OTAN

Stoltenberg: «Valorem molt la indústria de la defensa d’Espanya»

Stoltenberg: «Valorem molt la indústria de la defensa d’Espanya»
2
Es llegeix en minuts

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va afirmar aquest divendres que valora «molt» la indústria espanyola de la defensa, després que empreses del sector d’Espanya no estiguessin representades en una reunió informal entre companyies de països aliats i els ministres de Defensa de l’organització transatlàntica celebrada dijous.

En conseqüència, la titular espanyola de Defensa, Margarita Robles, va decidir no participar en la trobada entre polítics i indústria organitzada dijous a la seu de l’Aliança a Brussel·les. «Valorem molt la indústria de la defensa d’Espanya», va declarar el polític noruec durant una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN celebrada dijous i divendres a Brussel·les.

Va afegir que Espanya és un aliat «altament valorat» amb una indústria de la defensa «sòlida». Va indicar que s’ha reunit amb representants de la indústria espanyola de la defensa anteriorment i que tornarà a reunir-s’hi. «Per descomptat, ens implicarem amb la indústria de la defensa de tota l’Aliança. Continuem implicant-nos també amb la indústria d’Espanya, perquè Espanya té realment una indústria de la defensa capaç», va manifestar.

Va reconèixer que ha tingut el «privilegi» de treballar amb les empreses espanyoles de la defensa durant el seu mandat com a secretari general i també quan era primer ministre de Noruega, moment en què va fer «grans adquisicions» a companyies d’Espanya. Va assenyalar que la reunió d’ahir entre els ministres de l’OTAN i empreses d’alguns països aliats era «una de les diversos maneres d’implicar-se amb la indústria de la defensa» i que un grup d’empreses van estar representades «per centrar-se en algunes necessitats i bretxes específiques».

Stoltenberg, igualment, va anunciar que més endavant aquest any se celebrarà un fòrum de la indústria de l’OTAN a Estocolm. Els titulars de Defensa de l’Aliança han revisat en la reunió a Brussel·les un nou Pla d’Acció de Producció de Defensa, que els líders dels països aliats acordaran en la cimera de l’OTAN de Vílnius.

Notícies relacionades

L’objectiu d’aquesta iniciativa és abordar amb rapidesa els dèficits en les reserves de munició i armes dels països aliats, que han entregat importants parts del seu material defensiu a Ucraïna. Aquest pla d’acció es desenvoluparà a partir dels 1.000 milions de dòlars que els membres de l’Aliança estan utilitzant per fer compres conjuntes de munició de 155 mil·límetres aquest any a través de l’Agència de Suport i Adquisicions de l’OTAN.

Robles va indicar dijous que el seu país considera que el pla «no es pot donar per aprovat fins que sigui una mica més precís i elaborat». A causa de l’absència d’empreses espanyoles en la reunió d’ahir, Robles va afirmar que Espanya plantejarà les seves reserves respecte al Pla d’Acció de Producció de Defensa.