Reivindicació lingüística
La Plataforma per la Llengua demana que el català sigui oficial a la UE amb la presidència espanyola
L’organització afirma que el Govern espanyol «mai» ha demanat l’oficialitat de l’idioma, mentre que l’Executiu va assegurar que Zapatero ho va sol·licitar
El català resisteix amb dificultats a Barcelona: mínim històric del 38% en l’ús
L’Hospitalet i les ciutats al nord de Barcelona són les que menys català parlen a Catalunya

La Plataforma per la Llengua ha reclamat aquest dissabte aprofitar que Espanya ha començat aquesta mitjanit la presidència semestral del Consell de la Unió Europea (UE) per promoure les reformes necessàries per incloure el català com a llengua oficial a la UE. L’entitat, que té per objectiu la promoció del català, reclama aprofitar «l’oportunitat que té ara Espanya per situar temes en l’agenda i negociar prioritats, i que sol·liciti la reforma del Reglament núm. 1 del 1958 del Consell, per incloure-hi el català com a llengua oficial de la UE».
La Plataforma per la Llengua assegura que aquest reglament s’ha modificat fins a set vegades per afegir-hi noves llengües. L’organització ha denunciat aquest dissabte en un comunicat que Espanya «mai» ha demanat que el català sigui oficial a Europa i assegura que així ho afirma el Consell de la UE en resposta a una pregunta formal de l’eurodiputat irlandès Chris MacManus.
Notícies relacionadesL’entitat considera que, d’aquesta manera, es «desmenteix» que el Govern central hagi sol·licitat que el català sigui una llengua oficial a la UE. Aquesta entitat afegeix que, a finals del 2021, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va declarar que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja havia sol·licitat el 2004 l’oficialitat del català i l’hi havien denegat perquè «era una reforma que requeria la modificació dels Tractats».
La Plataforma per la Llengua explica que aquest eurodiputat irlandès va presentar una pregunta sobre aquesta qüestió. El Consell ha respost que perquè una llengua sigui oficial a la UE n’hi ha prou que ho decideixin per unanimitat els estats membre que el formen –a través del reglament que estableix quines són les llengües oficials– i no fa falta reformar el Tractat europeu».
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- La nova vida de Lamine Yamal
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols