’autonomia dels governs locals, el feminisme, la cultura i l’educació, la generació de prosperitat i la memòria democràtica.