Investidura a la capital catalana

Els Comuns anuncien que votaran Collboni i Sirera decidirà l’alcaldia de Barcelona

Els Comuns anuncien que votaran Collboni i Sirera decidirà l’alcaldia de Barcelona

EFE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Gir de guió en l’últim segon. Barcelona en Comú ha anunciat aquest dissabte en un comunicat enviat a les 16.01, tan sols 59 minuts abans que comencés la investidura del nou alcalde de Barcelona, que donarà els seus nou vots a l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni. Amb això, el socialista sumarà 19 sufragis. Ara tot està en mans de Daniel Sirera: si el PP també recolza Collboni, serà el nou alcalde, i desbancarà així a última hora Xavier Trias, que ja tenia tancat un pacte de govern amb ERC.

Barcelona en Comú ha fet una reunió de la coordinadora, composta per unes 50 persones. Prop de 20 han assistit presencialment a la trobada, la resta ho han fet ‘online’. I han decidit deixar la decisió final en mans del grup municipal que encapçala Ada Colau.

A l’oposició

Segons el comunicat, els Comuns votaran Collboni i se n’aniran a l’oposició, i compleixen així la condició de Sirera per votar Collboni: que no estiguin en el govern. Però, diu el text, es reserven l’opció de continuar pugnant perquè hi hagi un govern progressista més endavant. Segons fonts dels Comuns, Colau agafarà l’acta i es quedarà al consistori, almenys per ara.

La notícia ha saltat quan el pacte entre republicans i postconvergents estava fet i validat per les militàncies. Si Sirera vota Collboni, Barcelona tindrà un nou alcalde en minoria, amb 11 regidors, que es podria ampliar després de les generals.

Fonts de Barcelona en Comú afirmen que ha pesat en la decisió el fet de generar un marc per poder teixir un «govern de progrés més endavant», una situació que consideren que hauria sigut molt més improbable si s’hagués consumat la investidura de Xavier Trias amb un pacte amb ERC. Els Comuns deixen clar que, en un primer moment, no entraran al govern, però res impedeix pensar que en uns mesos es doni aquest escenari.

Tot això, després que la militància republicana acordés aquest dissabte en un congrés extraordinari que votarà a favor de la investidura del postconvergent com a alcalde de Barcelona i que no es pronunciarà a favor del seu propi candidat, el republicà Ernest Maragall, mentre ha acordat pactar un govern compartit a la capital catalana. Hores després, a les dues de la tarda tocades, Junts ha informat que els seus militants també han donat llum verda al pacte.

A mà alçada

Prop de 250 persones han participat en la votació d’aquest dissabte, celebrada a la seu del partit, al carrer de Calàbria de Barcelona, i feta a mà alçada. Tot i que el partit ha informat que s’ha imposat el ‘sí’ a votar Trias, no ha detallat per quants vots ha guanyat aquesta opció i quin rebuig ha rebut l’aposta d’un pacte amb els postconvergents. Segons ERC, el ‘sí’ ha rebut l’aval de la militància per una «majoria àmplia».

ERC ha informat el resultat en un comunicat en què ha precisat que els detalls de l’acord amb Junts «es donaran a conèixer durant les pròximes hores». Al text també s’hi indica que el partit «ha treballat sempre per impulsar polítiques socials i transformadores a la ciutat de Barcelona» i que el seu objectiu el pròxim mandat és «continuar treballant per complir aquest propòsit, garantint i impulsant una Barcelona que funcioni, capital de Catalunya i una Barcelona de progrés».

El 97,83% dona el ‘sí’ a Trias

Quant a Junts, la militància de la federació de Barcelona ha respost afirmativament a la pregunta de si feien la seva confiança a Trias per «negociar i arribar a un acord» amb ERC. La votació, telemàtica, s’ha fet entre les vuit del matí i les dues del migdia. El 97,83% s’hi ha mostrat favorable. Junts no ha informat de quanta gent ha participat en la votació.

Notícies relacionades

Els dos partits negocien el repartiment de les regidories de l’executiu local que sortirà d’aquest acord i, tot i que els republicans remarquen que no tenen per què detallar el repartiment fins que es defineixi el cartipàs, previst al juliol, les línies principals es coneixeran també en les pròximes hores, després de la investidura.

De sis tinences d’alcaldia, quatre seran per a Junts i dues correspondran a ERC, una xifra que quadra amb la proporció del resultat de les eleccions municipals del 28 de maig: Trias va aconseguir 11 regidors i Maragall, cinc.