Negociacions

Els Comuns rebutgen els vots del PP a la Diputació i el PSC insisteix a pactar amb Junts

Els Comuns rebutgen els vots del PP a la Diputació i el PSC insisteix a pactar amb Junts

ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la investidura de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona amb els vots dels Comuns i el PP, ha quedat el dubte de si una operació similar es podria repetir a la Diputació. De moment, no obstant, ni Comuns ni el PSC semblen estar en aquest marc. Així ho han donat a entendre aquest dimarts els portaveus de les dues formacions, David Cid i Alicia Romero, tot i que han apostat per fórmules diferents. Mentre Cid demana formar una «majoria de progrés» amb PSC i ERC, Romero assegura que el seu partit prioritza reeditar el pacte amb Junts a la Diputació.

El ple nascut dels comicis del 28 de maig dona tres opcions d’elecció de president en primera votació, és a dir, per majoria absoluta. En totes el protagonista és el PSC, que podria pactar o bé amb Junts, o bé amb ERC, o bé amb els Comuns i el PP fins a arribar als 26 vots necessaris. En cas d’anar a una segona votació, Junts i ERC sumarien 23 vots i el PSC amb els Comuns 22, però tot quedaria a expenses dels vots de Tot per Terrassa, PP i Vox. La votació està prevista entre el 10 i el 14 de juliol, en plena campanya de les eleccions generals del 23-J.

De moment, el PSC considera que els quatre anys de govern amb Junts han funcionat i aposten per reeditar el pacte, tot i que asseguren que també tenen negociacions obertes amb ERC i els Comuns. «Hem tingut una bona experiència. Voldríem poder reeditar el pacte si es donen les condicions, va anar bé. I si no, veure altres possibilitats», ha afirmat Romero en roda de premsa des de la Cambra catalana, on també ha negat que estiguin parlant amb el PP, una cosa que també neguen els populars.

Notícies relacionades

Per la seva banda, David Cid ha reconegut que el més probable és que «es refaci la sociovergència» en aquest ens supramunicipal i també ha volgut «descartar» una operació amb el PP similar a la que es va produir a l’Ajuntament de Barcelona. Amb tot, els Comuns insisteixen en una «majoria de progrés» que inclogui el PSC i ERC, tot i que aquests dos partits ja sumarien majoria asboluta sense necessitat de sumar els vots dels d’Ada Colau.

El pacte de la Diputació de Barcelona és l’únic que queda per tancar, després que ERC i el PSC arribessin a un acord a Lleida i Tarragona, mentre que a Girona hi ha un pacte entre Junts i ERC.