reunió ministerial

Defensa bloqueja el pla d’acció de l’OTAN fins que no es tingui en compte la indústria espanyola

Defensa bloqueja el pla d’acció de l’OTAN fins que no es tingui en compte la indústria espanyola

MARISCAL / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La indústria de defensa espanyola no pot quedar fora de les reunions que organitzi l’Aliança Atlàntica per augmentar la producció d’armament dels països aliats, i mentre no es tinguin en compte les empreses espanyoles, el Govern de Pedro Sánchez vetarà el pla de producció d’armes en el qual treballa l’OTAN i que els líders aliats han d’aprovar en la cimera de Vílnius (Lituània) el mes de juliol. És el missatge que ha traslladat la ministra de defensa, Margarita Robles, des del quarter general aliat després de la decisió de l’Aliança de no incloure cap empresa espanyola en una trobada informal aquest dijous.

«Espanya ha decidit que fins que no es reconsiderin reunions com aquesta, per dir-ho amb una terminologia corrent, vetarem el pla d’acció de producció de la indústria», ha confirmat Robles. La titular de defensa ha traslladat el seu malestar en persona al secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i ha confirmat el seu boicot a la reunió en la qual participen 25 empreses petites, mitjanes i grans de diferents països aliats, entre els quals sí figuren companyies dels Estats Units, Turquia, França, Alemanya, Portugal, Finlàndia, Romania i Bulgària, entre d’altres, segons el portal Euractiv. 

«Si no es compta amb Espanya, no assistirem a les reunions que hi hagi i, per descomptat, farem constar la nostra proposta com ho hem fet en aquest cas trencant el silenci en relació amb aquest pla», ha insistit la ministra, que ho ha justificat en el pes d’Espanya com a aliat i en el pes de la seva indústria. L’Executiu espanyol considera que els aliats han de continuar treballant «una mica més» en el pla i que «no es pot donar per aprovat» fins que no es precisi més. «En l’àmbit estrictament industrial cada empresa sap com s’ha de moure, però si aquí, a l’OTAN, es parla d’un pla d’acció de producció industrial és evident, per moltíssimes raons, que cal comptar amb Espanya», ha afegit la ministra.

«En un moment com el que estem vivint, en el qual la indústria de defensa és tan important des de tots els punts de vista, no només per preservar la pau, sinó pel que implica d’innovació, tecnologia, des d’aquesta perspectiva és evident que alguna empresa espanyola hi ha d’estar representada. És una indústria de defensa molt bona, que crea molta innovació, tecnologia i llocs de treball. Espanya com a aliat seriós, responsable i fiable i compromès de l’OTAN ha de participar en tots els àmbits i la indústria de defensa espanyola no pot quedar fora d’una reunió tan important», ha afegit Robles, que sí que ha participat en les dues reunions del grup de contacte per a Ucraïna i participarà en la sessió ministerial d’aquesta tarda.

Sense raons

Notícies relacionades

Malgrat la seva trobada amb Stoltenberg, la ministra ha assegurat que continua sense conèixer els criteris i les raons pels quals no s’hi ha inclòs cap empresa espanyola. «No se’ns han explicat les raons. No se li ha de donar més importància de la que té, però és una importància que ha de quedar molt clara: que la indústria de defensa espanyola ha de tenir un rol molt important tant en l’àmbit de la UE com en altres àmbits», ha reiterat.

En tot cas, descarta que l’absència del sector espanyol tingui cap conseqüència, perquè es tracta d’«una primera reunió de contacte» per analitzar les perspectives de futur i analitzar quina ha de ser la posició de la indústria de defensa dels països de l’OTAN. «És evident que avui ni es decidirà res ni es farà cap planificació ni actuació. Estic segura que en pròximes reunions, si és que n’hi ha, perquè tampoc sabem si hi haurà més reunions o no i si acaba aquí, es comptarà amb la indústria de la defensa espanyola», ha conclòs.