Possibles majories

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles

El PSC explora amb els Comuns un pacte alternatiu a la Diputació després del cop de porta de Junts

Junts confirma el cop de porta al PSC a la Diputació de Barcelona i busca una majoria alternativa

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé quatre milions d’euros en sous i un centenar de càrrecs de confiança bé valen una batalla de tots contra tots i amb qualsevol aliat com la que s’està lliurant pel control de la Diputació de Barcelona. El PSC, Junts, ERC, els Comuns i el PP multipliquen els contactes a totes bandes per arribar a la majoria necessària que permeti dirigir la institució provincial. Unes negociacions que poden allargar-se fins al mateix ple de constitució de l’ens, que podria coincidir amb la campanya de les eleccions generals. Però, ¿quines són les majories possibles a la Diputació?

Abans d’analitzar les combinacions que podrien donar-se, observem com van quedar repartits els 51 diputats provincials després de les eleccions municipals. El PSC va tornar a ser la primera força amb 17 escons, seguida de Junts (12) i ERC (11). Els Comuns van aconseguir 5 diputats i el PP en va obtenir 4. Vox i Tot per Terrassa van aconseguir un escó cada un. Per ser elegit president es necessita majoria absoluta (26 vots) en la primera votació o majoria simple (més vots a favor que en contra) en la segona votació.

A partir d’aquesta composició, aquestes són les possibles combinacions d’aliances que podrien sumar majoria.

PSC + Junts

La majoria que ha governat la Diputació durant l’últim mandat superaria la majoria absoluta sense problemes. Tot i que Xavier Trias va apostar obertament per reeditar aquesta fórmula, l’executiva de Junts ha donat cop de porta a aquesta opció i s’inclina per buscar una majoria alternativa amb ERC.

PSC + ERC

La suma de socialistes i republicans també aconseguiria la majoria absoluta. Cap de les dues parts ha posat sobre la taula aquesta possibilitat i, de fet, la direcció d’ERC va rebutjar de pla asseure’s a negociar amb el PSC malgrat haver segellat acords amb aquest mateix partit per governar les diputacions de Tarragona i Lleida, a més de múltiples ajuntaments de Catalunya.

Junts + ERC + TxT

Una altra fórmula que sí que s’està explorant és l’aliança entre els dos exsocis del Govern amb l’ajuda de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que ha governat la localitat amb ERC durant l’últim mandat. En aquest cas, la suma de les tres forces és de 24 diputats, per la qual cosa el seu èxit dependria que el PSC no articulés una majoria superior per neutralitzar-los en la segona votació.

PSC + Comuns + PP

Notícies relacionades

Els cops de porta de Junts i ERC al PSC han fet que els socialistes explorin «diverses fórmules» i, per exemple, estan negociant amb els Comuns. En aquest sentit, també superaria la majoria absoluta la suma de les tres formacions que van fer alcalde de Barcelona Jaume Collboni. El PSC no descarta del tot aquesta hipòtesi si fallen les altres opcions, però els Comuns no són, a priori, partidaris de negociar amb els populars. El PP, en canvi, sí que està disposat a negociar amb els socialistes.

PSC + Comuns + independents

Dos diputats independents adscrits a Junts podrien tenir la clau de la governabilitat. Es tracta de Marc Castells, alcalde d’Igualada i líder de Junts per Igualada, i Sergi Vallès, alcalde de Torrelles de Foix i líder d’Impulsem Penedès. Tot i que es van presentar a les eleccions en les llistes de Junts, no militen en el partit i podrien apuntalar una majoria alternativa amb els socialistes i els Comuns. Aquesta combinació sumaria 24 diputats i neutralitzaria la suma independentista, que, al descomptar els dos independents de Junts, es quedaria en 22 escons.