Guerra d’Ucraïna

Els països de l’OTAN prometen més ajuda a Kíiv per recolzar la seva contraofensiva

Els països de l’OTAN prometen més ajuda a Kíiv per recolzar la seva contraofensiva

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La contraofensiva ha començat i Ucraïna està guanyant terreny, ha dit el secretari de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, aquest dijous. Però el moment és «crític» i la lluita està sent «ferotge», per la qual cosa Kíiv seguirà rebent tota l’ajuda que necessiti per impedir que el president de Rússia, Vladímir Putin, guanyi la guerra que va llançar fa 16 mesos. És el compromís que ha traslladat a Kíiv durant la reunió del grup de contacte per a Ucraïna, presidida pels Estats Units i del qual formen part mig centenar de països, i la qual ha acabat amb les promeses de nous paquets d’ajuda. 

«L’ajuda i l’ensinistrament que han proporcionat els aliats i socis de l’OTAN estan marcant la diferència al camp de batalla cada dia. Els aliats seran al costat d’Ucraïna el temps que faci falta», ha dit Stoltenberg. Dinamarca, Holanda, el Regne Unit i els Estats Units han confirmat, en un comunicat conjunt, que la prioritat atesos els atacs amb drons i míssils russos que reben cada dia és entregar sistemes de defensa antiaèria. Per això, subministraran «centenars de míssils de defensa antiaèria de curt i mig abast» així com «sistemes associats necessaris per protegir infraestructures crítiques». L’entrega d’aquests equips ja ha començat i continuarà en les pròximes setmanes.

A més, Dinamarca i Noruega s’han compromès a enviar un nou paquet de munició d’artilleria al més aviat possible i, segons el diari alemany ‘Handeslblatt’, els dos països podrien finançar també l’entrega de 14 carros de combat Leopard2. També Espanya ha confirmat l’enviament a principis de juliol dels quatre Leopard 2A4 que estaven en reparació, així com més vehicles TOA. «Ja n’hem enviat 40 i n’enviarem 20 més», ha confirmat la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, que ha reiterat el compromís «total i absolut» d’Espanya amb Ucraïna. 

Hospital de campanya espanyol

«El nombre de morts que hi està havent és molt elevat perquè els atacs russos estan sent d’especial crueltat», ha explicat Robles sobre el missatge que els ha traslladat el ministre ucraïnès Oleksí Réznikov. De fet, Espanya també enviarà «un hospital de campanya amb equips quirúrgics. «És un compromís evident des del punt de vista humanitari perquè com a conseqüència d’aquests últims atacs el nombre de ferits s’està incrementant moltíssim», ha lamentat.

Aquesta ajuda se suma a l’anunciada pels Estats Units en els últims dies. La setmana passada Washington va anunciar un nou paquet de més de 2.000 milions de dòlars en el marc de la Iniciativa d’Ajuda a la Seguretat d’Ucraïna i que servirà per finançar municions addicionals per a sistemes de defensa antiaèria Patriot, sistemes de defensa antiaèria i míssils Hawk, cartutxos d’artilleria addicionals de 105 mil·límetres i 203 mil·límetres, entre d’altres. A aquest anunci s’hi va sumar dimarts l’autorització del president Joe Biden d’un nou paquet de 325 milions que seran utilitzats per a municions per als Nasams i els Himar d’Ucraïna, vehicles de combat d’infanteria Bradley i vehicles blindats de transport de tropes Stryker addicionals, així com armes antitancs i altres capacitats crítiques.

Coalició de caces

Notícies relacionades

«Els nostres esforços es basen en un plantejament estratègic més ampli. Pretenem garantir que Ucraïna disposi de les capacitats que necessita per protegir els seus ciutadans i el seu territori, i per dissuadir de noves agressions dels russos i, en última instància, imposar-se en la campanya de crueltat i conquesta de Putin», ha dit el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, durant la reunió del grup de contacte. Un element important en aquesta estratègia a llarg termini podria ser el subministrament d’avions de combat que Kíiv demana des de fa mesos. 

De moment, el Govern de Volodímir Zelenski té el compromís formal de diversos aliats de començar a entrenar els seus pilots. «Avui hem obtingut el compromís dels nostres socis que començaran la formació i construirem junts aquest consorci de caces. Començarem amb l’F-16, amb Holanda i Dinamarca al capdavant, i altres països s’hi uniran. També hem rebut bones notícies dels nostres socis suecs, que ens donaran l’opció de provar també les seves capacitats», ha anunciat Réznikov.